ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Δημοκρατία της Βαλκανικής Χερσονήσου. Έκταση: 51.129τ.χλμ. Πληθυσμός: 4.366.000κατ. Πρωτεύουσα: Σεράγεβο. Γλώσσα: σερβο-κροατικά. Θρήσκευμα: μουσουλμανικό (40%), ορθόδοξο (30%), καθολικό (20%). Σύνορα: στα δυτικά και στα βόρεια συνορεύει με την Κροατία, στα ανατολικά με την Σερβία και το Μαυροβούνιο, στα νότια με την Αδριατική Θάλασσα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Τα μεγαλύτερα ποτάμια της είναι ο Βόσνας, ο Ούνας, ο Δρίνας κ.α. Αποτελείται από δυο περιοχές: τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοκομία. Στο υπέδαφος υπάρχουν κοιτάσματα χαλκού, σιδήρου, άνθρακα, βωξίτη. Μεγάλες πόλεις είναι η Τούζλα, η Μπάνια Λούκα, το Μόνσταρ.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Παλιότερα κατοικούνταν απ’ τους Ιλλυριούς και μετά απ’ τους Ρωμαίους.Η χώρα γνώρισε πολλούς επιδρομείς, όπως Γότθους και Κροάτες. Το 1963 κατακτήθηκε από τους Τούρκους και παρέμεινε υπό την κυριαρχία τους ως το 1878. Από την σύνοδο του Βερολίνου δόθηκε, μαζί με την Ερζεγοβίνη, στη διοίκηση της Αυστρίας. Προσαρτήθηκε σ’ αυτήν το 1908 και τότε άρχισαν οι βίαιες αντιδράσεις, που κορυφώθηκαν με την δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου του Σεράγεβο το 1914.Το 1918 αποτέλεσε τμήμα της Γιουγκοσλαβίας. Το 1992 η Βοσνία-Ερζεγοβίνη διακήρυξε την ανεξαρτησία της, που αναγνωρίστηκε απ’ τη διεθνή κοινότητα. Παρόλα αυτά η ανεξαρτησία οδήγησε σε έναν αιματηρό πόλεμο, στο οποίο η μουσουλμανική κοινότητα ήρθε αντιμέτωπη με τους καθολικούς Κροάτες και τους ορθόδοξους Σέρβους και προσανατολίστηκαν σε ένα χωρισμό του κράτους πάνω σε εθνικο-θρησκευτικές βάσεις. Αφού κατέκτησαν με τα όπλα περισσότερο από τα δυο τρίτα του κράτους οι ορθόδοξοι σέρβοι, το 1994 διακήρυξαν μια σερβική δημοκρατία της Βοσνίας, στην οποία η κυβέρνηση του Σεράγεβο απάντησε με την σύσταση μουσουλμανο-κροατικής ομοσπονδίας. Παρά τις παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας και την επέμβαση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για την προστασία του λαού, η σύγκρουση δεν απεφεύχθη. Μόνο τον Νοέμβριο του 1995 η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών οδήγησε στην υπογραφή της συμφωνίας του Ντέιτον, βάζοντας έτσι τέλος σε ένα πόλεμο που κράτησε σχεδόν πέντε χρόνια. Η συμφωνία αναγνώρισε την Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως μοναδικό κράτος μέσα σε διεθνή σύνορα, αλλά χωρισμένο σε δυο οντότητες: την Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία με πρωτεύουσα το Σεράγεβο και την Σερβική Δημοκρατία με πρωτεύουσα το Πάλε.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr