BΟΥΛΓΑΡΙΑ
Κράτος της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Επιφάνεια: 110.994 τ.χλμ. Πληθυσμός: 8.473.000κατ. Πρωτεύουσα: Σόφια. Γλώσσα: βουλγαρική. Θρησκεία: χριστιανική ορθόδοξη, με μειονότητες μουσουλμάνων και καθολικών. Νόμισμα: λεβ. Σύνορα: στα βόρεια συνορεύει με τη Ρουμανία, στα νότια με την Ελλάδα και την Τουρκία, στα δυτικά με τη Σερβία και στα ανατολικά βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα.Πολίτευμα: από το 1991 βρίσκεται σε εξέλιξη το Σύνταγμα που βασίζεται πάνω στο μοίρασμα των περιουσιών.Ο πρόεδρος του κράτους εκλέγεται με απευθείας ψηφοφορία, όπως και η Εθνική Συνέλευση.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Το βόρειο τμήμα του κράτους, ανάμεσα στον Δούναβη, που διαγράφει τα σύνορα με τη Ρουμανία και την οροσειρά των Βαλκανίων, αποτελείται από μια επίπεδη περιοχή πολύ καλλιεργήσιμη. Νοτιότερα, ανάμεσα στη νότια πλευρά των Βαλκανίων και της Ροδόπης, παρεμβάλλεται μια μεγάλη πεδιάδα, που διασχίζεται από τον ποταμό Μαρίτσα (Έβρος). Το κλίμα της είναι ηπειρωτικό, με κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι γύρω από τη Σόφια και τις κοιλάδες του Δούναβη και του Μαρίτσα. Ο πληθυσμός είναι κυρίως αγροτικός και μόνο εφτά πόλεις ξεπερνούν τις 100.000 κατοίκους. Από οικονομική άποψη η Βουλγαρία, μετά την κατάργηση του κομμουνιστικού καθεστώτος, περνά μια δύσκολη περίοδο. Παράγει δημητριακά, λάδι, λαχανικά, βαμβάκι, πατάτες, ζάχαρη και καπνό. Στο υπέδαφος υπάρχουν κοιτάσματα λιγνίτη, μόλυβδου, ψευδάργυρου και ουρανίου. Έχει βιομηχανίες σιδηρουργικές, χημικές, ηλεκτροτεχνικές και υφαντουργίας. Οι εξαγωγές της χώρας μέχρι το 1991 πήγαιναν κυρίως προς την Σοβιετική ένωση, απ’ όπου προέρχονταν και το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών. Η κρίση όμως των πρώην κομμουνιστικών κρατών επηρέασε και αυτόν τον τομέα. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι γύρω στα 4.300 τ.χλμ, και το οδικό δίκτυο είναι γύρω στα 37.000τ.χλμ.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Τον 7ο αιώνα κατοικούνταν από φυλές Βουλγάρων, που κατάγονταν απ’ τους Ούνους. Έγινε βασίλειο στα χρόνια του Βόρι Α’ (852-889μ.χ.), περίοδος στην οποία οι Βούλγαροι ασπάστηκαν τον καθολικισμό. Υπό την βασιλεία του Συμεών (893-927) η Βουλγαρία επεκτάθηκε μέχρι το Αιγαίο και την Αδριατική. Στις αρχές του 1019 ήταν υπό Βυζαντινή κυριαρχία και το 1300 υπό Τουρκική. Από αυτή την στιγμή άρχισε για το βουλγαρικό έθνος μια περίοδος απομάκρυνσης από την υπόλοιπη δυτική Ευρώπη, που θα τελείωνε μόνο το 1878, με την ρωσο-τουρκική συνθήκη, που την ανακήρυξε αυτόνομο κράτος. Πρώτος πρίγκιπας ήταν ο Αλέξανδρος της Βαττενβέργης που παραιτήθηκε το 1886, υπό την πίεση της Ρωσίας. Τον διαδέχτηκε ο Φερδινάνδος της Σαξονίας, που το 1908 ανακήρυξε την Βουλγαρία ανεξάρτητο βασίλειο. Το βουλγαρικό έθνος συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους και έχασε πολλά εδάφη. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τάχθηκε με την πλευρά της Γερμανίας. Αφού την κατέλαβαν οι Σοβιετικοί, έγινε Δημοκρατία το 1946 και αργότερα ήταν το πιο φιλοσοβιετικό μέλος του κομμουνιστικού μπλοκ. Η κρίση του 1989 οδήγησε στην καθαίρεση του σταλινικού αρχηγού και το 1990 στις δημοκρατικές εκλογές μιας καινούργιας Εθνικής Συνέλευσης, στις οποίες πήραν την πλειοψηφία οι πρώην κομμουνιστές του Σοσιαλιστικού κόμματος. Το 1994 κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές και γύρισαν στην κυβέρνηση.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr