ΚΥΠΡΟΣ
Η Κύπρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Έχει έκταση 9251 τ.χλμ., μήκος 250 χλμ. και πλάτος 96 χλμ. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου και απέχει 70 χλμ. από την Τουρκία, 385 χλμ. από τη Ρόδο και 372 χλμ. από τη Διώρυγα του Σουέζ. Το νησί έχει περίπου 700.000 κατοίκους. Από αυτούς το 1974 το 80% ήταν Έλληνες, το 18% ήταν Τούρκοι και 2% άλλες εθνικότητες. Επίσημη γλώσσα είναι η ελληνική κυπριακή διάλεκτος και δεύτερη γλώσσα τα αγγλικά. Το 18% του πληθυσμού που είναι Τούρκοι, μιλούν την τούρκικη γλώσσα. Το πολίτευμά της είναι ανεξάρτητη δημοκρατία με προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Οι κύριες πόλεις της στο ελεύθερο τμήμα είναι η Λευκωσία, η Λεμεσός, η Λάρνακα και η Πάφος. Η Κερύνεια και η Αμμόχωστος κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ 

Το νησί έχει τις οροσειρές του Πενταδάκτυλου (μήκος 120 χλμ. και ψηλότερη κορυφή το Κυπαρισσόβουνο 1.080 μ.) και του Τροόδους (μήκος 80 χλμ., πλάτος 24 χλμ. και ψηλότερη κορυφή τον Όλυμπο ή Χιονίστρα 1950 μ.). Το νησί έχει δάση (με κυπαρίσσια, πεύκα, λεύκες, βελανιδιές) που είναι τα καλύτερα και μεγαλύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, πεδιάδες και δύο αλυκές. Το κλίμα είναι εύκρατο, μεσογειακό με ήπιο χειμώνα και μεγάλη ηλιοφάνεια (340 μέρες το χρόνο έχει ηλιοφάνεια). Έχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Νόμισμα του νησιού είναι η Κυπριακή Λίρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (σιτηρά, εσπεριδοειδή, λαχανικά, πατάτες, οπωροφόρα), την κτηνοτροφία, την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων, την υφαντουργία, την επεξεργασία τροφίμων, το εμπόριο, κ.ά. Σημαντική πηγή πλούτου είναι ο τουρισμός.

ΙΣΤΟΡΙΑ 

Λόγω της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης, ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική αντιμετώπισε πολλές εχθρικές επιδρομές, που δεν κατάφεραν όμως να αλλοιώσουν την ταυτότητα και τον πολιτισμό του νησιού. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού χρονολογούνται στην Α΄Νεολιθική εποχή (7000-6000 π.Χ.) και ήρθαν από τις ακτές της Συρίας, της Παλαιστίνης και της Μ.Ασίας. Την εποχή του χαλκού (2500-1050) η φήμη του νησιού για το χαλκό του απλώθηκε παντού. Το 15ο-12ο αιώνα π.Χ. ήρθαν οι αρχαίοι Έλληνες στο νησί για το εμπόριο του χαλκού και ιδρύσαν πόλεις σύμφωνα με τα μυκηναϊκά πρότυπα. Έτσι έφεραν στο νησί την ελληνική γλώσσα, την τέχνη, τη θρησκεία και τον ελληνικό πολιτισμό. Από τότε η Κύπρος απέκτησε τον ελληνικό χαρακτήρα, τον οποίο διατήρησε στο πέρασμα των αιώνων. Μετά τον τρωϊκό πόλεμο έφθασαν στο νησί πολλοί ήρωες, οι οποίοι ίδρυσαν βασίλεια. Το 800-709 π.Χ. οι Φοίνικες αποίκησαν στο νησί και οι Κύπριοι έγιναν θαλασσοκράτορες. Το 709 π.Χ. καταλήφθηκε από τον Ασσύριο βασιλιά Σαργών Β΄. Το 560 π.Χ. την κατέλαβαν οι Αιγύπτιοι και το 538 π.Χ. οι Πέρσες. Το 332 π.Χ. μετά από 200 χρόνια κατοχής ο Μέγας Αλέξανδρος ελευθέρωσε την Κύπρο. Μετά το θάνατό του κατελήφθη από τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου. Από το 58 π.Χ. μέχρι το 395 μ.Χ. το νησί ήταν κάτω από τη ρωμαϊκή κυριαρχία. Το 45 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος και ο Απόστολος Βαρνάβας δίδαξαν το Χριστιανισμό. Το 395 που η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία διαιρέθηκε σε Ανατολική και Δυτική, η Κύπρος έγινε επαρχία του Βυζαντίου με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη. Από τον 7ο μέχρι το 10 αιώνα οι Aραβες έκαναν φοβερές επιδρομές καταστρέφοντας το νησί. Το 1191 κατακτήθηκε από το Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο της Αγγλίας, ο οποίος την πούλησε το 1192 στους Φράγκους Λουζινιανούς. Το 1489 παραχωρήθηκε στους Ενετούς. Το 1570 άρχισε η κατοχή των Τούρκων η οποία κράτησε μέχρι το 1878 που παραχωρήθηκε στη Βρετανία. Η Αγγλική κατοχή τελείωσε το 1960, όπου μετά τον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων Κυπρίων, η Μ. Βρετανία παραχώρησε στην Κύπρο την ανεξαρτησία της. Το 1963 η κυπριακή κυβέρνηση ήθελε να τροποποιήσει το σύνταγμα, όμως οι Τούρκοι αντέδρασαν και συγκρούστηκαν με τους Έλληνες. Τότε εγκαταστάθηκε στο νησί ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Το Ιούλιο του 1974 η Τουρκία εισέβαλε στο νησί και κατέλαβε το 38,8% του νησιού.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr