ΚΟΡΕΑ
Χερσόνησος στην Ανατολική Ασία, ανάμεσα στην Κίτρινη Θάλασσα και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Συνορεύει βόρεια με την Κίνα και σε ένα μικρό κομμάτι με τη Ρωσία. Είναι χωρισμένη σε δύο κράτη αυτόνομα: Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στο βορρά και η Δημοκρατία της Κορέας στο νότο. Τα δύο κράτη χωρίζονται από μια γραμμή ανακωχής που έχει μήκος 250 χλμ και πορεία ανώμαλη νότιο- ανατολικά σε βόρειο-δυτικά στο ύψος του 38ο παράλληλου. 

Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα ) Επιφάνεια: 120.538 τ. χλμ. Πληθυσμός : 22.618.000 κατ. Πρωτεύουσα: Πιόνγ - Γιάνγ. Γλώσσα: η κορεάτικη. Θρήσκευμα: Βουδισμός, κομφουκιανισμός. Νόμισμα: βον βορειοκορεάτικο. Σύνορα : Βόρεια με την Κίνα και σε ένα κομμάτι με τη Ρωσία, νότια με τη Νότια Κορέα. Πολίτευμα : Λαϊκή δημοκρατία .

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β.ΚΟΡΕΑΣ

Η χώρα είναι κυρίως ορεινή με απρόσβατα ανάγλυφα στο βορρά. Οι ακτές της Κίτρινης Θάλασσας είναι επίπεδες και κατάλληλες για αρδευτικές καλλιέργειες. Έχει ηπειρωτικό κλίμα. Η χώρα είναι πλούσια σε ορυκτές πηγές και βιομηχανίες από την εποχή της ιαπωνικής κατοχής. Τα βασικά προϊόντα είναι ρύζι, σιτάρι, σόγια, βαμβάκι και καπνός. Το υπέδαφος έχει αρκετά αποθέματα σε κάρβουνο, σίδηρο, μόλυβδο, ψευδάργυρος, μολυβδαίνιο κλπ. Λόγω της επάρκειας σε υδροηλεκτρική ενέργεια, έχουν αναπτυχθεί σημαντικά βιομηχανίες σιδηρουργικές, μεταλλουργικές, χημικές, υφασμάτων, τσιμέντου και χαρτιού. Τα κυριότερα λιμάνια είναι: το Τζινναμπό και το Σαίνγτζιν.

Δημοκρατία της Κορέας (Νότια Κορέα). Επιφάνεια: 99.237 τ. χλμ. Πληθυσμός: 43.411.000 κατ. Πρωτεύουσα: Σεούλ. Γλώσσα: Κορεάτικη. Θρήσκευμα: Υπερέχει ο βουδισμός, υπάρχουν όμως χριστιανοί κυρίως προτεστάντες και κουμφουκιστές . Νόμισμα: βον νοτιοκορεάτικο. Σύνορα: βόρεια με τη Βόρεια Κορέα. Πολίτευμα: Προεδρική δημοκρατία.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ν.ΚΟΡΕΑΣ

Το ανατολικό μέρος τους εδάφους διασχίζεται από το βορρά προς το νότο από ένα σύστημα ανάγλυφων που αποτελούν τη νότια προέκταση από τα ανάγλυφα της Βόρειας Κορέας. Απλώνονται διάφορα αντερείσματα, ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλονται εύφορες πεδιάδες. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι συγκεντρωμένο στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές και γύρω από τη Σεούλ, το κυριότερο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Η κορεάτικη οικονομία βασίστηκε σε μια μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη .Aλλες ασχολίες είναι η γεωργία και η αλιεία. Από το υπέδαφος εξάγεται άνθρακας, γραφίτης, άργυρος, χρυσός. Ανεπτυγμένες είναι και οι βιομηχανίες τροφίμων, μεταλλουργομηχανικές, μέταλλο-μηχανικές, χημικές, υφασμάτων και ναυπηγικές. Τα κυριότερα λιμάνια είναι το Ιντζόν και το Πουζάν.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ήδη από τον 3ο αι. π.Χ. οι Κινέζοι ίδρυσαν εκεί μια αποικία. Στην συνέχεια σχηματίστηκαν τρία ιθαγενή κράτη, από τα οποία εκείνο των Σύλλα τον 7ο αι., που ενοποίησε την περιοχή. Την εποχή της βασιλείας των Κορύο (10ο -11ο αι.) ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος εισβολών, οι οποίες έδωσαν τέλος στην εθνική δυναστεία των Λι το 1392. Έγινε υποτελής στην Ιαπωνία και τη Κίνα το 17ο αι. Από το 1876 η χώρα μπήκε στην ιαπωνική τροχιά , κατάσταση που επιδεινώθηκε μετά τον κινεζικογιαπωνέζικο πόλεμο ( 1894-1895) και τον ρωσικογιαπωνέζικο (1904-1905). Γιαπωνέζικο προτεκτοράτο το 1907 , προσαρτήθηκε στην ιαπωνική αυτοκρατορία το 1910. Στη συνέχεια στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το βόρειο κομμάτι από το 38 παράλληλο το κατείχε η Ρωσία και το νότιο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός ο χωρισμός θα έπρεπε να είχε χαρακτήρα προσωρινό , όμως δεν ίσχυε αυτό. Το 1948 ανακηρύχτηκαν Δημοκρατία της νότιας Κορέας και της βόρειας Κορέας. Οι δύο κατοχικές δυνάμεις είχαν αποσύρει τα στρατεύματα τους .Το 1950 άρχισε η διαμάχη ανάμεσα στα δύο κράτη στην οποία παρεμβλήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Η ανακωχή του 1953 επικύρωσε τον χωρισμό της χώρας στο 38 παράλληλο. Η νότια Κορέα γνώρισε μια σημαντική οικονομική ανάπτυξη κάτω από την οδηγία εξουσιοδοτημένων κυβερνήσεων , ενάντια των οποίων υπήρχε μια ισχυρή δημοκρατική αντιπολίτευση. Στη Βόρεια Κορέα το κομμουνιστικό καθεστώς χαρακτηρίστηκε από τη λατρεία της προσωπικότητας του αρχηγού του Κιμ Β΄ Σούνγκ και της οικογένειας του. Στο τέλος της δεκαετίας του ’80 στις δύο Κορέες εμφανίστηκε ένα λαϊκό κίνημα για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών ανάμεσα στα δύο κράτη και το 1990 δημιουργήθηκαν διπλωματικά σώματα για την ενοποίηση. Το 1993 ξέσπασε μια μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και τη Βόρεια Κορέα , επειδή αρνιόταν την επιθεώρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων, η οποία σταμάτησε το 1994 με τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον ίδιο χρόνο πέθανε ο Κιμ Β΄ Σούνγκ, ο βορειοκορεάτης πρόεδρος που ήταν από πάντα στην αρχηγία της χώρας και ο οποίος αντικαταστήθηκε από το γιο του. Η οικονομική κρίση την οποία περνούσε η Βόρεια Κορέα τα τελευταία χρόνια, και που αργότερα επιδεινώθηκε από τις καλοκαιρινές πλημμύρες το 1995, βάρυνε πολύ την πολιτική αλλαγή της χώρας. Στη νότια Κορέα τη δεκαετία του ’90 μετατράπηκαν οι πολιτικές ισορροπίες και επέφεραν τις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές μετά από σαράντα χρόνια στρατιωτικού καθεστώτος. Νικητής ήταν ο Κιμ Γιουνγκ Σαμ.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr