ΚΡΟΑΤΙΑ
Δημοκρατία της Βαλκανικής χερσονήσου. Επιφάνεια: 56538 τ.χλμ. Πληθυσμός: 4764000 κατ. Πρωτεύουσα: Ζάγκρεμπ. Γλώσσα: κροατική. Θρησκεία: χριστιανοί καθολικοί ενώ υπάρχει και ορθόδοξη μειονότητα. Νόμισμα: κούνα. Σύνορα: συνορεύει βορειοδυτικά με τη Σλοβενία, βόρεια με την Ουγγαρία, ανατολικά με τη Σερβία, νότια με τη Σερβία Ερζεγοβίνη και δυτικά βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα. Πολίτευμα: συμμετείχε στην πρώην ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Είναι ανεξάρτητη από τον Οκτώβριο του 1991. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και το κοινοβούλιο εκλέγονται απευθείας 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έχει έδαφος ομαλό στο βορρά (καλλιέργειες δημητριακών και ζαχαρότευτλων). Στο νότο παρουσιάζει καρστική μορφολογία (εκτροφή προβάτων). Ο τουρισμός είναι κυρίως παράκτιος. Υπάρχουν κοιτάσματα άνθρακα, λιγνίτη, πετρελαίου, φυσικού αερίου και σιδήρου. Υπάρχουν βιομηχανικές μονάδες τροφίμων, μεταλλομηχανουργικές, υφαντουργικές και χημικές. Οι πιο σημαντικές πόλεις εκτός από την πρωτεύουσα είναι, Φιούμε, Σπάλατο, Πόλα, Σεμπένικο, Ραγκούσα (Ντουμπρόβνικ).

ΙΣΤΟΡΙΑ

Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή ήταν ενωμένη με την Παννονία. Αργότερα στη Βυζαντινή εποχή υπέστη τις εισβολές των Οστρογότθων και των Αβαρών. Τον 7ο αιώνα εισέβαλλαν οι σλαβικοί πληθυσμοί των Κροατών οι οποίοι και προσηλυτίστηκαν στο χριστιανισμό. Γνώρισε τη γαλλική κυριαρχία από τον 8ο αιώνα ενώ το 1076 έγινε ανεξάρτητο βασίλειο υπό τον Τσβονιμίρο Τριμπίροβιτς. Το 1901 την κατέκτησαν οι Ούγγροι και παρά τις συνεχείς Αντιασβουργικές εξεγέρσεις του 19ου αιώνα παρέμεινε υπό την κυριαρχία τους ως το τέλος του α’ παγκοσμίου πολέμου. Το 1918 ανήκε στο βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας και κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου ανακηρύχθηκε από τους φασιστοναζί ανεξάρτητο κράτος κάτω από το φασιστικό καθεστώς του Aντε Πάβελιτς αρχηγού των Ουστάσα. Το 1946 έγινε μια από τις ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές διεξήχθησαν το 1990 και έδωσαν την πλειοψηφία στο εθνικό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης της Κροατίας που έκλεξε για την προεδρεία της Δημοκρατίας τον εκπρόσωπό του Φράνκο Τούτσμαν. Το 1991 η μονόπλευρη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις με τον ομοσπονδιακό στρατό της Γιουγκοσλαβίας, οι συγκρούσεις ενισχύθηκαν και από ένοπλες μειονότητες Σέρβων της Κροατίας. Παρόλα αυτά η Κροατία αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος και ο ΟΗΕ καθιέρωσε την αποστολή κυανόκρανων σε μια μάταια προσπάθεια ειρήνευσης στην περιοχή. Παρά τις προσπάθειες, έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κράινα για την ένωση με τους Σερβοβόσνιους. Μέχρι το 1994 η Κροατία διατηρούσε αντιφατική στάση αναζητώντας μια συμφωνία με τους μουσουλμάνους κυβερνήτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ενώ παράλληλα ενθάρρυναν την εθνική εκκαθάριση που γινόταν από τα κροατικοβοσνιακά στρατεύματα. Η φάση αυτή τελείωσε στις αρχές του 1995 όταν τα κροατικά στρατεύματα με την υποστήριξη της Γερμανίας και των ΗΠΑ, κατέλαβαν εκ νέου τα εδάφη που είχαν χάσει το 1992 οπότε και αυτοανακηρύχθηκε η Δημοκρατία της Κράινα. Παρά τις κατηγορίες για βίαια επεισόδια και φρικαλεότητες σε βάρος των Σέρβων προσφύγων η επανάκτηση της Κράινα αποδείχτηκε ένα σημαντικό βήμα προς τη συνθήκη ειρήνης που υπογράφτηκε από το Ντέητον το Νοέμβριο. Ο πρόεδρος Φ. Τούτσμαν δεδομένης της πλειοψηφίας που είχε πάρει το κόμμα του στις εκλογές του Οκτωβρίου έλαβε εκτός από την αναγνώριση για τις κατακτήσεις και την ηγεμονία του Ζάγκρεμπ στην κροατομουσουλμανική ομοσπονδία.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr