ΜΟΓΓΟΛΙΑ
Δημοκρατία της κεντρικής Ασίας (Bόgd Najramdah Mongol Ard Uls). Έκταση: 1.566.500 τ.χλμ. Πληθυσμός: 2.043.000 κατ. Πρωτεύουσα: Ουλάν Μπατόρ. Γλώσσα: μογγολική. Θρησκεία : λαμαϊσμός. Νόμισμα: το τουγκρίκ. Σύνορα: συνορεύει βόρεια με τη Ρωσία και στο υπόλοιπο μέρος με την Κίνα. Πολίτευμα: το σύνταγμα του 1992 έδωσε στη χώρα ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς. Ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία για τέσσερα χρόνια. 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Η χώρα αποτελείται από μια σειρά υψιπέδων που βόρεια και νότια υψώνονται σε οροσειρές (Αλτάια Όρη, Όρη Χανγκάι) και τη μεγάλη ερημική έκταση του Γκόμπι στα δυτικά. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με σπάνιες βροχοπτώσεις. Οι βασικοί ποταμοί είναι οι Σελενγκέ και Κέκουλεν. Το έδαφος είναι στεπώδες και ερημικό. Ο πληθυσμός αποτελείται από Μογγόλους και από μειονότητες ρώσων και κινέζων. Η βασική δραστηριότητα είναι η νομαδική κτηνοτροφία πάνω στην οποία στηρίζεται η οικονομία (γάλα, κρέας, δέρματα, μαλλί) και μια πολύ μικρή γεωργία (δημητριακά, ζαχαρότευτλα). Έχει επίσης περιορισμένη βιομηχανία (κάρβουνο, λιγνίτη, πετρέλαιο, αλάτι). 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μογγολία ήταν προσαρτημένη στην Κίνα από τον 17ο αιώνα. Το 1911 με την υποστήριξη της Ρωσίας πετυχαίνει την αυτονομία της, αλλά πάντα υπό την κινεζική ηγεσία. Μετά το ξέσπασμα στη Ρωσία της επανάστασης των μπολσεβίκων, το Επαναστατικό Κόμμα του μογγολικού λαού (κομμουνιστικό) κατακτά την εξουσία (1921) και ιδρύει το 1924 την Λαϊκή Δημοκρατία της Μογγολίας, της οποίας η ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε από την Κίνα και την ΕΣΣΔ με τη συνθήκη του 1950. Το 1990 το κομμουνιστικό κόμμα αρνήθηκε τα προνόμια του ενός κόμματος, εισάγοντας διαδικασία εκδημοκρατικοποίησης και εγκρίνοντας το 1922, ένα Σύνταγμα που εισάγει τον πολυκομματισμό. Οι εκλογές του 1992 είχαν ως αποτέλεσμα τη νίκη των πρώην κομμουνιστών.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr