Ν.ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
map.jpg (111830 bytes)
Ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση νομούς της Ελλάδος. Καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας. Έχει έκταση 5.447 τ. χλμ. και πληθυσμό 228.180 κατοίκους. Συνορεύει Β με το Ν. Aρτας, Α με το Ν. Φθιώτιδας, ΒΑ με το Ν. Ευρυτανίας, Δ βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος και Ν από τον Πατραϊκό Κόλπο. Το όνομά του είναι σύνθετο από τις λέξεις Αιτωλία και Ακαρνανία. Η Αιτωλία είναι η ανατολική περιοχή και οφείλει το όνομά της στο μυθικό βασιλιά Αιτωλό, το γιο του Ενδυμίωνος. Η Ακαρνανία είναι η δυτική περιοχή και οφείλει το όνομά της στο μυθικό ήρωα Ακαρνάνα, το γιo του Αλκμαίονα και της Καλλιρρόης. Ο Ν. Αιτωλοακαρνανίας είναι πλούσιος σε δραστηριότητα και επιτεύγματα. Πρωτεύουσα είναι το Μεσολόγγι. Η μεγαλύτερη όμως πόλη σε πληθυσμό είναι το Αγρίνιο. Aλλες πόλεις του νομού είναι η Ναύπακτος, το Αιτωλικό, ο Αστακός, η Βόνιτσα και η Αμφιλοχία. Διοικητικά διαιρείται σε πέντε επαρχίες: Βάλτου με πρωτεύουσα την Αμφιλοχία, Βονίτσης και Ξηρομέρου με πρωτεύουσα τη Βόνιτσα, Μεσολογγίου με πρωτεύουσα το Μεσολόγγι, Ναυπακτίας με πρωτεύουσα τη Ναύπακτο και Τριχωνίδος με πρωτεύουσα το Αγρίνιο. 

 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

 Έδαφος : Το έδαφος του Ν. Αιτωλοακαρνανίας είναι περισσότερο ορεινό. Υπάρχουν όμως και μεγάλες και εύφορες πεδιάδες καθώς και κοιλάδες κατά μήκος των παραποτάμων του Αχελώου και του Ευήνου. Η κατανομή του εδάφους παρουσιάζεται ως εξής : 20% πεδινό, 30% ημιορεινό και 50% ορεινό.Όρη : Τα κυριότερα όρη του Ν. Αιτωλοακαρνανίας τα Όρη του Βάλτου (οροσειρά που αρχίζει από το Ν. Aρτας και κατευθύνεται προς τα νότια παράλληλα με τον Αχελώο), το Μακρυνόρος (οροσειρά συνεχόμενη με τα όρη του Βάλτου, που καλύπτει το χώρο από τον Αχελώο μέχρι τις ακτές του Αμβρακικού), τα Ακαρνανικά Όρη (οροσειρά που εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας από τον Αμβρακικό μέχρι τον Αστακό), το Παναιτωλικό (συνέχεια της οροσειράς του Βάλτου που βρίσκεται στα σύνορα Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας), ο Ζυγός (που δεσπόζει στην πεδιάδα του Μεσολογγίου), η Βαράσοβα (υψώνεται πάνω από το Κρυονέρι) και τα Όρη της Ναυπακτίας.Πεδιάδες : Ο Ν. Αιτωλοακαρνανίας έχει μεγάλες και εύφορες πεδιάδες. Η μεγαλύτερη είναι αυτή του Αγρινίου που ποτίζεται από τον Αχελώο. Συνέχεια από την πεδιάδα αυτή είναι η πεδιάδα της Κατοχής, που αρχίζει από τη λιμνοθάλασσα και τελειώνει στις εκβολές του Αχελώου. Aλλη μεγάλη πεδιάδα είναι αυτή του Μεσολογγίου που ποτίζεται από τον Εύηνο. Αξιόλογες κοιλάδες είναι της Βονίτσης, του Αστακού, της Κατούνας, του Βάλτου και η κοιλάδα Αντιρρίου-Ναυπάκτου.Ποταμοί : Δύο είναι οι μεγάλοι ποταμοί της Αιτωλοακαρνανίας: ο Αχελώος, ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδος (213 χλμ.). Πηγάζει σε ύψος 2.000 μ. από τα όρη Λάκμωνα και Περιστέρι και διαρρέει όλο το νομό. Στον ρου του δημιουργεί πολλές υδατοπτώσεις κατάλληλες για εκμετάλλευση. Πριν από τις εκβολές του ευρύνεται και έχει μέσο πλάτος 90 μ. και βάθος από 2,5 μ. μέχρι 7 μ. Ο δεύτερος ποταμός του Ν. Αιτωλοακαρνανίας είναι ο Εύηνος, που πηγάζει από τα όρη Κόρακας και Τσεκούρι και εκβάλλει στον Πατραϊκό Κόλπο. Έχει μήκος 92 χλμ. και στις εκβολές του δημιουργεί μεγάλες προσχώσεις.Λίμνες : Ο Ν. Αιτωλοακαρνανίας έχει πέντε μεγάλες λίμνες: την Τριχωνίδα που έχει μήκος 19 χλμ., πλάτος από 3 έως 4,5 χλμ. και επιφάνεια 97 τ. χλμ., τη Λυσιμαχία που έχει επιφάνεια 14 τ. χλμ., τη λίμνη της Οζερού, την Αμβρακία και την Βουλκαρία. Δάση : Ο Ν. Αιτωλοακαρνανίας έχει μεγάλες εκτάσεις δασών. Η συνολική έκτασή τους ανέρχεται σε 1.207 τ. χλμ. Κύρια δασικά δέντρα είναι η οξυά, η δρυς, το έλατο και το πεύκο. Η ξυλεία τους χρησιμοποιείται ευρύτατα στην επιπλοποιϊα.Ακτές : Ο Ν. Αιτωλοακαρνανίας έχει πολυσχιδείς ακτές. Στα δυτικά παράλιά του υπάρχουν πολλά νησιά, που όμως δεν υπάγονται διοικητικά σ’ αυτόν. Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι ένας αβαθής κόλπος που εισχωρεί στο έδαφος του νομού. Χωρίζεται από τον Πατραϊκό Κόλπο με μια συστάδα νησίδων, που αφήνουν μόνο στενές διόδους.Κλίμα : Το κλίμα του Ν. Αιτωλοακαρνανίας είναι ψυχρό και υγιεινό στα ορεινά, ήπιο και υγρό στις πεδιάδες και ανθυγιεινό στις εκβολές των ποταμών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυριότερη γεωργική παραγωγή του Ν. Αιτωλοακαρνανίας είναι ο καπνός. Ταυτόχρονα είναι και η βάση της βιομηχανίας του νομού. Aλλα προϊόντα είναι οι ελιές, το λάδι, τα σταφύλια, το κρασί, το βαμβάκι, το ρύζι, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, η ξυλεία, τα ψάρια και το αυγοτάραχο, το οποίο βγαίνει σε μεγάλες ποσότητες από τα ψάρια της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Λειτουργούν επίσης βιοτεχνίες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, που είναι συγκεντρωμένες κυρίως στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr