Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
map.jpg (95390 bytes)
Ο Ν. Αργολίδας βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Συνορεύει Β με το Ν. Κορινθίας, Δ και Ν με το Ν. Αρκαδίας, ενώ Α βρέχεται από τον Σαρωνικό Κόλπο. Έχει έκταση 2.212 τ. χλμ. και πληθυσμό 93.020 κατοίκους. Στο νομό ανήκουν πολλά ακατοίκητα νησιά και νησίδες. Πρωτεύουσα είναι το Ναύπλιο. Διοικητικά διαιρείται σε τρεις επαρχίες : Aργους με πρωτεύουσα το Aργος, Ερμιονίδος με πρωτεύουσα το Κρανίδι και Ναυπλίας με πρωτεύουσα το Ναύπλιο.

 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους του νομού είναι ορεινό και ημιορεινό. Αναλυτικά η κατανομή του σε κατηγορίες έχει ως εξής: 12% πεδινό, 27,3% ημιορεινό και 60,7% ορεινό.Όρη : Στα δυτικά, στα σύνορα του νομού με το Ν. Αρκαδίας, απλώνονται οι οροσειρές : Ολίγυρτος (1.935 μ.), Τραχύ, Λύρκειο (1.755 μ.), Αρτεμίσιο (1.771 μ.) και Κτενιάς (1.634 μ.). Στα βόρεια, στα σύνορα με το Ν. Κορινθίας εκτείνονται οι οροσειρές : Αραχναίο (1.199 μ.), Δίδυμο (1.113 μ.) και Αδέρες (721 μ.).Πεδιάδες : Μία είναι η μεγάλη πεδιάδα της Αργολίδας : η εύφορη πεδιάδα του Aργους, που απλώνεται από τον Αργολικό Κόλπο ως τα Δερβενάκια. Κατά μήκος των ακτών εκτείνονται μικρές πεδιάδες: της Ασίνης, του Κρανιδιού, της Ερμιόνης και της Επιδαύρου.Ποταμοί : Μεγάλοι ποταμοί δεν υπάρχουν στο Ν. Αργολίδας. Υπάρχει μόνο ο μικρός ποταμός Ίναχος ή Πάνιτσα και ο χείμαρρος Ερασίνος.Λίμνες : Σήμερα δεν υπάρχει καμμιά λίμνη στην Αργολίδα. Κατά την αρχαιότητα υπήρχε η Λέρνη Ύδρα, κοντά στους Μύλους, που συνδέθηκε με έναν από τους άθλους του Ηρακλή, αυτόν της Λερναίας Ύδρας.Ακτές : Οι ακτές της Αργολίδας είναι πολυσχιδείς, με πολλούς όρμους και ακρωτήρια. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ο Αργολικός Κόλπος, που εισχωρεί βαθιά στο έδαφος και σχηματίζει την Αργολική χερσόνησο.Δάση : Η έλλειψη πολλών νερών στο νομό δεν ευνοεί τη δασική ανάπτυξη. Γι’ αυτό δεν έχει μεγάλα δάση. Την περισσότερη δασοκάλυψη έχει η επαρχία Aργους. Κύρια δασικά δέντρα είναι τα πεύκα και τα έλατα.Κλίμα : Το κλίμα της Αργολίδας είναι εύκρατο, με ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του νομού είναι κατ’ εξοχήν αγροτική. Η πεδιάδα του Aργους είναι από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας και φημίζεται για τα κηπουρικά προϊόντα της, τα μποστανικά και τα εσπεριδοειδή. Η πλούσια γεωργική παραγωγή συνδυάζεται με παράλληλη ανάπτυξη της βιομηχανίας επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων. Εξ’ ίσου αναπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία. Μεγάλες εκτάσεις σπέρνονται με γρασίδια και άλλα κτηνοτροφικά φυτά, που τρέφουν κοπάδια όχι μόνο από την Αργολίδα, αλλά και από τους γύρω νομούς. Απ’ όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου, τέλος, η Αργολίδα έχει τον πιο πλούσιο ορυκτό πλούτο. Κύριο μετάλλευμα είναι ο χαλκούχος σιδηροπυρίτης.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Αργολίδα κατοικείται από την Μεσολιθική Εποχή (8η χιλ. Π.Χ.). Ιδιαίτερη ακμή γνώρισε την Εποχή του Χαλκού, με σπουδαιότερο κέντρο τις Μυκήνες. Τότε χτίστηκαν ισχυρές ακροπόλεις και ο μυκηναϊκός πολιτισμός έγινε ξακουστός. Γύρω στο 1100 π.Χ. εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Δωριείς και η Αργολίδα εξελίχθηκε σε δωρικό κέντρο. Σημαντικότερη πόλη αυτής της εποχής υπήρξε το Aργος. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Αργολίδα απέκτησε μια ιδιαίτερη φήμη, αυτή τη φορά ως θεραπευτικό κέντρο. Τη φήμη αυτή τη χρωστά στο Ασκληπιείο, το ιερό του θεού της υγείας κατά την αρχαιότητα, που ήταν χτισμένο στην Επίδαυρο. Στη συνέχεια η Αργολίδα κατελήφθη από τους Ρωμαίους, ενώ στη Βυζαντινή Εποχή ανήκε στο Θέμα της Πελοποννήσου. Τον 13ο αι. κυριεύτηκε από τους Φράγκους, ενώ το 1453 ήταν ο χρόνος της τουρκικής κατάκτησής της. Οι κάτοικοι της Αργολίδας πήραν ενεργό μέρος στην Επανάσταση του 1821. Το 1828 εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο η νεοσύστατη ελληνική κυβέρνηση του Ι. Καποδίστρια. Έτσι η πόλη αυτή της Αργολίδας έγινε η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr