Ν.ΑΡΚΑΔΙΑΣ
map.jpg (110738 bytes)
Νομός της Πελοποννήσου με έκταση 4.419 τ.χλμ. και πληθυσμό 107.932 κατοίκους. Συνορεύει με τους νομούς Κορινθίας, Αχαϊας, Ηλείας, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Βρέχεται από τον κόλπο της Αργολίδας. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Τρίπολη.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος του νομού είναι ημιορεινό-ορεινό.Όρη : Τα σημαντικότερα όρη του νομού Αρκαδίας είναι το Μαίναρο (1.980 μ.), ο Ολιγυρτος (1.935 μ.), ο Σαίτας (1.814 μ.) το Αρτεμίσιο (1770 μ.) και το Λύκειο (1750 μ.).Πεδιάδες : Πεδινές εκτάσεις συναντάμε στο οροπέδιο της Τρίπολης και τη λεκάνη της Μεγαλόπολης.Ποταμοί : Διαρέεται από τους ποταμούς Αλφειό, Λάδωνα και Ερύμανθο.Λιμνες : Στον νομό υπάρχουν η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα και η Τάκκα.Ακτές : Οι ακτές εκτείνονται από τον όρμο του Ναυπλίου μέχρι ον όρμο του Φωκιανού. Κυριώτεροι όρμοι ανάμεσά τους είναι του Aστρους, του Αγίου Ανδρέα, του Λεωνιδίου και της Πουλήθρας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομική ζωή του νομού Αρκαδίας στηρίζεται κύρια στη γεωργία (δημητριακά, όσπρια, καπνά, λαχανικά, επεριδοειδή, ελιές και αμπέλια) και κατά δεύτερο λόγο στην ορεινή κτηνοτροφία (πρόβατα, βοοειδή, πουλερικά). Το υπέδαφος έχει λιγνίτη τον οποίο εκμεταλεύεται το εργαστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Αρκαδία είναι περιοχή με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, καθώς πρωτοκατοικήθηκε την Παλαιολιθική Εποχή. Στους ιστορικούς χρόνους άκμασαν ιδιαίτερα οι μεγάλες πόλεις της, η Μαντίνεια, ο Ορχομενός και η Τεγέα. Τον 4ο π. Χ. αι. βρέθηκε υπό την ηγεσία της Θήβας, ενώ τον 2ο π. Χ. αι. κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Η κακή διοίκησή τους οδήγησε την περιοχή σε παρακμή. Στους βυζαντινούς χρόνους ήταν επαρχία στο Θέμα της Πελοποννήσου και δέχθηκε πολλές εχθρικές επιδρομές. Κατά την Τουρκοκρατία γνώρισε νέα ακμή, καθώς η πρωτεύουσά της Τρίπολη υπήρξε μεγάλο εμπορικό και πολιτικό κέντρο. Στην Επανάσταση του 1821οι κάτοικοί της πήραν ενεργό μέρος και όλος ο νομός υπήρξε το κέντρο μεγάλων πολεμικών συγκρούσεων. Απελευθερώθηκε το 1827. 

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr