Ν.ΑΡΤΑΣ
map.jpg (111085 bytes)
Ο Ν. Aρτας καταλαμβάνει το ΝΑ τμήμα της Ηπείρου. Έχει έκταση 1.612 τ. χλμ. και πληθυσμό 80.044 κατοίκους. Συνορεύει Β με τους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων, Α με τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας, Ν με το Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Δ με τους Ν. Πρεβέζης και Ιωαννίνων, ενώ Ν βρέχεται και από τον Αμβρακικό Κόλπο. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Aρτα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Η κατανομή του εδάφους του Ν. Aρτας κατά κατηγορίες έχει ως εξής : το 18,6% είναι πεδινό, το 11% ημιορεινό και το 70,4% ορεινό.Όρη : Τα κυριότερα όρη του νομού είναι : Αθαμανικά Όρη ή Τζουμέρκα (2.469 μ.), το Ξεροβούνι (1.614 μ.) και τα Όρη του Βάλτου (1.782 μ.).Πεδιάδες : Στο ΝΔ τμήμα του νομού σχηματίζεται μια ευρεία παραθαλάσσια πεδινή έκταση, η πεδιάδα της Aρτας, που είναι και η μεγαλύτερη πεδιάδα της Ηπείρου.Ποταμοί : Ο Aραχθος μπαίνει στο Ν. Aρτας από τα ΒΔ, τον διαρρέει, σχηματίζει στην περιοχή της πόλης της Aρτας ένα S, ποτίζει την πεδιάδα και μετά από μια διαδρομή 143 χλμ. χύνεται στον Αμβρακικό Κόλπο. Τον νομό διαρρέει και ο Λούρος, που ποτίζει και αυτός την πεδιάδα και εκβάλλει στον Αμβρακικό.Λιμνοθάλασσες : Στα ΝΔ παράλια του νομού σχηματίζονται δύο μεγάλες λιμνοθάλασσες, πλούσιες σε ψάρια : η Τσουκαλιό με επιφάνεια 22 τ. χλμ. και η Λογαρού με επιφάνεια 30 τ. χλμ. Οι λιμνοθάλασσες βρίσκονται μεταξύ των εκβολών του Λούρου και του Aραχθου. Χωρίζονται δε με ένα στενό κομμάτι ξηράς.Ακτές : Οι ακτές του Ν. Aρτας στον Αμβρακικό είναι πολυσχιδείς. Η θάλασσα είναι αβαθής, εξ’ αιτίας των προσχώσεων των ποταμών Λούρου και Aραχθου.Κλίμα : Στα παράλια τμήματα του Ν. Aρτας και στο δυτικό τμήμα το κλίμα είναι μεσογειακό. Στο εσωτερικό γίνεται ηπειρωτικό, εξ’ αιτίας των μεγάλων ορεινών όγκων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του Ν. Aρτας είναι κατ’ εξοχήν αγροτική. Στην πεδιάδα της καλλιεργούνται οπωροφόρα δέντρα, σιτηρά, βαμβάκι και κτηνοτροφικά φυτά. Με την κτηνοτροφία ασχολείται κατά κύριο λόγο ο ορεινός πληθυσμός. Στο νομό ανήκουν και τα μεγάλα ιχθυοτροφεία του Αμβρακικού, που τροφοδοτούν με ψάρια όλη την Ήπειρο. Σημαντική είναι και η αλιεία στον Aραχθο και τον Λούρο. Κέντρο του εμπορίου είναι η πρωτεύουσα Aρτα, όπου συγκεντρώνονται τα αγροτικά προϊόντα και γίνονται οι συναλλαγές. Εκεί λειτουργεί επίσης μικρή βιομηχανία επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην αρχαιότητα ο νομός ονομαζόταν Αμβρακία. Το όνομα αυτό προήλθε από τον Θεσπρωτικό άρχοντα Aμβρακα, τον εγγονό του Ηρακλή Aμβρακα ή της κόρης του Μελάνεως Αμβρακίας. Γνώρισε μεγάλες καταστροφές στους αρχαίους χρόνους, ενώ καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Μεγάλη ακμή γνώρισε τον 12ο αιώνα, όταν η πρωτεύουσά της έγινε πρωτεύουσα του δεσποτάτου της Ηπείρου. Την περίοδο αυτή άνθισαν όλες οι τέχνες στον νομό, όπως πιστοποιούν τα πολύ σημαντικά κειμήλιά της. Κατελήφθη από τους Σέρβους και κατέληξε στα χέρια των Τούρκων το 1449. Το 1796 την πήρε ο Αλή Πασάς, που την κράτησε κάτω από αβάσταχτες συνθήκες σκλαβιάς ως το 1821. Το 1881 ελευθερώθηκε από τους Τούρκους και ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr