Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ
map.jpg (118044 bytes)
Ο Ν. Αττικής καταλαμβάνει το ΝΑ άκρο της Στερεάς Ελλάδας. Περιλαμβάνει και τα νησιά του Σαρωνικού, την περιοχή της Τροιζηνίας και τα νησιά Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα και Αντικύθηρα. Κύρια συνορεύει ΒΔ με το Ν. Βοιωτίας, ΒΑ βρέχεται από τον Ευβοϊκό Κόλπο, Ν από το Σαρωνικό και Δ από τον Κορινθιακό Κόλπο. Έχει έκταση 3.808 τ. χλμ. και πληθυσμό 3.522.769 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Αθήνα. Διοικητικά διαιρείται σε έξι επαρχίες : Αττικής με πρωτεύουσα την Αθήνα, Μεγαρίδος με πρωτεύουσα τα Μέγαρα, Κυθήρων με πρωτεύουσα τα Κύθηρα, Τροιζηνίας με πρωτεύουσα τον Πόρο και Ύδρας με πρωτεύουσα την Ύδρα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους του Ν. Αττικής είναι ημιορεινό. Αναλυτικά η κατανομή του σε κατηγορίες έχει ως εξής : 26% πεδινό, 65% ημιορεινό και 9% ορεινό.Όρη : Τα όρη της Αττικής είναι : ο Κιθαιρώνας που βρίσκεται στα Δ του νομού, ο Πατέρας που βρίσκεται Ν του Κιθαιρώνα, τα Γεράνεια Όρη που εκτείνονται από Δ προς Α στην επαρχία Μεγαρίδας, η Πάρνηθα, η Πεντέλη, ο Υμηττός, τα Βουνά της Κερατέας, το Μαυροβούνι και οι Λόφοι των Κυθήρων.Πεδιάδες : Οι πεδιάδες της Αττικής δεν είναι μεγάλες. Οι κυριότερες βρίσκονται στο Μενίδι, στα Λιόσια, στη Βαρυμπόμπη, στον Aγιο Στέφανο, στα Μέγαρα, στην Ελευσίνα, στα Μεσόγεια, στον Μαραθώνα και στον Ωρωπό.Ποταμοί : Σήμερα στο νομό δεν υπάρχουν ποταμοί. Εξαίρεση αποτελούν ο Ασωπός, που διαρρέει ελάχιστα το έδαφός του και ο Ιλισός που πηγάζει από τον Υμηττό και εκβάλλει στον Φαληρικό Όρμο. Στην αρχαιότητα υπήρχε ο πλούσιος σε νερά Κηφισός, που πηγάζει από την Πάρνηθα. Σήμερα ο Κηφισός έχει νερά μόνο το χειμώνα, σε περίοδο βροχοπτώσεων.Λίμνες : Μόνο μία λίμνη υπάρχει στο νομό, η λίμνη του Μαραθώνα, που είναι η μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης για την Αθήνα.Ιαματικές Πηγές : Στο Ν. Αττικής υπάρχουν τρεις ιαματικές πηγές. Η Πηγή Σουβάλας στην Αίγινα, η Πηγή Βουλιαγμένης στην ομώνυμη κοινότητα και οι Πηγές των Μεθάνων στις ακτές της Πελοποννήσου.Δάση : Η Αττική έχει μεγάλη δασοκάλυψη. Κυριότερα δασικά δέντρα είναι το πεύκο και το έλατο. Τα περισσότερα δάση βρίσκονται στις επαρχίες Αττικής και Μεγαρίδος.Κλίμα : Η Αττική έχει ξηρό κλίμα, με κύρια χαρακτηριστικά τους ήπιους χειμώνες και τα ζεστά καλοκαίρια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του νομού επηρεάζεται πολύ από την περιοχή της πρωτεύουσας, που είναι μια τεράστια αγορά. Οι πόλεις που βρίσκονται γύρω από αυτήν είναι μεγάλα βιομηχανικά κέντρα. Παρ’ όλα αυτά μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία. Οι γεωργικές καλλιέργειες ποικίλλουν : δημητριακά, όσπρια, βιομηχανικά και κτηνοτροφικά φυτά, πατάτες, φυτώρια και αμπέλια. Αναπτυγμένη είναι και η πτηνοτροφία, η μελισσοκομία και η αγελαδοτροφία. Ο νομός παρουσιάζει επίσης μεγάλη εμπορική κίνηση, γιατί η Αθήνα έχει αυξημένο πληθυσμό. Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο εισαγωγικό και εξαγωγικό λιμάνι της χώρας. 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Αττική είναι από την αρχαιότητα μια από τις σπουδαιότερες περιοχές της Ελλάδος. Πρωτοκατοικήθηκε τη Νεολιθική Εποχή. Πρώτος βασιλιάς της ήταν ο Κέκροπας, που δημιούργησε τους 12 πρώτους δήμους της. Κέντρο της ήταν η Ακρόπολη. Εκεί έδρασαν σπουδαίες προσωπικότητες. Τον 5ο π.Χ. αι. οι δήμοι έφτασαν τους 100, ενώ η πολιτιστική της ανάπτυξη έφτασε στην κορυφή. Η πόλη της Αθήνας έγινε ένα ισχυρό κράτος, χάρη στην ίδρυση της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Ακόμη και μετά την ήττα της στον Πελοποννησιακό Πόλεμο η περιοχή συνεχίζει να ακμάζει. Η επικράτηση των Μακεδόνων και η ρωμαϊκή περίοδος δεν σταμάτησαν αυτή την πορεία. Μετά τον 3ο αι. δέχθηκε πολλές βαρβαρικές επιδρομές. Στους βυζαντινούς χρόνους ήταν στο περιθώριο των γεγονότων, ενώ κατά την Τουρκοκρατία δέχθηκε ανεπανόρθωτες καταστροφές. Ελευθερώθηκε το 1833 και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος. Την περίοδο αυτή επιλέχθηκε ως πρωτεύουσα της Ελλάδος η Αθήνα.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr