Ν.ΑΧΑΪΑΣ
map.jpg (106497 bytes)
Ο Ν. Αχαϊας βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της Πελοποννήσου. Έχει έκταση 3.209 τ. χλμ. και πληθυσμό 275.193 κατοίκους. Συνορεύει Ν με τους νομούς Ηλείας και Αρκαδίας, Α με το Ν. Κορινθίας, Δ με το Ν. Ηλείας, Δ βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος και Β από τον Πατραϊκό Κόλπο και τον Κορινθιακό Κόλπο. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Πάτρα. Διοικητικά διαιρείται σε τρεις επαρχίες : Αιγιαλείας με πρωτεύουσα το Αίγιο, Καλαβρύτων με πρωτεύουσα τα Καλάβρυτα και Πατρών με πρωτεύουσα την Πάτρα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Όλη σχεδόν η έκταση της Αχαϊας είναι ορεινή, εκτός από τη μικρή παραλιακή λουρίδα γύρω από την Πάτρα. Αναλυτικά η κατανομή του σε κατηγορίες έχει ως εξής : 24,6% πεδινό, 14,3% ημιορεινό και 61,1% ορεινό.Όρη : Τα σημαντικότερα όρη του νομού είναι : το Παναχαϊκό (1.926 μ.) με κατεύθυνση από ΒΔ προς ΝΑ, το Αροάνια ή Χελμός (2.341 μ.) το τρίτο σε ύψος όρος της Πελοποννήσου, ο Ερύμανθος (2.224 μ.) που απλώνεται στα σύνορα των νομών Αχαϊας, Αρκαδίας και Ηλείας, Κλωκός ή Βουνά της Φτέρης (1.780 μ.) και το μικρό βουνό Σκόλλις.Πεδιάδες : Στα βόρεια παράλια του νομού απλώνεται η εύφορη πεδιάδα των Πατρών. Μικρές πεδιάδες και κοιλάδες σχηματίζονται και κατά μήκος του ρου των ποταμών.Ποταμοί : Μεγάλοι ποταμοί δεν υπάρχουν στο Ν. Αχαϊας. Μόνο μικροί ποταμοί - χείμαρροι υπάρχουν : ο Κράθις, ο Βουραϊκός, ο Κερυνίτης, ο Σελινούντας, ο Γκούρας, ο Φοίνικας, ο Δρούσκας, ο Βαλιναίος, το Τρανό Ποτάμι και το Βαθύ Ποτάμι.Ακτές : Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των ακτών της Αχαϊας είναι : τα ακρωτήρια Aραξος, Μαύρη Μύτη, Ρίο, Δρέπανο και Ακράτα και ο αβαθής και πλούσιος σε ψάρια Πατραϊκός Κόλπος.Δάση : Η δασοκάλυψη των ορεινών όγκων της Αχαϊας είναι μικρή. Μόνο το 20% της συνολικής έκτασης του νομού καλύπτεται από δάση. Κυρίαρχα δασικά δέντρα είναι το πεύκο και το έλατο.Κλίμα : Κύριο χαρακτηριστικό του κλίματος του νομού είναι ο πολύ βαρύς και βροχερός χειμώνας και το ξερό και θερμό καλοκαίρι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η βάση της οικονομίας του νομού είναι η αγροτική παραγωγή. Κύριες γεωργικές καλλιέργειες είναι η σταφίδα, τα εσπεριδοειδή, το λάδι και το κρασί. Παράλληλη ανάπτυξη παρουσιάζει και η κτηνοτροφία, κυρίως αυτή των μικρών ζώων (αιγοπρόβατα). Η Πάτρα επίσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα, όπου συγκεντρώνονται τα ψάρια του Πατραϊκού Κόλπου και του Ιονίου Πελάγους. Για το λόγο αυτό λειτουργούν στην Αχαϊκή πρωτεύουσα βιοτεχνίες αλιπάστων. Στο νομό επίσης υπάρχουν δύο μεγάλα εμπορικά και βιομηχανικά κέντρα της Πελοποννήσου, η Πάτρα και το Αίγιο. Το λιμάνι δε της Πάτρας παρουσιάζει μεγάλη εμπορική και τουριστική κίνηση.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολογικών χώρων η Αχαϊα πρωτοκατοικήθηκε την Παλαιολιθική Εποχή από Αχαιούς. Οι Δωριείς εισέβαλαν τον 11ο αι. και ίδρυσαν τις μεγάλες πόλεις της. Οι Αχαιοί τότε ονόμασαν την περιοχή Αχαϊα. Από τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας του νομού ήταν η ίδρυση της Αχαϊκής Συμπολιτείας το 280 π.Χ. Στους ρωμαϊκούς χρόνους έπεσε σε παρακμή. Ακολούθησε η Βυζαντινή Περίοδος και η Φραγκοκρατία, περίοδος κατά την οποία ιδρύθηκε το Πριγκιπάτο της Αχαϊας. Το 1453κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Οι κάτοικοί της ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821 στη Μονή της Αγίας Λαύρας.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr