Ν.ΒΟΙΩΤΙΑΣ
map.jpg (112022 bytes)
Ο Ν. Βοιωτίας βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα. Συνορεύει Β με το Ν. Φθιώτιδας, Δ με το Ν. Φωκίδας, ΝΑ με το Ν. Αττικής, Ν βρέχεται από τον Κορινθιακό Κόλπο και Α από τον Ευβοϊκό Κόλπο. Έχει έκταση 2.951 τ. χλμ. και πληθυσμό 117.175 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Λειβαδιά. Διοικητικά διαιρείται σε δύο επαρχίες : Λειβαδιάς με πρωτεύουσα τη Λειβαδιά και Θηβών με πρωτεύουσα τη Θήβα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Ο Ν. Βοιωτίας είναι πεδινή περιοχή. Η ορεινή έκταση είναι πολύ μικρή. Αναλυτικά η κατανομή του εδάφους σε κατηγορίες έχει ως εξής : 40% πεδινό, 38% ημιορεινό και 22% ορεινό.Όρη : Τα κυριότερα όρη του νομού είναι ο Παρνασσός (2.457 μ.), ο Ελικώνας (1.748 μ.), ο Κιθαιρώνας και το Μασσάπιο (1.201 μ.).Πεδιάδες : Στο Ν. Βοιωτίας υπάρχει η πεδιάδα της Κωπαϊδας, που ήταν άλλοτε η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδος. Μετά την αποξήρανση έγινε μια από τις ευφορότερες πεδιάδες της χώρας. Aλλες πεδιάδες είναι του Δαδιού, της Λειβαδιάς, των Θηβών και του Σχηματαρίου.Ποταμοί : Στο νομό υπάρχουν δύο ποταμοί : ο Βοιωτικός Κηφισός που πηγάζει από τον Παρνασσό και ο Ασωπός που πηγάζει από τον Κιθαιρώνα.Λίμνες : Μετά την αποξήρανση της Κωπαϊδας έμειναν δύο λίμνες στη Βοιωτία. Η Υλίκη που βρίσκεται Β των Θηβών και η Παραλίμνη που βρίσκεται ΒΑ της Υλίκης.Νησιά : Στη Βοιωτία ανήκουν πολλές ακατοίκητες νησίδες : Aμπελος, Δασκαλιό, Τσαρούχι, Κασίδης, Αλατονήσι, Βρώμη, Μακρόνησος, Αλκυονίδες Νήσοι, Γράμμουσα, Γάντζα, Πασάς, κ.ά.Κλίμα : Το κλίμα του νομού είναι κυρίως ηπειρωτικό, με ζεστό καλοκαίρι και ψυχρό χειμώνα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Βοιωτία είναι από τις πιο εύφορες περιοχές της Ελλάδος. Η εκτεταμένη πεδινή έκτασή της είναι πλούσια σε γεωργική παραγωγή. Κύρια προϊόντα είναι το βαμβάκι, ο καπνός, οι ελιές, τα σιτηρά, τα όσπρια, τα κηπευτικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Οι μεγάλες πόλεις της είναι κέντρα εμπορίου και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων. Αρκετά αναπτυγμένη είναι και η εξορυκτική βιομηχανία, κύρια στο Δίστομο Παρνασσού (βωξίτης) και στο Πτώο (σιδηρομεταλλεύματα).

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία της Βοιωτίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Όπως δείχνουν τα ευρήματα κατοικείται από την Παλαιολιθική Εποχή (12η χιλ. π.Χ.). Φημισμένες πόλεις-κράτη του νομού κατά την αρχαιότητα ήταν ο Ορχομενός και η Θήβα. Στους ιστορικούς χρόνους, αυτές οι πόλεις-κράτη συγκρότησαν τη Βοιωτική Συμμαχία, που ήταν αντίπαλος της Αθηναϊκής. Την περίοδο αυτή ανέδειξε σπουδαίες ιστορικές μορφές, όπως τον Πλούταρχο, τον Ησίοδο, τον Πίνδαρο, τον Πελοπίδα και τον Επαμεινώνδα. Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων έγινε στο έδαφός της, στις Πλαταιές, μια από τις σημαντικότερες μάχες. Μετά την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους έπεσε σε παρακμή. Στους βυζαντινούς χρόνους σημείωσε νέα ακμή, κυρίως χάρη στην αναπτυγμένη βιοτεχνία μεταξιού που διέθετε. Στην τουρκοκρατία, κυρίως τον 16ο και τον 17ο αι., δοκιμάστηκε από λεηλασίες. Απελευθερώθηκε το 1829 και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr