Ν.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
map.jpg (57555 bytes)
Ο Ν. Δωδεκανήσου είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα στο ΝΑ Αιγαίο, που ορίζεται Β από το Ν. Σάμου, ΒΔ από το Ν. Κυκλάδων, Δ από το Κρητικό Πέλαγος, Ν από το Λιβυκό και Α από τις Μικρασιατικές ακτές. Τα Δωδεκάνησα αποτελούνται από 18 μεγάλα νησιά, πολλά μικρότερα και πλήθος βραχονησίδες. Τα μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου είναι : η Ρόδος, η Κως, η Κάρπαθος, η Κάλυμνος, η Αστυπάλαια, η Κάσος, η Τήλος, η Σύμη, η Λέρος, η Νίσυρος, η Πάτμος, το Καστελλόριζο, η Χάλκη, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι και οι Αρκοί. Ο Ν. Δωδεκανήσου έχει έκταση 2.705 τ. χλμ. και πληθυσμό 162.439 κατοίκους. Πρωτεύουσα είναι η Ρόδος. Διοικητικά διαιρείται σε τέσσερις επαρχίες : Καλύμνου με πρωτεύουσα την Κάλυμνο, Καρπάθου με πρωτεύουσα την Κάρπαθο, Κω με πρωτεύουσα την Κω και Ρόδου με πρωτεύουσα τη Ρόδο.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος των νησιών στα Δωδεκάνησα είναι άγονο και πετρώδες. Το 42% της συνολικής έκτασης είναι πεδινό, το 26% ημιορεινό και το 32% ορεινό.Όρη : Το κέντρο της Ρόδου καλύπτει ο ορεινός όγκος του Αταβυρίου (1.240 μ.). Στην Κω υπάρχει η οροσειρά Ωρομέδων ή Δίκαιος (875 μ.), στην Κάρπαθο η οροσειρά Κυμαράς (1.290 μ.), στην Κάλυμνο τα βουνά Προφήτης Ηλίας (752 μ.) και Κυρά Ψηλή (650 μ.), στην Κάσο το Τρούπουλας (508 μ.), στην Τήλο ο Aη-Λιάς (612 μ.), στη Σύμη η Βίγλα (550 μ.), στη Λέρο το Κλειδί (350 μ.) και στην Πάτμο ο Προφήτης Ηλίας (270 μ.).Ποταμοί : Ποτάμια δεν υπάρχουν στα Δωδεκάνησα, παρ’ όλο που έχουν άφθονα νερά σε χειμάρρους και ρυάκια.Ιαματικές Πηγές : Τέσσερα από τα νησιά έχουν ιαματικές πηγές. Στη Ρόδο υπάρχει η πηγή της Καλλιθέας, χλωρονατριούχος ψυχρή πηγή με πόσιμο νερό. Στην Κω υπάρχουν οι χλωρονατριούχες θερμές πηγές του Αγίου Φωκά και της Ρόδου. Στη Νίσυρο είναι η πηγή Μανδρακίου, θερμή αλιπηγή και στην Κάλυμνο η ομοιόθερμη αλιπηγή της Καλύμνου.Ορυκτός Πλούτος : Τα Δωδεκάνησα είναι ηφαιστειογενή και ως εκ τούτου διαθέτουν σημαντικές ποσότητες ορυκτού πλούτου. Στη Ρόδο υπάρχουν γύψος, χρωμίτης και λιγνίτης, στην Κω χαλκός, σίδηρος, μόλυβδος και λιγνίτης, στην Νίσυρο θειάφι και στην Κάρπαθο και την Κάσο γύψος.Κλίμα : Το κλίμα στα Δωδεκάνησα είναι το ήπιο κλίμα των νησιών του Αιγαίου, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτσι όπως είναι σκορπισμένα και μικρά τα νησιά, δεν παρουσιάζουν οικονομική ενότητα. Το καθένα έχει τη δική του οικονομία. Στα μεγαλύτερα η γη καλλιεργείται εντατικά. Φημισμένα είναι τα κηπευτικά τους προϊόντα. Μεγάλο επίσης μέρος των κατοίκων των νησιών ασχολείται με την σπογγαλιεία, που γίνεται τόσο στα παράλιά τους, όσο και στα παράλια της Β. Αφρικής. Λειτουργούν ακόμη μικρές βιομηχανίες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και βυρσοδεψεία. Σοβαρό ρόλο επίσης στην οικονομία του νομού παίζει και ο τουρισμός. Τα νησιά έχουν αξιοποιηθεί κατάλληλα και είναι από τα καλύτερα θέρετρα της Μεσογείου.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα Δωδεκάνησα κατοικούνται από τη Νεολιθική Εποχή. Κατοικήθηκαν από Μυκηναίους, Κάρες και Φοίνικες και ανέπτυξαν στενές σχέσεις με την Κρήτη την περίοδο ακμής της. Στους ιστορικούς χρόνους ανάπτυξαν την ναυτιλία και το εμπόριο και γνώρισαν μεγάλη ακμή. ΄Ιδρυσαν μάλιστα αποικίες στην Κάτω Ιταλία, στη Σικελία και στα παράλια της Μ. Ασίας. Τον 5ο π.Χ. αι. κατακτήθηκαν από τους Πέρσες και υποχρεώθηκαν να πολεμήσουν εναντίον των Ελλήνων. Απελευθερώθηκαν με το τέλος των Περσικών Πολέμων και έγιναν μέλη της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Στους βυζαντινούς χρόνους αποτελούσαν το Θέμα των Νήσων. Λόγω της γεωγραφικής θέσης τους γνώρισαν πολλές και καταστροφικές επιδρομές. Τον 14ο αι. παραχωρήθηκαν στους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.΄Εως τον 15ο αι., που υποδουλώθηκαν στους Τούρκους, γνώρισαν οικονομική και πνευματική ακμή. Κατά την τουρκοκρατία απέσπασαν αυτονομία πληρώνοντας μόνο ετήσιο φόρο. Απελευθερώθηκαν από τους Τούρκους το 1912, όταν τα κατέλαβαν οι Ιταλοί. Ενώθηκαν με την Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με συνθήκη που υπέγραψαν Ελλάδα και Ιταλία στις 10 Φεβρουαρίου 1947 και η οποία υλοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου 1948.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr