Ν.ΔΡΑΜΑΣ
map.jpg (113883 bytes)
Ο Ν. Δράμας βρίσκεται στην Ανατολική Μακεδονία και καταλαμβάνει το ΒΑ τμήμα της. Συνορεύει Β με τη Βουλγαρία, Δ και ΝΔ με το Ν. Σερρών, Ν και ΝΑ με το Ν. Καβάλας και Α με το Ν. Ξάνθης. Έχει έκταση 3.468 τ. χλμ. και πληθυσμό 94.772 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Δράμα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Η μεγαλύτερη έκταση του Ν. Δράμας καλύπτεται από ορεινούς όγκους. Στο νότιο τμήμα του μόνο σχηματίζεται μια εύφορη πεδιάδα. Αναλυτικά η κατανομή του εδάφους έχει ως εξής: 10,6% πεδινό, 19,1% ημιορεινό και 70,3% ορεινό.Όρη : Στο δυτικό τμήμα του Ν. Δράμας βρίσκεται η οροσειρά του Ορβήλου-Βροντούς-Μενοικίου. Στο εσωτερικό και μέχρι τον Νέστο δεσπόζει το όρος Φαλακρό, ενώ πέρα από τον Νέστο βρίσκεται ο ορεινός όγκος της Δ. Ροδόπης.Πεδιάδες : Στα νότια του νομού βρίσκεται η μοναδική πεδιάδα του, αυτή της Δράμας.Ποταμοί : Στη Δράμα βρίσκονται δύο ποταμοί : ο Νέστος που πηγάζει από τα βουλγαρικά όρη και δέχεται πολλούς παραπόταμους και ο Αγγίτης που πηγάζει από το όρος Φαλακρό.Δάση : Η Δράμα έχει μεγάλη δασοκάλυψη. Το 45% αυτών των δασών αποτελείται από δρυς και το 27% από οξυές.Κλίμα : Το κλίμα του Ν. Δράμας είναι ηπειρωτικό, με δριμύ χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του Ν. Δράμας είναι καθαρά γεωργική. Δεν υπάρχουν βιομηχανικά κέντρα και βιομηχανίες, εκτός από ορισμένες επιχειρήσεις με βιοτεχνικό χαρακτήρα. Στην εύφορη πεδιάδα της Δράμας καλλιεργούνται δημητριακά, όσπρια και βιομηχανικά φυτά. Αναπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία, κυρίως αυτή των βοοειδών. Στο νομό λειτουργούν, τέλος, μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr