Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ
map.jpg (97435 bytes)
Ο Ν. Ευβοίας περιλαμβάνει το ομώνυμο νησί και το νότιο σύμπλεγμα των Β. Σποράδων, με κέντρο τη Σκύρο. Εκτείνεται κατά μήκος των ανατολικών παραλίων της Στερεάς Ελλάδας. Έχει έκταση 4.168 τ. χλμ. και πληθυσμό 209.132 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Χαλκίδα. Διοικητικά διαιρείται σε τρεις επαρχίες : Ιστιαίας με πρωτεύουσα την Αιδηψό, Καρυστίας με πρωτεύουσα την Κάρυστο και Χαλκίδας με πρωτεύουσα τη Χαλκίδα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος της Εύβοιας είναι κύρια ορεινό. Αναλυτικά η κατανομή του σε κατηγορίες έχει ως εξής : 25% πεδινό, 36% ημιορεινό και 39% ορεινό.Όρη : Τα κυριότερα όρη του νομού είναι : το Τελέθριο (970 μ.), το Κανδήλι (1.225 μ.), η Δίρφυς (1.745 μ.), ο Όλυμπος Ευβοίας (1.398 μ.) και η Όχη.Πεδιάδες : Οι κυριότερες πεδιάδες του νομού είναι : της Ιστιαίας, του Μαντουδιού, των Ψαχνών, της Χαλκίδας, της Κύμης, του Αλιβερίου και της Καρύστου.Ποταμοί : Μεγάλοι ποταμοί δεν υπάρχουν στην Εύβοια. Οι κυριότεροι χείμαρροι του νομού είναι ο Νηλεύς που πηγάζει από το Ξηρό Όρος, ο Κηρέας που πηγάζει από την Πυξαριά, ο Γερανίας, ο Ποταμός Συπιάδας, ο Λίλας και ο Ίμβροσος.Ιαματικές Πηγές : Η Εύβοια έχει μια από τις πιο πολυσύχναστες λουτροπόλεις της Ελλάδος, την Αιδηψό. Οι πηγές της αναβλύζουν σε έκταση πλάτους 500 μ. και μήκους 600 μ. Είναι γνωστές από την αρχαιότητα και χρησιμοποιούνται από τότε χωρίς διακοπή.Ορυκτός Πλούτος : Η Εύβοια είναι πλούσια σε ορυκτά. Στο Αλιβέρι και την Κύμη υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη. Στο Γαλατάκι και το Πήλι εξάγεται λευκόλιθος, στην Κύμη σίδηρος και μόλυβδος και στην Κάρυστο εκλεκτής ποιότητας μάρμαρα.Δάση : Η περιοχή του νομού έχει πολύ μεγάλο ποσοστό δασοκάλυψης. Τα δάση αποτελούνται κυρίως από πεύκα, από τα οποία εξάγεται μεγάλη ποσότητα ρετσινιού.Κλίμα : Το κλίμα του νομού είναι εύκρατο, υγιεινό και ευχάριστο. Ο χειμώνας είναι θερμός και το καλοκαίρι δροσερό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία της Εύβοιας είναι κατά κύριο λόγο αγροτική. Οι κυριότερες καλλιέργειες είναι : δημητριακά, αμπέλια, ελιές, όσπρια, καπνός, βαμβάκι και οπωροφόρα δέντρα. Σχετικά αναπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία, ιδίως των μικρών ζώων. Η παραθαλάσσια περιοχή του νομού θεωρείται ένας από τους καλύτερους αλιευτικούς χώρους της Ελλάδος. Στον Ευβοϊκό Κόλπο αλιεύονται μεγάλες ποσότητες σαρδέλλας και μεταναστευτικών ψαριών (παλαμίδα, τόνος κ.ά.). Παράλληλα η Εύβοια έχει αναπτυγμένη και τη βιομηχανία, κυρίως όμως την εξορυκτική βιομηχανία.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Εύβοια κατοικήθηκε για πρώτη φορά την Παλαιολιθική Εποχή. Από νωρίς οι κάτοικοί της στράφηκαν στη θάλασσα και ανέπτυξαν εμπορικές σχέσεις με τα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια της Μ. Ασίας. Την εποχή αυτή αναπτύχθηκαν οι δύο ισχυρές πόλεις της, η Χαλκίδα και η Ερέτρια. Πήρε μέρος στους Περσικούς Πολέμους και στη συνέχεια προσχώρησε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Πήρε ακόμη μέρος στις εκστρατείες του Μ. Αλεξάνδρου. Το 146 π. Χ. κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι λεηλάτησαν τους θησαυρούς της. Στους βυζαντινούς χρόνους ανήκε στο Θέμα της Ελλάδος και ανέπτυξε ιδιαίτερα το εμπόριο και τη ναυτιλία. Τον 13ο αι. κατακτήθηκε από τους Ενετούς. Τότε οικοδομήθηκαν τα κάστρα και οι πύργοι της. Τον 15ο αι. κατακτήθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι την κατέλαβαν μετά από σφοδρές μάχες. Το 1830 ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr