Ν.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
map.jpg (108059 bytes)
Ο Ν. Ευρυτανίας βρίσκεται στην κεντρική Στερεά Ελλάδα και καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της. Έχει έκταση 1.809 τ. χλμ. και πληθυσμό 26.346 κατοίκους. Συνορεύει Β με το Ν. Καρδίτσης, ΒΔ με το Ν. Aρτας, Δ και Ν με το Ν. Αιτωλοακαρνανίας και Α με το Ν. Φθιώτιδος. Οφείλει το όνομά του στον μυθικό ήρωα Εύρυτο από την Οιχαλία της Αιτωλίας. Έχει χαρακτηρισθεί ως η Ελβετία της Ελλάδος. Το τοπίο του είναι γνήσιο αλπικό και δικαιολογεί αυτό το χαρακτηρισμό. Πρωτεύουσα του νομού είναι το Καρπενήσι.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος του Ν. Ευρυτανίας είναι όλο ορεινό. Γι’ αυτό είναι ακατάλληλο για καλλιέργεια και η αγροτική παραγωγή είναι περιορισμένη. Καλύπτεται από πυκνά δάση και βαθειές απάτητες χαράδρες.Όρη : Όλη η έκταση του Ν. Ευρυτανίας είναι ένας ορεινός όγκος από αλλεπάλληλες οροσειρές. Αυτά τα ορεινά συγκροτήματα αποτελούν τμήμα της Ν. Πίνδου. Ξεχωρίζουν οι οροσειρές των Αγράφων (κ. Κακαρδίτσα ύψ. 2.184 μ.), του Τυμφρηστού (κ. Βελούχι υψ. 2.315 μ.), των Β. Βαρδουσίων και του Παναιτωλικού.Πεδιάδες : Πεδιάδες δεν υπάρχουν στην Ευρυτανία. Υπάρχει μόνο το οροπέδιο του Καρπενησίου και οι στενές κοιλάδες του Αγραφιώτικου, του Μέγδοβα, του Κρικελλιώτικου και του Καρπενησιώτικου.Ποταμοί : Δεν υπάρχουν μεγάλοι ποταμοί στο Ν. Ευρυτανίας. Διαρρέεται από τρεις παραπόταμους του Αχελώου: τον Αγραφιώτικο, τον Μέγδοβα και τον Κρικελλιώτικο. Ο Αγραφιώτικος πηγάζει από τα Aγραφα και ενώνεται με το Μέγδοβα λίγο πριν την συμβολή τους στον Αχελώο. Ο Μέγδοβας πηγάζει από τον Ίταμο του Ν. Καρδίτσας και ο Κρικελλιώτικος από την Οξυά.Δάση : Η Ευρυτανία είναι από τους πιο πλούσιους σε δάση νομούς της Ελλάδος. Το ποσοστό δασοκάλυψής του ανέρχεται σε 46,2%. Τα δάση αυτά αποτελούνται από οξυές, δρυς, έλατα και πεύκα.Κλίμα : Το κλίμα του Ν. Ευρυτανίας είναι ψυχρό και πολύ υγιεινό. Ο χειμώνας είναι δριμύς και το καλοκαίρι δροσερό.  

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυριότερη απασχόληση του πληθυσμού της Ευρυτανίας είναι η κτηνοτροφία και η εκμετάλλευση των δασών. Στα ορεινότερα διαμερίσματα υπάρχει παράδοση κτηνοτροφίας, με περισσότερο αναπτυγμένη αυτή των μικρών ζώων. Η εκτεταμένη δασοκάλυψη έχει καταστήσει την Ευρυτανία από τους πιο αναπτυγμένους νομούς στο εμπόριο ξυλείας. Η καλλιεργήσιμη γη είναι λίγη. Καλλιεργούνται κυρίως δημητριακά. Δεν παρουσιάζει δε καμμιά βιομηχανική ή βιοτεχνική κίνηση. Λειτουργούν μόνο μικρές οικοτεχνίες.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ευρυτανία οφείλει το όνομά της στον βασιλιά Εύρυτο, που ίδρυσε τη χώρα με πρωτεύουσα τη μυθική Οιχαλία. Δείγματα οργανωμένης οίκησης της περιοχής έχουμε κατά τους ιστορικούς χρόνους, που εντάχθηκε στην Αιτωλία και ακολούθησε την τύχη της. Το 279 π.Χ. πήρε μέρος στην απόκρουση των Γαλατών παίζοντας έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Σχετική ανάπτυξη γνώρισε και κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Την περίοδο της τουρκοκρατίας υπήρξε κέντρο αντίστασης και γνώρισε ιδιαίτερη ακμή, καθώς ήταν το εμπορικό, διοικητικό και εκκλησιαστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Από το 1645 ως το 1814 λειτουργούσε στο Καρπενήσι σχολή για ανώτερη μόρφωση. Ιδρυτής της ήταν ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr