Ν.ΕΒΡΟΥ
map.jpg (90549 bytes)
Ο Νομός Έβρου, το πιο ακριτικό σημείο της Ελληνικής Επικράτειας, είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Θράκης. Συνορεύει: Δ με το Ν. Ροδόπης και τη Βουλγαρία, Β με τη Βουλγαρία, ΒΑ και Α με την Ευρωπαϊκή Τουρκία και Ν βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος. Στο Ν. Έβρου συμπεριλαμβάνεται και το νησί Σαμοθράκη, που βρίσκεται ΒΑ από τη Λήμνο και απέναντι από τις εκβολές του ποταμού Έβρου.Έχει έκταση 4.242 τ. χλμ. και πληθυσμό 143.000 κατοίκους περίπου. Η έκταση της Σαμοθράκης ανέρχεται σε 178 τ. χλμ. και έχει πληθυσμό 3.000 κατοίκους περίπου. Διοικητικά χωρίζεται σε πέντε επαρχίες: Επαρχία Αλεξανδρούπολης με έκταση 1.107 τ. χλμ., Επαρχία Διδυμοτείχου με έκταση 1.220 τ. χλμ., Επαρχία Ορεστιάδος με έκταση 944 τ. χλμ., Επαρχία Σαμοθράκης με έκταση 178 τ. χλμ. και Επαρχία Σουφλίου με έκταση 793 τ. χλμ. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Αλεξανδρούπολη. Από τις μεγαλύτερες πόλεις του νομού είναι το Σουφλί, το Διδυμότειχο, η Ορεστιάδα, οι Φέρες, η Αισύμη και η Μάκρη.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος του νομού είναι στη μεγαλύτερή του έκταση πεδινό. Στο σύνολο της έκτασής του τα 2.578 τ. χλμ. είναι πεδινή έκταση, τα 1.240 ημιορεινή και τα 424 ορεινή.Ακτές : Η δυτική ακτή της Αλεξανδρούπολης είναι σχεδόν ευθύγραμμη. Η ανατολική ακτή συνεχίζει την ομαλή γραμμή μέχρι λίγο πριν το Δέλτα του Έβρου, όπου παρουσιάζεται ανώμαλη, με δαιδαλώδεις εσοχές και εξοχές, μικρούς κόλπους, λιμνοθάλασσες και νησίδες. Η Σαμοθράκη έχει σχήμα ελλειψοειδές. Οι ακτές της παρουσιάζονται ομαλές. Ξεκινώντας από το ακρωτήριο Μακρύβραχος στα Δ του νησιού και πηγαίνοντας προς τα Β συναντάμε τον όρμο της Καμαριώτισσας, το ακρωτήριο και τον όρμο Ζαγοριώτη, τον όρμο των Θέρμων, Α το ακρωτήριο Κριός ή Αγκίστρι, ΝΑ το ακρωτήριο Κήπος και Ν το ακρωτήριο Μαλαθριά.Όρη : Στο Ν. Έβρου καταλήγουν οι υπώρειες του όγκου της Ανατολικής Ροδόπης, που μαζί με τις κορυφές του ανατολικού τμήματος του Ν. Ροδόπης, διαγράφουν ένα τόξο σχεδόν ως την παραλία. Οι σημαντικότερες κορυφές είναι: Σίλο (1.065 μ.), Καλλιθέα (961 μ.), και Κάψαλο (618μ.).Ποταμοί : Το Ν. Έβρου διαρέσει ο Έβρος ποταμός, που μαζί με τα σύνορα του νομού χαράζει και τα σύνορα της Ελλάδος. Aλλοι σημαντικοί ποταμοί είναι ο Aρδας και ο Ερυθροπόταμος, που και οι δύο συμβάλλουν στον Έβρο. Λίμνες : Λίμνες δεν υπάρχουν στον Ν. Έβρου. Μόνο μικρές λιμνοθάλασσες έχουν σχηματιστεί στο Δέλτα του Έβρου, εξ’ αιτίας των συνεχών προσχώσεων του ποταμού. Πεδιάδες : Το βόρειο τμήμα του νομού είναι μια μεγάλη πεδιάδα της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου. Μεγάλη πεδιάδα σχηματίζεται επίσης κατά μήκος του Έβρου, που όσο πλησιάζουμε προς το Δέλτα πλαταίνει. Η πεδιάδα αυτή συνεχίζεται και μετά την Αλεξανδρούπολη. Οι πεδιάδες αυτές είναι πολύ εύφορες.Κλίμα : Το κλίμα του νομού είναι μικτό. Το νότιο τμήμα, που δέχεται την ευεργετική επίδραση της θάλασσας, έχει ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Το βόρειο έχει ηπειρωτικό, με κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.Ιαματικές Πηγές : Υπάρχουν συνολικά 6 ιαματικές πηγές στο νομό. Δύο μόνο όμως τελούν υπό συστηματική εκμετάλλευση: η πηγής της Τραϊανούπολης, που είναι υδροθειοχλωριονατριούχος πηγή, με θερμοκρασία 50,6°C και ραδιενέργεια 5,3 μονάδων και συστήνεται για τη θεραπεία ρευματισμών, αρθριτικών και νευραλγιών και η πηγή Ψαρόθερμα, που είναι υδροθειοχλωριονατριούχος πηγή, με θερμοκρασία 59,4°C και ραδιενέργεια 0,66 μονάδων και συστήνεται για τη θεραπεία ρευματισμών, αρθριτικών και νευραλγιών.Δάση : Το μεγαλύτερο μέρος του νομού καλύπτεται από πυκνά δάση δρυός και οξυάς. Κοντά στο Σουφλί υπάρχει ένα δάσος από πεύκα, που καλύπτει περίπου έκταση 6.300 στρεμμάτων. Ο Έβρος είναι ένας από τους λίγους νομούς της Ελλάδος με τόσο μεγάλη δασοκάλυψη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του Ν. Έβρου, είναι βασικά και κύρια γεωργοκτηνοτροφική. Πρωτεύουσα θέση στην γεωργία έχουν τα δημητριακά, τα όσπρια και τα οπωροκηπευτικά. Συστηματική είναι τα τελευταία χρόνια και η αύξηση της καλλιέργειας ορισμένων βιομηχανικών φυτών, όπως ο ηλίανθος και το σουσάμι που καλλιεργούνται περισσότερο στην περιφέρεια της Ορεστιάδος. Η αύξηση αυτής της καλλιέργειας οφείλεται κυρίως στην μεγάλη δυνατότητα εξαγωγών. Η δεντροκαλλιέργεια του νομού σε σχέση με την έκτασή του είναι περιορισμένη. Στις προοπτικές του νομού είναι και η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί στην περιοχή της Ορεστιάδος εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης. Καλλιεργούνται ιδιαίτερα μουριές, αμυγδαλιές, μηλιές και αχλαδιές. Στη Σαμοθράκη καλλιεργείται κυρίως η ελιά. Η κτηνοτροφία, ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας της οικονομίας του νομού, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας της οικονομίας είναι και η αλιεία. Στο Δέλτα του Έβρου λειτουργούν ιχθυοτροφεία. Ο Έβρος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδος και ο πιο πλούσιος σε ψάρια. Εδώ ψαρεύεται ο περίφημο ψάρι οξύρυγχος, από το οποίο βγαίνει το μαύρο χαβιάρι. 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η περιοχή του Έβρου πρωτοκατοικήθηκε στη Νεολιθική Εποχή, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα στο σπήλαιο Κύκλωπα Μάκρης. Μετά τον 7ο π.Χ. αι παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη. Ιδρύθηκαν πολλές αποικίες, κυρίως στα παράλια. Η σημαντικότερη από αυτές ήταν η Μεσημβρία. Κατά την διάρκεια των Περσικών Πολέμων κατακτήθηκε από τους Πέρσες, για να ελευθερωθεί στο τέλος από τους Αθηναίους. Έτσι περιήλθαν στην κυριαρχία τους. Στη συνέχεια απετέλεσε μέρος της μεγάλης μακεδονικής αυτοκρατορίας του Μ. Αλεξάνδρου, έως το 168 π.Χ. που περιήλθε στην κυριαρχία των Ρωμαίων. Στο τέλος της ρωμαϊκής περιόδου παρουσίασε μεγάλη πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη, χάρη στην Εγνατία οδό. Τη Βυζαντινή Εποχή αποτέλεσε θρησκευτικό κέντρο. Εδώ δημιουργήθηκε η μοναστική πολιτεία στο Παπίκιο όρος και χτίστηκαν πολλές εκκλησίες. Από τις αρχές του 13ου αι. έως τον 14ο αι. η περιοχή του Έβρου δοκιμάστηκε από πολλές πειρατικές επιδρομές, κυρίως του Βούλγαρου ηγεμόνα Ιωαννίτζη. Το 1361 κατακτήθηκε από τους Τούρκους, από τους οποίους ελευθερώθηκε το 1920. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη, κυρίως εξαιτίας της βιοτεχνίας του μεταξιού (Σουφλί).

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr