Ν.ΦΛΩΡΙΝΑΣ
map.jpg (163234 bytes)
Ο Ν. Φλωρίνης καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας. Βρίσκεται κατά μήκος των Γιουγκοσλαβικών συνόρων και συνορεύει Β. με τη Γιουγκοσλαβία, Δ. με την Αλβανία, Ν. και Δ. με το Ν. Καστοριάς, Ν. με το Ν. Κοζάνης και Α. με το Ν. Πέλλης. Έχει έκταση 1.924 τ. χλμ. και πληθυσμό 52.772 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Φλώρινα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Ο Ν. Φλωρίνης δεν έχει καθόλου πεδιάδες. Μόνο σε ένα μικρό μέρος του νομού σχηματίζεται ένα εύφορο οροπέδιο, το κύριο μέρος του οποίου όμως ανήκει στη Γιουγκοσλαβία.Όρη : Τα κυριότερα όρη του Ν. Φλωρίνης είναι : ο Βαρνούς ή Περιστέρι με ψηλότερη κορυφή το Περιστέρι (2.177 μ.), το Βίτσι ή Βέρνον με ψηλότερη κορυφή το Βέρνον (2.128 μ.), το Τρικλάριο με ψηλότερη κορυφή το Μπούτσι (1.776 μ.), το Τουτσούλι (1.456 μ.), ο Ντέβας (1.373 μ.), ο Βόρας (2.524 μ.) και η Πιπερίτσα (1.996 μ.).Πεδιάδες : Στο Ν. Φλωρίνης δεν υπάρχουν πεδιάδες. Υπάρχει όμως το εύφορο και ευρύ οροπέδιο της Φλώρινας. Το μέσο ύψος του οροπεδίου είναι 184 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.Ποταμοί : Μεγάλοι ποταμοί δεν υπάρχουν. Μόνο μικροί χείμαρροι, όπως ο Γκουσάτσια, ο Μόντσκα, ο Στάρα και ο Λειβαδοπόταμος.Λίμνες : Στο ΝΔ και Δ τμήμα του Ν. Φλωρίνης βρίσκονται οι λίμνες : Βεγορίτιδα, Πετρών, Χειμαδίτιδα, η Μικρή Πρέσπα και τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας.Ιαματικές Πηγές : Στο Ν. Φλώρινας υπάρχει η μεταλλική πηγή του Ξινού Νερού, από την οποία εμφιαλώνεται άριστης ποιότητας επιτραπέζιο νερό.Δάση : Τα όρη του νομού Φλώρινας είναι κατάφυτα από δάση, που καλύπτουν το 29% περίπου του εδάφους του. Τα δάση αυτά είναι πλούσια και σε κυνήγι άγριων ζώων.Κλίμα : Το κλίμα στο νομό είναι ηπειρωτικό, με βαρύ χειμώνα και θερμό καλοκαίρι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το εύφορο έδαφος του οροπεδίου της Φλώρινας και το υγρό κλίμα βοηθούν στην ανάπτυξη της γεωργίας. Οι κυριότερες καλλιέργειες είναι τα δημητριακά και ο καπνός. Η καλλιέργεια της γης γίνεται με τους πατροπαράδοτους τρόπους. Λόγω της σχετικά μεγάλης υγρασίας, ο νομός έχει πλούσιες βοσκές και συνεπώς αναπτυγμένη εκτροφή μικρών και μεγάλων ζώων. Ο χαρακτήρας των επιχειρήσεων είναι βιοτεχνικός. Λειτουργούν κυρίως μικρο-υφαντουργεία, υποδηματοποιεία και επιπλοποιεία.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr