Ν.ΦΩΚΙΔΑΣ
map.jpg (174669 bytes)
Ο Ν. Φωκίδος βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα και καλαμβάνει το νότιο τμήμα της. Συνορεύει βόρεια με το Ν. Φθιώτιδος, δυτικά με το Ν. Αιτωλοακαρνανίας, ανατολικά με το Ν. Βοιωτίας και το Ν. Φθιώτιδος ενώ στα νότια βρέχεται από τον Κορινθιακό Κόλπο. Έχει έκταση 2.121 τ.χλμ.. Χωρίζεται σε δύο επαρχίες : την Επαρχία Παρνασσίδος, που έχει έκταση 1.100 τ. χλμ. και την Επαρχία Δωρίδος, που έχει έκταση 1.021 τ.χλμ.. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Aμφισσα. Από τις άλλες περιοχές ξεχωρίζουν οι Δελφοί, η Γραβιά, το Γαλαξείδι, το Λιδωρίκι και η Αρτοτίνα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Ο Ν. Φωκίδας είναι μια από τις πιο ορεινές περιοχές της Ελλάδος. Η έκτασή της κατανέμεται σε 37,5 τ. χλμ. πεδινή έκταση, 32,3 τ. χλμ. ημιορεινή και 2.051,2 ορεινή. Μόνο στην περιοχή Aμφισσας - Ιτέας υπάρχει μια μικρή πεδιάδα, που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και αποτελεί τον φημισμένο ελαιώνα της Aμφισσας.Ακτές : Ο Ν. Φωκίδας βρέχεται από θάλασσα μόνο στα νότια. Οι ακτές του αρχίζουν από τον όρμο του Μοναστηρακίου ή Ευπαλίου, το ακρωτήριο Ψαρομάτα, τον όρμο της Ερατεινής, το ακρωτήριο Ανδρομάχη, τον Κόλπο της Ιτέας, το ακρωτήριο Κεφάλι και το ακρωτήριο Πάγκαλος.Όρη : Τα κυριώτερα όρη του Ν. Φωκίδος είναι τα Βαρδούσια, η Οίτη, η Γκιώνα και ο Παρνασσός.Ποταμοί : Οι ποταμοί του Ν. Φωκίδος είναι ο Μόρνος, ο Βοιωτικός Κηφισός, ο Σαλωνίτικος και ο Πλείστος.Πεδιάδες : Η μόνη πεδιάδα του Ν. Φωκίδος είναι αυτή της Aμφισσας, που είναι και το πιο εύφορο μέρος του νομού. Στις εκβολές του Μόρνου υπάρχει μία ακόμη πολύ μικρή κοιλάδα, αυτή του Ευπαλίου.Κλίμα : Το κλίμα του Ν. Φωκίδος είναι ψυχρό, εξ’ αιτίας των μεγάλων ορεινών όγκων που απλώνονται σε όλη του την έκταση. Μόνο στα παράλια γίνεται πιο ήπιο.Δάση : Ο Ν. Φωκίδος είναι από τους νομούς με τη μεγαλύτερη δασική κάλυψη στην επιφάνειά του. Βασικό δέντρο είναι το έλατο. Η συνολική έκταση των δασών είναι 540,5 τ. χλμ. και καλύπτει το 24,5% της συνολικής έκτασής του.Ορυκτός Πλούτος : Το υπέδαφος του Ν. Φωκίδος είναι πλούσιο σε βωξίτη. Τα κυριώτερα κοιτάσματα είναι στον Παρνασσό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η γεωργία στο Ν. Φωκίδος είναι αναπτυγμένη στις μικρές πεδιάδες και ιδιαίτερα στην πεδιάδα της Aμφισσας. Εκεί παράγονται οι περίφημες “ελιές Αμφίσσης”, σιτηρά, σταφύλια, κρασί και λάδι. Στα ορεινά μέρη είναι αναπτυγμένη και η κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα) και η πτηνοτροφία. Κύριο επίσης χαρακτηριστικό της οικονομίας είναι η υλοτομία.Η Aμφισσα έχει μια παλιά παράδοση στη βυρσοδεψεία. Ακόμη και σήμερα η κύρια βιοτεχνική δραστηριότητα του Ν. Φωκίδος είναι τα βυρσοδεψία της. Η υπόλοιπη βιοτεχνία είναι επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και αλευρόμυλοι.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr