Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
map.jpg (122551 bytes)
Ο Ν. Χαλκιδικής καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ομώνυμης χερσονήσου της Μακεδονίας. Ο κύριος κορμός της καταλήγει σε τρεις μικρότερες χερσονήσους : της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και του Αγίου Όρους. Η χερσόνησος του Αγίου Όρους δεν ανήκει στο νομό, αλλά είναι αυτόνομη διοικητικά περιοχή. Η Χαλκιδική συνορεύει Β. με το Ν. Θεσσαλονίκης, Δ. βρέχεται από τον Θερμαϊκό Κόλπο, Ν. από το Αιγαίο Πέλαγος και Α. από τον Στρυμονικό Κόλπο και το Θρακικό Πέλαγος. Έχει έκταση 2.918 τ. χλμ. και πληθυσμό 91.654 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι ο Πολύγυρος. Διοικητικά χωρίζεται σε δύο επαρχίες : Αρναίας με πρωτεύουσα την Αρναία και Χαλκιδικής με πρωτεύουσα τον Πολύγυρο.Χαλκιδικής 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Η κατανομή του εδάφους της Χαλκιδικής έχει ως εξής : 24,7% πεδινό, 50,6% ημιορεινό και 24,7% ορεινό. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη δασοκάλυψη.Όρη : Τα κυριότερα όρη του Ν. Χαλκιδικής είναι : το νότιο τμήμα του Χορτιάτη (1.009 μ.), ο Χολομών (1.165 μ.), το Στρατονικό (823 μ.) και ο Ίταμος (753 μ.).Πεδιάδες : Η Χαλκιδική έχει μικρές πεδιάδες κατά μήκος των παραλίων της και σ’ ένα μέρος της στα βόρεια.Ποταμοί : Ποταμοί δεν υπάρχουν στο Ν. Χαλκιδικής. Υπάρχουν μόνο χείμαρροι και ρέματα: ο Βατούνιας, ο Κούντουρας, ο Κουγιουμέλος, ο Πλάτανος και ο Ρήχιος.Ακτές : Η Χαλκιδική έχει τις πολυσχιδέστερες ακτές της Ελλάδος. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οι μικρότερες χερσόνησοι που σχηματίζουν.Νησιά : Στον κόλπο της Κασσάνδρας υπάρχουν οι νησίδες Χελώνα και Σπαλανθρονήσια. Στον κόλπο του Αγίου Όρους υπάρχουν οι νησίδες Διάπορος, Καλογριά, Αμπολίτσα, Aγιος Ισίδωρος και Καλαμονήσια. Στον όρμο Πρόβλακας υπάρχει η κατοικημένη νησίδα Αμολιανή. Στο ακρωτήριο Ελεύθερο υπάρχουν οι νησίδες Ελευθερόνησος και Καυκανάς.Δάση : Η Χαλκιδική έχει τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη απ’ όλους τους νομούς της χώρας. Τα δάση αυτά αποτελούνται κυρίως από οξυές και έλατα.Κλίμα : Το κλίμα στη Χαλκιδική είναι μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία της Χαλκιδικής είναι κυρίως αγροτική. Κυριότερες καλλιέργειες είναι τα σιτηρά, ο καπνός, το βαμβάκι και οι δεντροκαλλιέργειες. Η κτηνοτροφία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη. Το υπέδαφος του νομού είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα και παρουσιάζεται αναπτυγμένη η εξορυκτική βιομηχανία. Αναπτυγμένη είναι και η αλιεία στη Χαλκιδική. Στον κόλπο της Ιερισσού υπάρχουν ιχθυοτροφεία με μεγάλη ετήσια παραγωγή. Κύριος οικονομικός παράγοντας είναι επίσης και ο τουρισμός. Ο νομός, που είναι από τους ωραιότερους της χώρας, δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να απασχολείται στα τουριστικά επαγγέλματα.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr