Ν.ΧΑΝΙΩΝ
map.jpg (101077 bytes)
Ο Ν. Χανίων καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα της Κρήτης. Συνορεύει Α. με το Ν. Ρεθύμνης, ενώ στις άλλες πλευρές του βρέχεται από θάλασσα. Στα Χανιά υπάγονται και τα κατοικημένα νησάκια Γαύδος και Γαυδοδοπούλα, που βρίσκονται περίπου 20 μίλια νότια από το νομό, στο Λιβυκό Πέλαγος. Ο νομός Χανίων έχει έκταση 2.376 τ. χλμ. και πληθυσμό 153.060 κατοίκους. Πρωτεύουσα είναι τα Χανιά. Διοικητικά διαιρείται σε πέντε επαρχίες : Αποκορώνου με πρωτεύουσα τον Βάμο, Κισσάμου με πρωτεύουσα το Καστέλλι, Κυδωνίας με πρωτεύουσα τα Χανιά, Σελινού με πρωτεύουσα την Κάντανο και Σφακίων με πρωτεύουσα τη Χώρα Σφακίων.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος του Ν. Χανίων είναι στη μεγαλύτερή του έκταση ορεινό και ημιορεινό. Εξαίρεση αποτελεί η πεδιάδα των Χανίων. Αναλυτικά η κατανομή του εδάφους σε κατηγορίες έχει ως εξής : 18% πεδινό, 19% ημιορεινό και 63% ορεινό.Όρη : Στα Χανιά βρίσκεται μία από τις ψηλότερες οροσειρές της χώρας : τα Λευκά Όρη ή Μαδάρες. Ψηλότερη κορυφή τους είναι οι Πάχνες (2.452 μ.). Βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του νομού και εκτείνεται μέχρι τα παράλια. Σχηματίζει πολλές κορυφές και οροπέδια.Πεδιάδες : Η μοναδική μεγάλη πεδιάδα του νομού είναι αυτή των Χανίων, που καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του. Μικρές πεδιάδες σχηματίζονται και στα νότια της επαρχίας Αποκορώνου. Στο νομό σχηματίζονται επίσης και οροπέδια. Τα σημαντικότερα είναι : του Ομαλού, της Ανωπόλεως, του Ασκύφου και της Ίμπρου.Ποταμοί : Ο Ν. Χανίων έχει μόνο μικρούς ποταμούς ή χειμάρρους. Οι σπουδαιότεροι είναι: Τυφλός, Κολένης, Ταυρονίτης, Καλαμονίτης, Κερίτης, Θερισανός, Κοιλιάρης, Ξυδές, Βρυσιανός και Κακοδικιανός.Ακτές : Οι ακτές των Χανίων είναι πολυσχιδείς. Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι : οι κόλποι Κισσάμου και Χανίων, οι όρμοι Σούδας, Αλμυρού, Σούγιας και Αγίας Ρουμέλης και τα ακρωτήρια Βούξα, Σπάντα και Δράπανο.Δάση : Τα Λευκά Όρη, στις νότιες κυρίως πλαγιές τους, καλύπτονται από πεύκα. Μικρά δάση από καστανιές συναντώνται στο δυτικό τμήμα του νομού.Κλίμα : Το κλίμα του νομού είναι εύκρατο με αρκετές βροχές. Το χειμώνα πέφτουν πολλά χιόνια στα Λευκά Όρη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Η οικονομία του Ν. Χανίων είναι αγροτική. Το εύφορο πεδινό έδαφος και το καλό κλίμα αποδίδουν πλούσια γεωργική παραγωγή. Κυριότερα προϊόντα είναι το λάδι, τα σταφύλια, το κρασί, τα εσπεριδοειδή και η σταφίδα. Η γεωργική παραγωγή διοχετεύεται και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η κτηνοτροφία είναι επίσης αναπτυγμένη και γίνονται και εξαγωγές. Η αλιεία είναι σημαντικός οικονομικός παράγοντας και γίνεται κυρίως ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Έντονη είναι και η εμπορική δραστηριότητα, η οποία επικεντρώνεται όλη σχεδόν στην πόλη των Χανίων. Η βιομηχανία αποτελείται από επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr