Ν.ΧΙΟΥ
map.jpg (64788 bytes)
Ο Ν. Χίου βρίσκεται στο Α. Αιγαίο, πολύ κοντά στις Μικρασιατικές ακτές. Αποτελείται από το ομώνυμο νησί, τα Ψαρά, τιςΟινούσες (Οινούσα, Πρασονήσι ή Κίος), Στρόβιλο, Φαρμακερό, Αρχοντονήσι, Γαβάθι, Αυλώνι, Ποντικονήσι και Πασάς) και πολλές άλλες νησίδες. Έχει έκταση 904 τ. χλμ. και πληθυσμό 52.691 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Χίος.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος της Χίου είναι το περισσότερο ορεινό. Μόνο στα Ν. και Α. σχηματίζονται μικρές πεδινές εκτάσεις. Τα Ψαρά και οι Οινούσες είναι πεδινά.Όρη : Στα βόρεια της Χίου δεσπόζει η μικρή οροσειρά Πελιναίο, με ψηλότερη κορυφή τον Aγιο Ηλία (1.297 μ.). Aλλες κορυφές είναι ο Προβατάς (837 μ.), ο Κοχλιάς (700 μ.), το Λεπρό (650 μ.) και το Αίπος (600 μ.).Πεδιάδες : Οι Οινούσες και τα Ψαρά είναι σχεδόν ολόκληρα μια πεδινή έκταση. Στη Χίο δύο μεγάλες λωρίδες μπορούν να χαρακτηρισθούν σαν πεδινές και βρίσκονται στα Α. και στα Ν. του νησιού.Ποταμοί : Ποταμοί δεν υπάρχουν στο νομό. Μόνο μικροί χείμαρροι και ρέματα με μικρό μήκος.Ακτές : Οι ακτές των νησιών του νομού δεν παρουσιάζουν μεγάλες κολπώσεις. Το μήκος των ακτών της Χίου είναι 213 χλμ. και των Ψαρών 35,7 χλμ..Κλίμα : Το κλίμα του νομού είναι εύκρατο, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του νομού είναι κατ’ εξοχήν αγροτική. Βιομηχανία, εκτός από τα βυρσοδεψεία, δεν υπάρχει. Το πιο σημαντικό προϊόν της Χίου είναι η μαστίχα, ένα φυτό αυτοφυές στη Χίο, που την έχει κάνει γνωστή σ’ όλο τον κόσμο. Σημαντικό ρόλο στην οικονομία του νομού παίζουν τα εσπεριδοειδή και οι ελιές. Η κτηνοτροφία περιορίζεται στην εκτροφή αιγοπροβάτων. Η αλιεία παρουσιάζει ανάπτυξη, καθώς η περιοχή προσφέρεται για ωοτοκία ψαριών της Μαύρης θάλασσας.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr