Ν.ΗΛΕΙΑΣ
map.jpeg (86425 bytes)
Ο Ν. Ηλείας βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της Πελοποννήσου. Συνορεύει ΒΑ με το Ν. Αχαϊας, Α και ΝΑ με το Ν. Αρκαδίας, Ν με το Ν. Μεσσηνίας, ενώ Δ βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος. Έχει έκταση 2.681 τ. χλμ. και πληθυσμό 179.429 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι ο Πύργος. Διοικητικά διαιρείται σε δύο επαρχίες : Ηλείας με πρωτεύουσα τον Πύργο και Ολυμπίας με πρωτεύουσα την Ανδρίτσαινα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Ηλείας είναι πεδινό. Αναλυτικά η κατανομή του σε κατηγορίες έχει ως εξής: 57% πεδινό, 20,2% ημιορεινό και 22,8% ορεινό.Όρη : Τα σημαντικότερα όρη του νομού βρίσκονται στην Α πλευρά του : Σκόλλις ή Σανταμέρι (966 μ.), Ερύμανθος (1.797 μ.), Φολόη (798 μ.), Λαπίθας (820 μ.) και Μίνθη (1.345 μ.).Πεδιάδες : Το μεγαλύτερο μέρος της Ηλείας είναι μια μεγάλη και συνεχής πεδιάδα, που χωρίζεται σε τρία τμήματα : της Μανωλάδας, της Αμαλιάδας και του Πύργου. Στη Ζαχάρω, στα Κρέστενα και στην Αγουλινίτσα σχηματίζονται μικρές κοιλάδες.Ποταμοί : Δύο είναι οι μεγάλοι ποταμοί της Ηλείας : ο Αλφειός και ο Πηνειός. Ο Αλφειός δέχεται στον ρου του τους παραποτάμους: Ερύμανθο, Ενιπέα, Διάγοντα και Σελινούντα. Ο Πηνειός δέχεται κυρίως τα νερά του Λάδωνα. Στα σύνορα του νομού με τη Μεσσηνία βρίσκεται κι ένας μικρός ποταμός, ο Νέδας.Δάση : Παρ’ όλο που το μεγαλύτερο μέρος του νομού είναι πεδινό, η δασοκάλυψη είναι αρκετά καλή. Τα δάση αυτά αποτελούνται κυρίως από πεύκα και δρυς. Γίνεται συστηματική εκμετάλλευσή τους, κυρίως στον τομέα της ρητίνευσης.Κλίμα : Το κλίμα στο Ν. Ηλείας είναι μεσογειακό θερμό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του Ν. Ηλείας είναι αγροτική. Ο Πύργος και η Αμαλιάδα είναι δύο μεγάλα αγροτικά κέντρα με ελάχιστη βιομηχανία και βιοτεχνία. Οι γεωργικές καλλιέργειες είναι κυρίως δημητριακά, όσπρια, βιομηχανικά φυτά, πεπονοειδή και πατάτες. Μεγάλες εκτάσεις καταλαμβάνουν και οι δεντροκαλλιέργειες, κυρίως τα εσπεριδοειδή και οι ελιές. Και η κτηνοτροφία στην Ηλεία είναι εξ’ ίσου αναπτυγμένη. Εκτρέφονται μικρά ζώα, πουλερικά και άλογα. Σημαντική για την οικονομία του νομού είναι επίσης και η αλιεία, καθώς τα παράλια και οι ποταμοί του είναι πλούσιοι σε ψάρια.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ηλεία εμφανίζεται κατοικημένη από την Παλαιολιθική Εποχή. Είναι περιοχή με πολύ σπουδαίους ιστορικούς χώρους : τις αρχαίες Βάσσες, την αρχαία Ωλένη, την αρχαία Αλίφειρα, την αρχαία Ήλιδα και πάνω απ’ όλα την αρχαία Ολυμπία. Την εποχή των Αχαιών ήταν τόπος λατρείας χθόνιων θεοτήτων. Η κάθοδος των Δωριέων καθιέρωσε τη λατρεία του Δία. Ο βασιλιάς της Ήλιδας Ίφιτος, καθιέρωσε το 776 π. Χ. τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είχαν ειρηνικό χαρακτήρα. Μετά τον 4ο π. Χ. αι., έχασαν τον καθαρά ειρηνικό χαρακτήρα τους, ενώ με την υποδούλωση του τόπου στους Ρωμαίους έχασαν την ιερότητά τους. Μετά την κατάκτησή του από τους Φράγκους ο νομός έγινε το κέντρο του Πριγκιπάτου της Αχαϊας. Τον 15ο αι. υπουδουλώθηκε στους Τούρκους, από τους οποίους ελευθερώθηκε το 1827.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr