Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ
map.jpeg (116500 bytes)
Ο Ν. Ημαθίας βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία. Έχει έκταση 1.712 τ. χλμ. και πληθυσμό 138.068 κατοίκους. Συνορεύει Δ με το Ν. Κοζάνης, Β με το Ν. Πέλλης, Α με το Ν. Θεσσαλονίκης, ΝΑ και Ν με το Ν. Πιερίας και ΝΔ με το Ν. Κοζάνης. Α βρέχεται σ’ ένα μικρό τμήμα του από τον Θερμαϊκό κόλπο. Πρωτεύουσα του νομού είναι Βέροια. Διοικητικά ο νομός διαιρείται σε δύο επαρχίες : Ημαθίας με πρωτεύουσα την Βέροια και Ναούσης με πρωτεύουσα τη Νάουσα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος της Ημαθίας είναι κατά το ήμισυ σχεδόν πεδινό και κατά το ήμισυ ορεινό. Η κατανομή του κατά κατηγορίες είναι : 45% πεδινό, 5% ημιορεινό και 50% ορεινό.Όρη : Στην Ημαθία βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες οροσειρές της Μακεδονίας, το Βέρμιο. Η κύρια κορυφογραμμή του εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων του με το Ν. Κοζάνης. Ψηλότερη κορυφή του είναι το Τσανακτσή (2.052 μ.). Aλλες κορυφές του είναι η Μαύρη Πέτρα (2.027 μ.), το Παλάτι (1.895 μ.), το Αρσούμπασι (1.874 μ.), το Ξεροβούνι (1.804 μ.) και ο Πιλάλοφος (1.749 μ.).Πεδιάδες : Η Ημαθία έχει μόνο μια μεγάλη πεδιάδα, στο αριστερό τμήμα της. Μεγάλο μέρος καλυπτόταν παλιότερα από τα νερά της λίμνης των Γιαννιτσών και είναι εύφορη με άφθονα νερά.Ποταμοί : Οι κυριότεροι ποταμοί της Ημαθίας είναι : ο Λουδίας που ρέει κατά μήκος των συνόρων του νομού με το Ν. Θεσσαλονίκης, ο Αλιάκμονας που διαρρέει κατά μήκος όλο το νομό, ο Τριπόταμος που περνάει από τη Βέρροια όπου σχηματίζει τους γνωστούς καταρράκτες της και η Αραπίτσα που περνάει από τη Νάουσα.Κλίμα : Το κλίμα της Ημαθίας είναι ηπειρωτικό, με δριμείς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ημαθία είναι από τους πιο παραγωγικούς νομούς της Ελλάδος. Τόσο στην αγροτική οικονομία όσο και στη βιομηχανία παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη. Έχει άφθονα νερά και υπάρχει ανεπτυγμένο αρδευτικό δίκτυο, που ευνοεί την ανάπτυξη της γεωργίας. Στη Βέρροια και τη Νάουσα οι γύρω περιοχές είναι απέραντα δεντροπερίβολα. Στις δύο αυτές πόλεις είναι αναπτυγμένη και η βιομηχανία. Τα δύο αυτά κέντρα θεωρούνται από τα μεγαλύτερα κλωστοϋφαντουργικά κέντρα της Ελλάδος.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην Ημαθία, που εμφανίζεται κατοικημένη από την Παλαιολιθική Εποχή, ανακαλύφθηκε ένας από τους πιο αρχαίους οικισμούς στην Ευρώπη, η Νέα Νικομήδεια. Ο συνοικισμός της τοποθετείται στην 7η χιλ. π. Χ. Ο νομός έφτασε στη μεγαλύτερή του ανάπτυξη, την εποχή της Μακεδονικής κυριαρχίας. Οι Αιγές ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου και ο ιερός τόπος για τους Μακεδόνες βασιλείς. Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, υπήρξε τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και γνώρισε μεγάλη εμπορική ανάπτυξη. Στους βυζαντινούς χρόνους δοκιμάστηκε από πειρατικές επιδρομές. Τον 15ο αι. υποδουλώθηκε στους Τούρκους, από τους οποίους ελευθερώθηκε το 1912.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr