Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
map.jpeg (108115 bytes)
Ο Ν. Ιωαννίνων καταλαμβάνει το ΒΑ τμήμα της Ηπείρου. ‘Εχει έκταση 4.990 τ. χλμ. και πληθυσμό 157.214 κατοίκους. Είναι ο τέταρτος κατά σειρά μεγαλύτερος νομός της χώρας και καταλαμβάνει το 54,2% του εδάφους της Ηπείρου. Συνορεύει Β με την Αλβανία και το Ν. Καστοριάς, Α με τους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Τρικάλων και Aρτας, Ν με τους νομούς ‘Αρτας και Πρέβεζας και Δ με το Ν. Θεσπρωτίας και την Αλβανία. Πρωτεύουσα του είναι τα Ιωάννινα. Διαιρείται σε τέσσερις επαρχίες: Δωδώνης με πρωτεύουσα τα Ιωάννινα, Κονίτσης με πρωτεύουσα την Κόνιτσα, Μετσόβου με πρωτεύουσα το Μέτσοβο και Πωγωνίου με πρωτεύουσα το Δελβινάκι.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Εδαφος : Ο Ν. Ιωαννίνων είναι ο πιο ορεινός νομός της Ελλάδος. Το 88,7% του εδάφους του είναι ορεινό, το 8% ημιορεινό και μόλις το 3,3% πεδινό.‘Ορη : Το ΒΔ τμήμα του νομού καλύπτεται από την οροσειρά του Μακρυκάμπου και του Δούσκου. Το Α και Ν τμήμα του καλύπτεται από την οροσειρά της Πίνδου. Η οροσειρά αυτή διακρίνεται σε Βόρεια και Νότια Πίνδο. Στη Β Πίνδο ανήκουν τα συγκροτήματα του Γράμμου, του Σμόλικα, της Τύμφης, του Ζυγού και του Μαυροβουνίου. Στη Ν Πίνδο ανήκουν ο Λάκμος και τα Τζουμέρκα.Κοιλάδες : Στο Β τμήμα σχηματίζεται η κοιλάδα του Αώου, που διευρύνεται και σχηματίζει μικρή και στενόμακρη πεδιάδα. Στο ΒΔ τμήμα υπάρχει η κοιλάδα του Καλαμά, που διευρύνεται και σχηματίζει την μικρή πεδιάδα του Παρακάλαμου και την επίσης μικρή πεδιάδα του Δελβινακίου. Στα ΝΑ σχηματίζεται η κοιλάδα του Αράχθου.Οροπέδια : Στο Ν. Ιωαννίνων υπάρχει το οροπέδιο των Ιωαννίνων. Περιβάλλεται από βουνά και εκτείνεται στο κέντρο του νομού. Η έκτασή του είναι 150 τ. χλμ. και βρίσκεται σε ύψος 470 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ποταμοί : Στο Ν. Ιωαννίνων υπάρχει ο άνω ρους όλων των ποταμών της Ηπείρου. Διαρρέεται από τον ‘Αραχθο, το Λούρο, τον Αχέροντα, τον Καλαμά και τον Αώο.Λίμνες : Η μοναδική λίμνη του νομού είναι η Παμβώτιδα, στο οροπέδιο των Ιωαννίνων. Είναι πλούσια σε ψάρια, κυρίως σε χέλια και καραβίδες. Στη δυτική όχθη της είναι χτισμένη η πόλη των Ιωαννίνων. Τα νερά της συγκεντρώνονται από τρεις πηγές. Στο μέσο της υπάρχει μια γραφική νησίδα.Δάση : Το 27% της συνολικής έκτασης του νομού καλύπτεται από δάση. Τα περισσότερα απ’ αυτά βρίσκονται στα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο.Κλίμα : Το κλίμα του Ν. Ιωαννίνων είναι ψυχρό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις ορεινές περιοχές του νομού κυριαρχεί η κτηνοτροφία, ενώ στις πεδινές η γεωργία. Οι κυριότερες καλλιέργειες είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, τα κτηνοτροφικά φυτά και οι δεντροκαλλιέργειες (μηλιές και αχλαδιές). Στα Ιωάννινα υπάρχει ανεπτυγμένη εργαστηριακή χειροτεχνία κατασκευής και επεξεργασίας διακοσμητικών ειδών, κοσμημάτων και υφαντών.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του Ν. Ιωαννίνων ξεκινά από την αρχαιότητα, τότε που λειτουργούσε το περίφημο ιερό και μαντείο της Δωδώνης (3000 π.Χ.) και λατρευόταν ο Δίας. Μέχρι τον 5ο π.Χ. αιώνα η περιοχή γνώρισε μεγάλη ακμή. Το 31 π.Χ. το μαντείο ανοικοδομήθηκε από τον Φίλιππο Β’ και τους Ρωμαίους. Ση συνέχεια η περιοχή δέχθηκε πολλές επιθέσεις. Την κατέλαβαν οι Νορμανδοί και οι Φράγκοι και στη συνέχεια οι Βυζαντινοί. Το 1345 καταλήφθηκε από τον Σέρβο βασιλιά Στέφανο Δουσάν, που την προσάρτησε στο βασίλειο της Σερβίας. Το 1431 την κατέλαβαν οι Τούρκοι. Γνωστοί είναι οι αγώνες των κατοίκων της (Σουλιώτες) για την ελευθερία, που όμως δεν κατάφεραν να διατηρήσουν. Τον 17ο αιώνα γνώρισε μεγάλη ακμή, κύρια χάρη στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Το 1913 ελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό και ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr