Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ
map.jpeg (85388 bytes)
Ο Ν. Καβάλας βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας. Περιλαμβάνει δε και το νησί Θάσος. Συνορεύει Α με το Ν. Ξάνθης, Β με το Ν. Δράμας, Δ και ΒΔ με το Ν. Σερρών, ενώ Ν βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος. Έχει έκταση 2.109 τ. χλμ. και πληθυσμό 135.218 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Καβάλα. Διοικητικά διαιρείται σε τέσσερις επαρχίες : Θάσου με πρωτεύουσα τη Θάσο, Καβάλας με πρωτεύουσα την Καβάλα, Νέστου με πρωτεύουσα την Χρυσούπολη και Παγγαίου με πρωτεύουσα την Ελευθερούπολη.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος του Ν. Καβάλας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινό και ημιορεινό. Αναλυτικά η κατανομή του έχει ως εξής: 20,7% πεδινό, 23,9% ημιορεινό και 55,4% ορεινό.Όρη : Στο έδαφος του νομού εκτείνονται οι απολήξεις των οροσειρών της Α. Μακεδονίας, όπως το Παγγαίο (1.956 μ.), το Σύμβολο (694 μ.) και τα Όρη Λεκάνης (1.298 μ.). Στη Θάσο υπάρχει το όρος Υψάριο (1.127 μ.).Πεδιάδες : Η μεγαλύτερη πεδιάδα του Ν. Καβάλας είναι αυτή της Χρυσουπόλεως, που δημιουργήθηκε από τις προσχώσεις του ποταμού Νέστου. Πεδιάδα σχηματίζεται και στα αποξηραμένα έλη των Φιλίππων, που αποτελούν προέκταση της πεδιάδας της Δράμας. Μικρές πεδιάδες σχηματίζονται, τέλος, στις κοιλάδες γύρω από το Σύμβολο.Ποταμοί : Οι κυριότεροι ποταμοί του Ν. Καβάλας είναι : ο Νέστος, ο Στρυμόνας, ο Μαρμαράς και το Ποτάμι Χρυσουπόλεως.Δάση : Τα βουνά της Καβάλας και της Θάσου είναι κατάφυτα από δρυς, πεύκα και έλατα. Η ξυλεία της Θάσου είναι από τις πιο κατάλληλες για ναυπήγηση πλοίων.Κλίμα : Στα παράλια του νομού το κλίμα είναι εύκρατο, μεσογειακό. Στο εσωτερικό όμως γίνεται ηπειρωτικό, με ψυχρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ν. Καβάλας είναι το εμπορικό κέντρο της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Βασικά ο νομός είναι καπνοπαραγωγικός. Εκτός από τα καπνά καλλιεργούνται επίσης δημητριακά, ρύζι και όσπρια. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης της αμπελουργίας και της δεντροκαλλιέργειας. Αναπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία, τόσο των βοοειδών όσο και των πουλερικών. Η Καβάλα είναι επίσης από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της χώρας. Εδώ φτάνουν πολλά ψάρια από τον Εύξεινο Πόντο όταν έρχονται για ωοτοκία. Όλα τα ψάρια της περιοχής συγκεντρώνονται στην Καβάλα, όπου λειτουργούν βιοτεχνίες αλιπάστων. Η πόλη της Καβάλας είναι το κέντρο του εμπορίου όχι μόνο του νομού, αλλά και όλης της Α. Μακεδονίας και της Θράκης.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr