Ν.KAΡΔΙΤΣΑΣ
map.jpeg (113031 bytes)
Ο Ν. Καρδίτσας καταλαμβάνει το ΝΔ τμήμα της Θεσσαλίας. Έχει έκταση 2.576 τ. χλμ. και πληθυσμό 126.498 κατοίκους. Συνορεύει Β με το Ν. Τρικάλων, Α με τους Ν. Λαρίσης και Φθιώτιδος, Ν με τους Ν. Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, ΝΔ με τους Ν. Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και Aρτας. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Καρδίτσα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το 49,4% του εδάφους της Καρδίτσας είναι πεδινό, το 43,1% ορεινό και το 7,5% ημιορεινό.Όρη : Η δυτική και η νότια περιοχή του νομού περιλαμβάνει τις διακλαδώσεις της Πίνδου και των Αγράφων. Το ΝΑ τμήμα καλύπτεται από χαμηλά βουνά, παρακλάδια του Τυμφρηστού.Πεδιάδες : Στις υπώρειες της Πίνδου, στο ΒΑ τμήμα του νομού, σχηματίζεται η μεγάλη και εύφορη πεδιάδα της Καρδίτσας, που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της δυτικής Θεσσαλικής πεδιάδας.Ποταμοί : Το Ν. Καρδίτσας διαρρέουν ο Πάμισος και ο Ενιπεύς, οι παραπόταμοι του Πηνειού. Ο Πάμισος δέχεται σαν παραπόταμο τον Καρδιτσιώτικο, ενώ ο Ενιπεύς τον Φαρσαλίτη και τον Σοφαδίτικο.Λίμνες : Από τα νερά του παραπόταμου του Αχελώου Μέγδοβα, έχει δημιουργηθεί η ομώνυμη τεχνητή λίμνη, στη δυτική περιοχή του Ν. Καρδίτσας, στα σύνορα με το Ν. Ευρυτανίας. Είναι στενόμακρη, με μήκος 14 χλμ., πλάτος 4 χλμ. και βάθος 50 μ. Καταλαμβάνει έκταση 25 τ. χλμ.Δάση : Τα συγκροτήματα της Ν. Πίνδου και των Αγράφων είναι σκεπασμένα με δάση. Κυριαρχούν οι οξυές και οι βαλανιδιές. Δίνουν αρκετά δασικά προϊόντα και καλής ποιότητας ξυλεία.Κλίμα : Το κλίμα του Ν. Καρδίτσας είναι ηπειρωτικό. Έχει δριμύ ψύχος με πολλά χιόνια στα ορεινά το χειμώνα και μεγάλη ζέστη το καλοκαίρι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του Ν. Καρδίτσας είναι κατ’ εξοχήν αγροτική. Εκτός από τα δημητριακά καλλιεργούνται βαμβάκι, καπνός, σουσάμι και ζαχαρότευτλα. Μεγάλες εκτάσεις επίσης καλλιεργούνται με κτηνοτροφικά φυτά. Υπάρχουν ακόμη και δεντροκαλλιέργειες, με κυριότερα τα οπωροφόρα δέντρα (μηλιές, αχλαδιές, κορομηλιές, καστανιές και μουριές). Αναπτυγμένη είναι, τέλος, και η κτηνοτροφία, κυρίως αυτή των μικρών ζώων.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr