Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
map.jpeg (100698 bytes)
Ο Ν. Καστοριάς βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία. Συνορεύει Δ με την Αλβανία, Β και ΒΑ με το Ν. Φλωρίνης, ΝΑ και Ν με το Ν. Κοζάνης και ΝΔ με το Ν. Ιωαννίνων. Έχει έκταση 1.725 τ. χλμ. και πληθυσμό 52.721 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η φημισμένη για τα βυζαντινά μνημεία της Καστοριά.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το μεγαλύτερο μέρος του νομού της Καστοριάς είναι ορεινό. Εξαίρεση παρουσιάζει το μικρό οροπέδιο στο Aργος Ορεστικό.Όρη : Τα μεγαλύτερα όρη του Ν. Καστοριάς είναι : το Βόιο, ο Γράμμος, το Τρικλάριο, το Βέρνον (Βίτσι) και το Aσκιο.Πεδιάδες : Δεν υπάρχουν πεδιάδες στο Ν. Καστοριάς. Υπάρχει μόνο το μικρό οροπέδιο στο Aργος Ορεστικό και οι μικρές κοιλάδες κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα.Ποταμοί : Στο Ν. Καστοριάς βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδος, ο Αλιάκμονας. Πηγάζει από το Γράμμο και στην πορεία του δέχεται τα νερά πολλών παραποτάμων : του Στραβοπόταμου, του Μπιστρίτσα, του Μπελίτσα, του Σουσίτσα, της Λεύκης και της Λίμνης.Λίμνες : Στην πόλη της Καστοριάς βρίσκεται η ομώνυμη λίμνη, που έχει έκταση 30 τ. χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 628 μ. Είναι από τις ωραιότερες λίμνες της χώρας και πλούσιος ψαρότοπος.Δάση : Τα βουνά του Ν. Καστοριάς είναι σκεπασμένα με δάση από οξυές, βελανιδιές και έλατα. Η δασοκάλυψη περνά το 30% του εδάφους του νομού.Κλίμα : Ο Ν. Καστοριάς έχει ηπειρωτικό κλίμα, με δριμύ χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ν. Καστοριάς είναι φτωχός σε γεωργική παραγωγή, με εξαίρεση την περιοχή γύρω από τη λίμνη της Καστοριάς και το οροπέδιο του Aνω Αλιάκμονα. Η κυριότερη καλλιέργεια του είναι τα δημητριακά και ιδιαίτερα το σιτάρι. Η πόλη της Καστοριάς ευημερεί περισσότερο χάρη στα γουναράδικά της και στο εμπόριο που έχει αναπτύξει μ’ όλο σχεδόν τον κόσμο. Η βιοτεχνία των γουναρικών στην Καστοριά είναι αναπτυγμένη από πολύ παλιά και έχει δημιουργηθεί πραγματική τεχνική παράδοση. Αναπτυγμένες είναι ακόμη η κτηνοτροφία και η αλιεία. Στη λίμνη της Καστοριάς αλιεύονται σημαντικές ποσότητες ψαριών, που καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr