Ν.ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
map.jpeg (41234 bytes)
Ο Ν. Κεφαλληνίας αποτελείται από το ομώνυμο νησί, το μεγαλύτερο στα Επτάνησα, το νησί Ιθάκη, τα νησάκια Κάλαμος και Καστός και τις νησίδες Aτοκος, Αρκούδι, Βαρδιάνοι, Δασκαλειό και Εχινάδες. Έχει έκταση 935 τ. χλμ. και πληθυσμό 31.297 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι το Αργοστόλι. Διοικητικά διαιρείται σε τέσσερις επαρχίες : Κραναίας με πρωτεύουσα το Αργοστόλι, Πάλης με πρωτεύουσα το Ληξούρι, Σάμης με πρωτεύουσα τη Σάμη και Ιθάκης με πρωτεύουσα την Ιθάκη.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Η κατανομή του εδάφους του Ν. Κεφαλληνίας σε κατηγορίες έχει ως εξής : 22% πεδινό, 38% ημιορεινό και 40% ορεινό.Όρη : Στην Κεφαλλονιά δεσπόζει η οροσειρά του Αίνου. Ψηλότερη κορυφή της είναι ο Μεγάλος Σωρός (1.628 μ.) που βρίσκεται στα ΝΑ του νησιού. Στα Α δεσπόζουν τα όρη Αυγό (915 μ.) και Εύγηρος (832 μ.) και στα Β το βουνό Αθέρας (518 μ.). Στο Β τμήμα της Ιθάκης υπάρχει το βουνό Ανωγή (629 μ.) και στο Ν το βουνό Πεταλέϊκο, με ψηλότερη κορυφή το Μεροβίγλι (678 μ.).Πεδιάδες : Η πιο πεδινή περιοχή της Κεφαλλονιάς είναι αυτή της Παλικής στα δυτικά. Υπάρχουν κι άλλες πεδιάδες στο νησί, μικρής όμως έκτασης. Αυτές είναι : της Κραναίας, των Ομαλών, της Σάμης, του Αρακλιού, της Πυλάρου και του Λιβαδιού. Στην Ιθάκη η πιο πεδινή έκταση είναι αυτή της ομώνυμης πόλης και πρωτεύουσας. Παραλιακά και γύρω από τα δύο βουνά της, απλώνονται επίσης μικρής έκτασης πεδινές περιοχές.Ποταμοί : Όλος ο νομός δεν έχει ποταμούς. Υπάρχει όμως μεγάλος αριθμός από χειμάρρους, που μέσα από μια σύντομη διαδρομή στη στεριά εκβάλλουν στη θάλασσα.Λίμνες : Κοντά στη Σάμη υπάρχουν δύο μικρές λίμνες : η μεγάλη και η μικρή Aβυθος.Ακτές : Οι ακτές της Κεφαλλονιάς είναι πολυσχιδείς και σχηματίζουν Β και Δ τις χερσονήσους Έρισο και Παλική. Σχηματίζονται επίσης πολλοί κόλποι και όρμοι, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους είναι : του Αργοστολίου, της Σάμης, του Μύρτου και της Λούρδας. Τα χαρακτηριστικότερα σημεία των ακτών της Ιθάκης είναι ο κόλπος του Μώλου, ο όρμος Αφάλες, τα ακρωτήρια Aγιος Ανδρέας και Aγιος Ιωάννης και η χερσονησίδα Μαρμάκκα.Δάση : Στο Ν. Κεφαλληνίας παρουσιάζεται μεγάλη δασοκάλυψη. Κύριο δασικό δέντρο είναι η περίφημη κεφαλληνιακή ελάτη, που βρίσκεται κυρίως στον Αίνο.Κλίμα : Το κλίμα του νομού είναι εύκρατο και υγιεινό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία της Κεφαλληνίας είναι κατά κύριο λόγο γεωργική και κατά δεύτερο κτηνοτροφική. Πρώτη θέση στην καλλιέργεια έχουν τα δημητριακά, οι ελιές και τα αμπέλια. Παράγει εξαίρετες ποικιλίες κρασιού, όπως τη ρομπόλα, το μοσχάτο και τη μαυροδάφνη. Η κτηνοτροφία παρουσιάζεται αρκετά αναπτυγμένη σε αιγοπρόβατα. Η συμβολή της αλιείας είναι επίσης σημαντική στην οικονομία του νομού. Η περιοχή είναι πλούσια σε ψάρια, ενώ στη Σάμη λειτουργεί και αλιευτικός συνεταιρισμός. Στη βιομηχανική παραγωγή περιλαμβάνονται επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και εργαστήρια υφαντικής και κεντήματος.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Κεφαλλονιά πρωτοκατοικήθηκε την Προϊστορική Εποχή. Από τον 13ο έως τον 12ο αι. π.X. οι Κεφαλλονίτες ήταν φημισμένοι θαλασσοπόροι και πολεμιστές. Στον Πελοποννησιακό Πόλεμο τάχθηκε με το μέρος των Αθηναίων. Κατά τον Μεσαίωνα πέρασε διαδοχικά από τα χέρια των Σικελών, των Βρινδησίων και των Πιζανών. Το 1479 κατακτήθηκε από τους Τούρκους, το 1500 από τους Βενετούς, το 1797 από τους Γάλλους και το 1808 από τους Aγγλους. Οι κάτοικοί της πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την απελευθέρωσή τους και την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Το κατάφεραν το 1864.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr