Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ
map.jpeg (57994 bytes)
Ο Ν. Κερκύρας περιλαμβάνει, εκτός από το ομώνυμο νησί, τα νησιά Παξούς και Αντίπαξους και τις νησίδες Οθωνοί, Ερρικούσα και Μαθράνη. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ιονίου Πελάγους, παράλληλα προς τις ακτές της Ηπείρου και της Αλβανίας. Έχει έκταση 592 τ. χλμ. και πληθυσμό 105.043 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Κέρκυρα. Διοικητικά διαιρείται σε δύο επαρχίες : Κερκύρας με πρωτεύουσα την Κέρκυρα και Παξών με πρωτεύουσα τους Παξούς.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος του Ν. Κερκύρας είναι στη μεγαλύτερή του έκταση λοφώδες και πεδινό. Η κατανομή του σε κατηγορίες έχει ως εξής : 63% πεδινό, 35% ημιορεινό και 2% ορεινό.Όρη : Στο έδαφος του νησιού σχηματίζονται τρεις λοφοσειρές. Η πρώτη καλύπτει το Β τμήμα της Κέρκυρας κατά πλάτος και προχωρά ΝΔ. Περιλαμβάνει τις κορυφές Παντοκράτορας (904 μ.), Στροβοσκιάδι (849 μ.) και Τσούκα (619 μ.). Η δεύτερη καλύπτει το κεντρικό μέρος της, σχηματίζοντας τις κορυφές Aγιοι Δέκα (529 μ.) και Σταυρός (450 μ.). Η τρίτη καλύπτει το Ν τμήμα του νησιού.Πεδιάδες : Όλο σχεδόν το έδαφος του νομού είναι μία συνεχής πεδιάδα. Ανάμεσα στις λοφοσειρές σχηματίζονται εύφορες κοιλάδες, όπως του Ρόπα και της Λευκίμμης.Λίμνες : Μία είναι η λίμνη του νομού, η Κορισσία και βρίσκεται στην Κέρκυρα.Ποταμοί : Στο νομό δεν υπάρχουν μεγάλοι ποταμοί. Υπάρχουν μόνο χείμαρροι και μικρά ποτάμια. Οι κυριότεροι είναι : ο Μεγαλοπόταμος, ο Τυφλοπόντικας, ο ποταμός των Νυμφών και το ποτάμι του Γαστουριού.Ακτές : Η Κέρκυρα έχει πολυσχιδείς ακτές, που αλλού παρουσιάζουν στενές και αλλού ευρείς κολπώσεις. Τα σπουδαιότερα ακρωτήρια είναι : της Αγίας Αικατερίνης βόρεια, το Κεφάλι δυτικά, τα ακρωτήρια Αρίλλα και Ασπόκαβος (Κάβο Μπιάνκο) στα νότια και της Λευκίμμης στα ανατολικά. Οι σημαντικότεροι όρμοι της Κέρκυρας είναι : της Λευκίμης, οι Λιαπάδες και του Αγίου Γεωργίου.Κλίμα : Το κλίμα του νομού είναι μεσογειακό, με ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του νομού είναι κυρίως αγροτική. Το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης καταλαμβάνουν οι δεντροκαλλιέργειες και κυρίως οι ελιές και τα εσπεριδοειδή. Η Κέρκυρα παρουσιάζει την πιο αναπτυγμένη κτηνοτροφία απ’ όλα τα Επτάνησα, ιδιαίτερα δε την αγελαδοτροφία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αλιεία, με την οποία ασχολούνται πολλοί κάτοικοι των παραλίων. Η νότια θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας έχει άφθονα ψάρια, στη δε πόλη της Κέρκυρας λειτουργεί βιομηχανία αλιπάστων. Το εμπόριο του νομού συγκεντρώνεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές και στην πόλη της Κέρκυρας. Σημαντικός οικονομικός παράγοντας για το νομό είναι επίσης ο τουρισμός, που παρουσιάζει έντονη κίνηση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Κέρκυρα πρωτοκατοικήθηκε την Παλαιολιθική Εποχή. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο τον 7ο π. Χ. αι. αποικήθηκε από Κορίνθιους, που δεν άργησαν να έρθουν σε ρήξη με την μητρική πόλη. Τον 6ο π. Χ. αι. έγινε μεταξύ τους ναυμαχία, με νικητή τους Κερκυραίους. Στον Πελοποννησιακό Πόλεμο τάχθηκε με το πλευρό των Αθηναίων. Το 229 π.Χ. την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι, ενώ το 336 προσαρτήθηκε στο Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος. Το 1386 καταλήφθηκε από τους Βενετούς. Την περίοδο αυτή, που η υπόλοιπη Ελλάδα στέναζε κάτω από το βάρος του τούρκικου ζυγού, η Κέρκυρα γνώρισε σπουδαία πολιτιστική και καλλιτεχνική ακμή. Το 1819 λειτούργησε εδώ το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, η Ιόνιος Ακαδημία.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr