Ν.ΚΙΛΚΙΣ
map.jpeg (113640 bytes)
Ο Ν. Κιλκίς καταλαμβάνει το κέντρο της Μακεδονίας. Συνορεύει Β με τη Γιουγκοσλαβία, Δ με το Ν. Πέλλης, Ν με το Ν. Θεσσαλονίκης και Α με το Ν. Σερρών. Έχει έκταση 2.614 τ. χλμ. και πληθυσμό 81.562 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι το Κιλκίς. Διοικητικά διαιρείται σε δύο επαρχίες : την επαρχία Κιλκίς με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη και την επαρχία Παιονίας με πρωτεύουσα τη Γουμένισσα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος του νομού Κιλκίς είναι στο μεγαλύτερο μέρος του πεδινό. Μόνο στο Α και Δ άκρο του είναι ορεινό. Η κατανομή του παρουσιάζεται ως εξής: 64% πεδινό, 20,2% ημιορεινό και 15,8% ορεινό.Όρη : Στα δυτικά του νομού εκτείνεται η οροσειρά του Πάϊκου (1.607 μ.), που είναι και το όριο με το Ν. Πέλλας και στα ανατολικά η κορυφογραμμή Κερκίνης (1.883 μ.) - Δύσωρου (860 μ.) - Μαυροβουνιού (1.179 μ.), που είναι το όριο της Κεντρικής από την Ανατολική Μακεδονία.Πεδιάδες : Το κεντρικό τμήμα του εδάφους του νομού Κιλκίς είναι μια ενιαία πεδιάδα, που είναι ενωμένη με εκείνη της Θεσσαλονίκης.Ποταμοί : Το έδαφος του Ν. Κιλκίς διαρρέουν δύο μεγάλοι ποταμοί : ο Αξιός και ο Γαλλικός. Ο Αξιός, που πηγάζει από τη Γιουγκοσλαβία, έχει παραποτάμους το Μεγάλο Ρέμα και το Στραβοπόταμο.Λίμνες : Στο Ν. Κιλκίς υπάρχουν δύο λίμνες : η Δοϊράνη και η Πικρολίμνη. Η Δοϊράνη βρίσκεται στην ελληνογιουγκοσλαβική μεθόριο. Το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στη Γιουγκοσλαβία. Στο ελληνικό έδαφος έχει έκταση 33 τ. χλμ. και είναι πλούσια σε ψάρια. Η Πικρολίμνη είναι μια μικρή λίμνη στα σύνορα του νομού με το Ν. Θεσσαλονίκης.Δάση : Η δασοκάλυψη του Ν. Κιλκίς είναι μικρή. Τα δάση συγκροτούνται από δρυς και οξυές, που δίνουν θαυμάσια ξυλεία.Κλίμα : Το κλίμα στο Ν. Κιλκίς είναι ηπειρωτικό, με ψυχρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Δέχεται δε πολλές βροχές και χιόνια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του Ν. Κιλκίς είναι κατ’ εξοχήν αγροτική. Έχει εύφορο έδαφος που ευνοεί τις γεωργικές καλλιέργειες και σχηματίζει πλούσια λειβάδια για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Οι κύριες καλλιέργειες είναι τα δημητριακά, ο καπνός και το βαμβάκι. Ανάπτυξη παρουσιάζει και η δεντροκαλλιέργεια, ιδιαίτερα σε μηλιές και καστανιές. Βιομηχανία δεν υπάρχει στο Ν. Κιλκίς. Λειτουργούν μόνο μικρές βιοτεχνικές μονάδες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr