Ν.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
map.jpeg (102008 bytes)
Ο Ν. Κορινθίας καταλαμβάνει το ΒΑ τμήμα της Πελοποννήσου. Συνορεύει Δ με το Ν. Αχαϊας, Ν με το Ν. Αργολίδος, Β βρέχεται από τον Κορινθιακό Κόλπο και Α από τον Σαρωνικό Κόλπο. Έχει έκταση 2.289 τ. χλμ. και πληθυσμό 142.365 κατοίκους. Στα παράλια του νομού υπάρχουν μικρές ακατοίκητες νησίδες. Οι σημαντικότερες είναι οι Αλκυονίδες Νήσοι (Ζωοδόχος Πηγή, Δασκαλειό, Γλαρονήσι, Πρασονήσι και Πλατειά). Πρωτεύουσα είναι η Κόρινθος.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Εκτός από μια στενή πεδινή έκταση στα παράλια του νομού, το έδαφος είναι ορεινό και ημιορεινό. Αναλυτικά η κατανομή του σε κατηγορίες έχει ως εξής: 11,8% πεδινό, 31,4% ημιορεινό και 56,8% ορεινό.Όρη : Στην Κορινθία δεσπόζει η οροσειρά της Κυλλήνης (2.376 μ.). Στα Α υψώνονται οι κορυφές Αροάνεια και Σαϊτάς και στα Ν τα Όνεια Όρη και η Ακροκόρινθος.Πεδιάδες : Οι μόνες πεδινές εκτάσεις της Κορινθίας απλώνονται κατά μήκος των ακτών και γύρω από την Κόρινθο και είναι πολύ εύφορες. Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ως πεδιάδα και το εύφορο οροπέδιο του Φενεού.Ποταμοί : Μεγάλοι ποταμοί δεν υπάρχουν στην Κορινθία. Υπάρχουν μόνο μικρά ποτάμια : ο Ασωπός που πηγάζει από τον Ολίγυρτο, ο Λογγοπόταμος που πηγάζει από το Χιλιομόδι, ο Κουτσοδιώτικος που πηγάζει από την περιοχή της Νεμέας και ο Λέχοβας που πηγάζει από την Κυλλήνη.Λίμνες : Στην Κορινθία υπάρχει μόνο μία λίμνη, η λίμνη της Στυμφαλίας. Παλιότερα υπήρχε και δεύτερη, η λίμνη του Φενεού, που έχει αποξηρανθεί. Η λίμνη της Στυμφαλίας, που έχει αποξηρανθεί και αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της, βρίσκεται στα νότια της Κυλλήνης.Ιαματικές Πηγές : Σ’ όλο το νομό υπάρχουν συνολικά επτά ιαματικές πηγές. Δύο από αυτές είναι όμως μόνο αναγνωρισμένες και τελούν υπό συστηματική εκμετάλλευση. Αυτές είναι : του Λουτρακίου με χλωριονατριούχα και ελαφρά ραδιενεργά νερά και τα Λουτρά της Ελένης με χλωριονατριούχα νερά.Δάση : Η Κορινθία δεν έχει εκτεταμένη δασοκάλυψη, σε αντίθεση με το ορεινό του εδάφους της. Κύρια δασικά δέντρα είναι το έλατο και το πεύκο. Τα πεύκα αποδίδουν μεγάλη ποσότητα ρετσινιού, που τελεί υπό ειδική επεξεργασία στο εργοστάσιο στην Ποσειδωνία.Κλίμα : Στα παράλια της Κορινθίας το κλίμα είναι ήπιο και γλυκό. Στο εσωτερικό αλλάζει και οι χειμώνες γίνονται βαρείς και τα καλοκαίρια πολύ ζεστά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο βασικός κλάδος της οικονομίας της Κορινθίας είναι η γεωργία. Το πεδινό τμήμα του νομού αποτελεί ένα από τα παραγωγικότερα τμήματα της χώρας. Η αγροτική παραγωγή έχει κύρια στοιχεία τη σταφιδοπαραγωγή, τα εσπεριδοειδή, τα οπωρικά και τα κηπευτικά. Σχετικά αναπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία, κυρίως των μικρών ζώων. Σημαντικός οικονομικός παράγοντας του νομού είναι και η βιομηχανία επεξεργασίας και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr