Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ
map.jpeg (105372 bytes)
Ο Ν. Κοζάνης καταλαμβάνει το νότιο τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας. Έχει έκταση 3.665 τ. χλμ. και πληθυσμό 150.303 κατοίκους. Συνορεύει Β με τους νομούς Καστοριάς και Φλωρίνης, ΒΑ με το Ν. Πέλλης, Α με τους νομούς Ημαθίας και Πιερίας, Ν με τους νομούς Λαρίσης και Τρικάλων και Δ με το Ν. Ιωαννίνων. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Κοζάνη. Διοικητικά διαιρείται σε τρεις επαρχίες: Βοϊου με πρωτεύουσα τη Σιάτιστα, Εορδαίας με πρωτεύουσα την Πτολεμαϊδα και Κοζάνης με πρωτεύουσα την Κοζάνη.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Ο Ν. Κοζάνης είναι κατ’ εξοχήν ορεινή περιοχή. Πεδινό θεωρείται το έδαφος των μεγάλων οροπεδίων: Πτολεμαϊδος-Κοζάνης και Σιάτιστας-Γρεβενών.Όρη : Το έδαφος του νομού διασχίζεται από μεγάλες οροσειρές που χαμηλώνουν στα δύο μεγάλα οροπέδια. Οι κυριότερες είναι: το Βέρμιο, τα Πιέρια, ο Τίταρος, τα Καμβούνια, ο Βούρινος, το Aσκιο, τα Χάσια, η Β. Πίνδος και το Βόιο. Από τις οροσειρές αυτές ξεκινούν μικρότερες, με μεμονωμένες κορυφές, που καλύπτουν μεγάλη έκταση του νομού.Οροπέδια : Στο Ν. Κοζάνης δεν υπάρχουν πεδιάδες, αλλά δύο μεγάλα οροπέδια: της Πτολεμαϊδος-Κοζάνης που κλείνεται μεταξύ των οροσειρών του Βερμίου και του Aσκιου και της Σιάτιστας-Γρεβενών που σχηματίζεται κατά μήκος του Αλιάκμονα.Ποταμοί : Ο Αλιάκμονας είναι ο μοναδικός μεγάλος ποταμός που διαρρέει το Ν. Κοζάνης. Κυριότεροι παραπόταμοί του είναι : ο Ντραμπουτιώτικος, η Πραμορίτσα, ο Γρεβενιώτικος και ο Βενέτικος.Δάση : Ο Ν. Κοζάνης θεωρείται από τους περισσότερο δασοκαλυμμένους της Ελλάδος. Τα δάση αποτελούνται από δρυς, οξυές και πεύκα.Κλίμα : Το κλίμα του νομού είναι ηπειρωτικό, με βαρύ χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι, κυρίως στα οροπέδια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το υπέδαφος του Ν. Κοζάνης είναι πολύ πλούσιο. Στην Πτολεμαϊδα λειτουργούν τα μεγαλύτερα λιγνιτωρυχεία της χώρας. Λειτουργούν επίσης μεταλλεία χρωμίτου και υπάρχουν κοιτάσματα μαγγανίου και αμιάντου. Γι’ αυτό και ο νομός θεωρείται από τους πλέον βιομηχανικούς της χώρας. Αξιόλογη ανάπτυξη έχει και η κτηνοτροφία, και ιδιαίτερα η αγελαδοτροφία. Η γεωργία εμφανίζεται ανεπτυγμένη στα δύο μεγάλα οροπέδια, όπου καλλιεργούνται δημητριακά, βιομηχανικά και κτηνοτροφικά φυτά και όσπρια.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr