Ν.ΛΑΚΩΝΙΑΣ
map.jpeg (82971 bytes)
Ο Ν. Λακωνίας καταλαμβάνει το Ν τμήμα της Πελοποννήσου. Συνορεύει Β και ΒΑ με το Ν. Αρκαδίας, Δ με το Ν. Μεσσηνίας, ΝΔ βρέχεται από τον Μεσσηνιακό Κόλπο, Ν από τον Λακωνικό Κόλπο και Α από το Μυρτώο Πέλαγος. Έχει έκταση 3.636 τ. χλμ. και πληθυσμό 94.916 κατοίκους. Κατά μήκος των παραλίων της υπάρχουν και μικρά νησιά. Τα κυριότερα είναι : η Καραβόπετρα, τα Πετρονήσια, τα Τρινήσια και η Ελαφόνησος. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Σπάρτη. Διοικητικά διαιρείται σε τέσσερις επαρχίες : Γυθείου με πρωτεύουσα το Γύθειο, Επιδαύρου Λιμηράς με πρωτεύουσα τους Μολάους, Λακεδαίμονος με πρωτεύουσα τη Σπάρτη και Οιτύλου με πρωτεύουσα την Αρεόπολη.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους της Λακωνίας είναι ορεινό και ημιορεινό. Αναλυτικά η κατανομή του σε κατηγορίες έχει ως εξής : 25,6% πεδινό, 37,8% ημιορεινό και 36,6% ορεινό.Όρη : Μεγάλο μέρος του νομού καλύπτουν οι δύο μεγάλοι ορεινοί όγκοι του Ταϋγετου και του Πάρνωνα. Η ψηλότερη κορυφή του Ταϋγετου είναι ο Προφήτης Ηλίας (2.404 μ.), μέρος του οποίου βρίσκεται και στο Ν. Μεσσηνίας. Η οροσειρά του Πάρνωνα χωρίζεται από τον Ταϋγετο με την πεδιάδα του Ευρώτα. Είναι δηλαδή παράλληλες οροσειρές. Ψηλότερη κορυφή του είναι η Μεγάλη Τούρλα (1.935 μ.) στα σύνορα με το Ν. Αρκαδίας.Πεδιάδες : Η μοναδική πεδιάδα της Λακωνίας είναι αυτή του Ευρώτα, που αρχίζει από την Σπάρτη σαν στενή κοιλάδα και κατέρχεται πλαταίνοντας ως τον Λακωνικό Κόλπο.Ποταμοί : Στη Λακωνία υπάρχει μόνο ένας ποταμός, ο Ευρώτας, που πηγάζει στα Ν του οροπεδίου της Μεγαλόπολης και δέχεται στο ρου του πολλούς μικρούς παραποτάμους. Κυριότερος παραπόταμός του είναι ο Βασιλοπόταμος.Ακτές : Τα παράλια της Λακωνίας παρουσιάζουν πολλές κολπώσεις. Περιλαμβάνει ένα τμήμα των ανατολικών ακτών του Μεσσηνιακού Κόλπου, τον Λακωνικό Κόλπο και τις ανατολικές ακτές του Μυρτώου Πελάγους. Σχηματίζονται δε δύο μεγάλες χερσόνησοι, του Ταινάρου και του Μαλέα.Δάση : Και οι δύο μεγάλες οροσειρές του νομού είναι κατάφυτες από δάση. Κύρια δασικά δέντρα, που αποδίδουν πλούσια και καλή ξυλεία, είναι το έλατο, το πεύκο και η δρυς.Κλίμα : Το κλίμα του νομού είναι εύκρατο. Ο χειμώνας είναι ήπιος, εκτός από τα καθαρά ορεινά μέρη, και το καλοκαίρι δροσερό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία της Λακωνίας είναι κυρίως αγροτική. Στα πεδινά μέρη η αγροτική παραγωγή είναι τα δεντροκομικά και ιδίως το λάδι και τα εσπεριδοειδή. Γίνεται επίσης συστηματική καλλιέργεια χαρουπιάς, φαρμακευτικών φυτών και αρωματικών φυτών. Στα ορεινά μέρη κύριος οικονομικός παράγοντας είναι η κτηνοτροφία, κυρίως αυτή των γαλακτοφόρων ζώων και πουλερικών. Στο νομό λειτουργούν μικρές βιομηχανικές επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και παρασκευής χυμών. Η αλιεία, αν και εξαιρετικά ανεπτυγμένη στον Λακωνικό Κόλπο, καλύπτει μόνο τις ανάγκες της περιοχής.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Λακωνία πρωτοκατοικήθηκε τη Νεολιθική Εποχή. Από τα σπουδαιότερα γεγονότα της ιστορίας της είναι η ίδρυση της Σπάρτης τον 11ο αι. π. Χ. Από κει και ύστερα η ιστορία του νομού συνδέεται με την ιστορία της πρωτεύουσάς του, η οποία αναδείχθηκε σε ηγέτιδα πόλη της Ελλάδας μετά τη νίκη της στον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ.). Στους Ρωμαϊκούς Χρόνους έπεσε σε παρακμή. Στους Βυζαντινούς Χρόνους ήταν επαρχία του Θέματος της Πελοποννήσου και ονομαζόταν Λακεδαιμονία. Με την υποταγή τους στους Φράγκους γνώρισε μεγάλη ακμή, ιδιαίτερα με την ίδρυση του Δεσποτάτου του Μοριά, που είχε έδρα το Μυστρά. Τον 17ο αι. καταλήφθηκε από τους Τούρκους, από τους οποίους απελευθερώθηκε το 1827.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr