Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ
map.jpeg (105237 bytes)
Ο Ν. Λαρίσης καταλαμβάνει το ΒΑ τμήμα της Θεσσαλίας. Έχει έκταση 5.555 τ. χλμ. και πληθυσμό 269.300 κατοίκους. Συνορεύει Δ με τους Ν. Καρδίτσας και Τρικάλων, Β με τους Ν. Κοζάνης και Πιερίας, Α βρέχεται από το Β. Αιγαίο και συνορεύει με το Ν. Μαγνησίας και Ν με το Ν. Φθιώτιδος και Μαγνησίας. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Λάρισα. Διοικητικά διαιρείται σε πέντε επαρχίες: της Αγιάς με πρωτεύουσα την Αγιά, της Ελασσόνας με πρωτεύουσα την Ελασσόνα, της Λαρίσης με πρωτεύουσα τη Λάρισα, του Τυρνάβου με πρωτεύουσα τον Τύρναβο και των Φαρσάλων με πρωτεύουσα τα Φάρσαλα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Η κατανομή του εδάφους του Ν. Λαρίσης παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα: το 45,3% πεδινό, το 24,4% ημιορεινό και το 30,3% ορεινό.Όρη : Στα Β του Ν. Λαρίσης ξεχωρίζουν τρεις οροσειρές: τα Καμβούνια, ο Τίταρος και ο ‘Ολυμπος. Στα Α βρίσκονται τα όρη Κίσσαβος και Μαυροβούνι, στα ΒΔ η οροσειρά Αντιχάσια και στα Ν το παρακλάδι της οροσειράς της ‘Οθρυος, Ναρθάκιο όρος.Πεδιάδες : Το μεγάλο πεδινό τμήμα του Ν. Λαρίσης σχηματίζεται στο κέντρο και αποτελεί την πεδιάδα Λαρίσης-Τυρνάβου, μια από τις μεγαλύτερες πεδιάδες της χώρας. Έχει έκταση 589 τ. χλμ. και ποτίζεται από τον Πηνειό. Στα Ν του νομού απλώνεται η πεδιάδα των Φαρσάλων. Έχει έκταση 197 τ. χλμ. και διαρρέεται από τον Ενιπέα. Στα ΒΔ του νομού σχηματίζεται η κοιλάδα του Σαραντάπορου.Ποταμοί : Το Ν. Λαρίσης διαρρέει ο κύριος ποταμός της Θεσσαλίας, ο Πηνειός. Δεν υπάρχουν άλλοι μεγάλοι ποταμοί, παρά μόνο μικροί χείμαρροι. Οι κυριότεροι απ’ αυτούς είναι : ο Ενιπεύς, ο Τιταρήσιος, ο Ξερόλακκος, το Πλατανόρεμα και το Ασμάκι.Ακτές : Οι ακτές του Ν. Λαρίσης είναι η συνέχεια των ακτών του Ν. Μαγνησίας και έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Απότομες βουνοπλαγιές φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, κάνοντας τις ακτές απλησίαστες. Η μοναδική ομαλή ακτή είναι αυτή της κοιλάδας των Τεμπών, όπου εκβάλλει ο Πηνειός ποταμός.Δάση : Οι βουνοκορφές του Ν. Λαρίσης είναι πυκνοδασωμένες. Κυριαρχούν η οξυά, η βελανιδιά, το έλατο, η καστανιά και η μαύρη πεύκη. Τα περισσότερα δάση βρίσκονται στην επαρχία Ελασσόνας.Κλίμα : Ο Ν. Λαρίσης έχει ηπειρωτικό κλίμα, με δριμύ ψύχος το χειμώνα και μεγάλη ζέστη το καλοκαίρι. Στα παράλια όμως μετριάζεται και γίνεται μεσογειακό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του Ν. Λαρίσης είναι κατ’ εξοχήν αγροτική. Παρά την ύπαρξη του αξιόλογου βιομηχανικού κέντρου της Λάρισας, ο καθοριστικός οικονομικός παράγοντας είναι η γεωργία. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παράγουν δημητριακά, όσπρια, βιομηχανικά και κτηνοτροφικά φυτά. Σημαντικά αναπτυγμένη είναι και η αμπελοκαλλιέργεια. Το πεδινό και το ημιορεινό του εδάφους ευνοούν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, κυρίως μικρών ζώων και βοοειδών. Το μεγαλύτερο βιομηχανικό και βιοτεχνικό κέντρο του νομού είναι η Λάρισα. Ανάλογη δραστηριότητα παρουσιάζουν ο Τύρναβος, τα Φάρσαλα και η Ελασσόνα. Στον Τύρναβο λειτουργούν μεταξουργεία, υφαντουργεία και οινοπνευματοποιεία.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Στη Λάρισα ανακαλύφθηκαν μερικοί από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ελλάδος. Στους Ιστορικούς Χρόνους βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο ακμής. Στον Πελοποννησιακό Πόλεμο οι κάτοικοί της κράτησαν ουδετερότητα, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν παρουσίασε μεγάλη ακμή, κυρίως δε στους Βυζαντινούς Χρόνους. Έως τον 13ο αι., που καταλήφθηκε από τους Φράγκους, δέχθηκε πολλές επιδρομές. Τον 14ο πέρασε στα χέρια των Σέρβων και τον 14ο υποδουλώθηκε στους Τούρκους. Απελευθερώθηκε το 1881.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr