Ν.ΛΕΥΚΑΔΑΣ
map.jpg (106462 bytes)
Ο Ν. Λευκάδος περιλαμβάνει, εκτός από το ομώνυμο νησί, το νησί Μεγανήσι, τις νησίδες Σκορπιό και Σπάρτη, καθώς και άλλες μικρότερες ακατοίκητες. Βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος και βρίσκεται δυτικά της Ακαρνανίας, με την οποία χωρίζεται με ένα πολύ στενό πορθμό. Έχει έκταση 325 τ. χλμ. και πληθυσμό 20.900 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Λευκάδα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος της Λευκάδας είναι κυρίως ορεινό, με αρκετές ωστόσο κοιλάδες και μικρές πεδινές εκτάσεις στα παράλια. Το έδαφος στο Μεγανήσι είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του πεδινό.Όρη : Στη Λευκάδα υπάρχει η οροσειρά Σταυρωτά (1.158 μ.), ο Σκάρος (584 μ.), η Αχράδα, το Σικερό (550 μ.) και οι Τσουκαλάδες.Πεδιάδες : Το Μεγανήσι είναι όλο μια πεδιάδα. Στη Λευκάδα υπάρχουν οι πεδιάδες της Φλέβας, της Βασιλικής και του Εγκλιμενού. Υπάρχουν ακόμη και πολλές κοιλάδες, όπως του Αγίου Ιωάννου, του Πόρου, του Ευγήρου, του Μπίστα κ.ά.Ποταμοί : Οι ποταμοί της Λευκάδος είναι περισσότερο χείμαρροι. Οι κυριότεροι απ’ αυτούς είναι : ο Ασπροπόταμος, ο Μαλιάς, ο Λίζωνας και ο Πλάτανος.Κλίμα : Το κλίμα του Ν. Λευκάδας είναι εύκρατο και υγιεινό, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολλές βροχές το χειμώνα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του Ν. Λευκάδος είναι καθαρά αγροτική. Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων καλύπτεται από ελιές και αμπέλια. Ανάλογα με το πεδινό του εδάφους του, ο νομός παρουσιάζει και αξιόλογη κτηνοτροφία, κυρίως αιγοπροβάτων. Η αλιεία είναι επίσης πολύτιμος οικονομικός παράγοντας. Η θαλάσσια περιοχή του νομού είναι πλούσιος ψαρότοπος. Μεγάλη ιχθυοπαραγωγή παρουσιάζει και το ιχθυοτροφείο στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδος. Μεγάλο μέρος της γεωργικής παραγωγής διατίθεται στο εμπόριο. Κυριαρχεί βέβαια το εμπόριο του κρασιού και του λαδιού. Όλη σχεδόν η εμπορική δραστηριότητα του νομού συγκεντρώνεται στην πόλη της Λευκάδας, που το λιμάνι της είναι το εισαγωγικό και εξαγωγικό κέντρο της περιοχής.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr