Ν.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
map.jpg (152842 bytes)
Ο Ν. Μαγνησίας καταλαμβάνει το ΝΑ τμήμα της Θεσσαλίας. Έχει έκταση 2.602 τ. χλμ. και πληθυσμό 197.613 κατοίκους. Συνορεύει ΝΔ με το Ν. Φθιώτιδος, Δ και Β με το Ν. Λαρίσης, ενώ Α βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος και Ν από τον Παγασητικό Κόλπο. Στο Ν. Μαγνησίας ανήκει το σύμπλεγμα των Β. Σποράδων, εκτός από τη Σκύρο. Εκτός απ’ αυτά τα νησιά υπάρχουν και μερικές άλλες νησίδες μέσα στον Παγασητικό Κόλπο. Πρωτεύουσα του νομού είναι ο Βόλος. Χωρίζεται δε σε τρεις επαρχίες: Μαγνησίας με πρωτεύουσα το Βόλο, Αλμυρού με πρωτεύουσα τον Αλμυρό και Σκοπέλου με πρωτεύουσα τη Σκόπελο.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Η κατανομή του εδάφους της Μαγνησίας έχει ως εξής: το 32,4% είναι πεδινό, το 17% ημιορεινό και το 50,6% ορεινό.Όρη : Τα κυριότερα όρη του Ν. Μαγνησίας είναι : το Πήλιο, με ψηλότερη κορυφή το Πλιασίδι (1.547 μ.), το Μαυροβούνι (1.054 μ.), το Χαλκοδόνιο (725 μ.), η Όθρυς (1.291 μ.), το Χλωμό (893 μ.) και ο Κοκκινόβραχος (448 μ.).Πεδιάδες : Μία είναι η μεγάλη πεδιάδα στη Μαγνησία: η εύφορη πεδιάδα του Παγασητικού, ανάμεσα στην Όθρυ, στο Χαλκοδόνιο και στις Δ ακτές του Παγασητικού. Υπάρχουν ακόμη η μικρή πεδιάδα του Βόλου και η μικρή κοιλάδα της Χερσονήσου της Μαγνησίας.Ποταμοί : Στη Μαγνησία δεν υπάρχει κανένας μεγάλος ποταμός. Υπάρχουν μόνο μικροί χείμαρροι: το Πλατανόρρεμα, ο Κακάριος και το Χαλόρρεμα.Λίμνες : Στη Μαγνησία βρίσκεται η άλλοτε μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, η Βοβηϊδα. Στη λίμνη γίνονται αποξηραντικά έργα. Στο κέντρο της υπάρχει η νησίδα Μαγούλα.Ακτές : Στο έδαφος της Μαγνησίας σχηματίζεται ο Παγασητικός Κόλπος, που έχει μοναδική διέξοδο τον πορθμό του Τρίκερη στα νότια του νομού. Γενικά οι ακτές της Μαγνησίας δεν παρουσιάζουν άλλη αισθητή κόλπωση. Μόνο στο ύψος της λίμνης σχηματίζεται το μικρό ακρωτήριο Κάβος Κουτσομπού.Δάση : Το Πήλιο είναι σκεπασμένο με δάση από βελανιδιές, έλατα, καστανιές και οξυές. Από αυτά παράγεται αρκετή ξυλεία.Κλίμα : Γενικά στη Μαγνησία, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Πηλίου, το κλίμα είναι μεσογειακό, γιατί δέχεται την άμεση ευεργετική επίδραση των θαλάσσιων ανέμων. Ο χειμώνας είναι ήπιος και το καλοκαίρι δροσερό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πεδινές εκτάσεις της Μαγνησίας καλλιεργούνται με σιτηρά και άλλα δημητριακά, βαμβάκι, καπνά και ελιές. Γίνεται επίσης συστηματική δεντροκαλλιέργεια όλων των οπωροφόρων δέντρων (μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές, κυδωνιές, συκιές κ.λ.π.) που παράγουν εκλεκτά φρούτα. Και η κτηνοτροφία είναι επίσης αναπτυγμένη στο νομό, κυρίως αυτή των μικρών και γαλακτοφόρων ζώων. Η αλιεία είναι και αυτή αναπτυγμένη. Ο Παγασητικός είναι από τους καλύτερους ψαρότοπους και ο Βόλος ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα. Ο Βόλος είναι επίσης και βιομηχανικό κέντρο. Λειτουργούν βιομηχανίες τροφίμων, τσιμέντων, μεταφορικών μέσων, μηχανημάτων κ.ά.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr