Ν.ΠΕΛΛΑΣ
map.jpg (181624 bytes)
Ο Ν. Πέλλας βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και καταλαμβάνει το ΒΔ τμήμα της. Συνορεύει Β με τη Γιουγκοσλαβία, Δ με το Ν. Φλώρινας, ΝΔ με το Ν. Κοζάνης, Ν με το Ν. Ημαθίας, ΝΑ με το Ν. Θεσσαλονίκης και Α με το Ν. Κιλκίς. Έχει έκταση 2.506 τ. χλμ. και πληθυσμό 138.261 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Έδεσσα. Διοικητικά διαιρείται σε τρεις επαρχίες: Αλμωπίας με πρωτεύουσα την Αριδαία, Γιαννιτσών με πρωτεύουσα τα Γιαννιτσά και Εδέσσης με πρωτεύουσα την Έδεσσα.

ΓΕΩΓΡΑΦΪΑ

Έδαφος : Το έδαφος του Ν. Πέλλας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του πεδινό. Περιβάλλεται δε από μεγάλους ορεινούς όγκους. Αναλυτικά η κατανομή του έχει ως εξής: 47% πεδινό, 15% ημιορεινό και 38% ορεινό.Όρη : Τα κυριότερα όρη του Ν. Πέλλας είναι : ο Βόρας με ψηλότερη κορυφή τη Τζένα (2.182 μ.), το Βέρμιο με ψηλότερη κορυφή την Μαγούλα (1.364 μ.) και το Πάικο με ψηλότερη κορυφή το Πόγλετι (1.650 μ.).Πεδιάδες : Στο Ν. Πέλλας υπάρχουν δύο μεγάλες πεδιάδες : των Γιαννιτσών και της Αριδαίας. Συνδέονται μεταξύ τους με τα στενά της Αψάλου. Θεωρούνται από τις πιο εύφορες της χώρας.Ποταμοί : Τα νερά του Ν. Πέλλας συγκεντρώνονται κυρίως σε δύο ποταμούς : στο Μογλενίτσα και στο Βόδα ή Εδεσσαίο. Ο Βόδας σχηματίζει στην Έδεσσα θαυμάσιους καταρράκτες, με τα νερά των οποίων κινούνται τα εργοστάσια της πόλης. Aλλα μικρά ποτάμια είναι ο Μπαλίτσας, το Πλατανόρρεμα, ο Λέσκας και ο Λουδίας.Δάση : Ο Ν. Πέλλας έχει μεγάλη δασοκάλυψη. Ιδιαίτερα πυκνά είναι τα δάση στην περιοχή της Αριδαίας. Τα κυριότερα δασικά δέντρα είναι η οξυά, η δρυς και το πεύκο.Κλίμα : Το κλίμα του νομού είναι καθαρά ηπειρωτικό. Δέχεται πολλές βροχές και χιόνια το χειμώνα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το εύφορο έδαφος του Ν. Πέλλας δίνει πλούσια γεωργική παραγωγή και ειδικά φρουτοπαραγωγή. Η Έδεσσα και η Σκύδρα δε, θεωρούνται από τα μεγαλύτερα φρουτοπαραγωγικά κέντρα της Ελλάδος. Εξαιρετικά πλούσια είναι και η περιοχή της Αριδαίας, όχι μόνο στα πεδινά αλλά και στα ημιορεινά μέρη. Υπάρχει επίσης και ανεπτυγμένη κτηνοτροφία μικρών και μεγάλων ζώων. Στο νομό παρουσιάζεται έντονη ανάπτυξη και η βιομηχανία. Οι κυριότερες επιχειρήσεις του είδους είναι τα κλωστοϋφαντουργεία της Έδεσσας και οι μικροβιομηχανίες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, κυρίως φρούτων, στη Σκύδρα, Έδεσσα, Γιαννιτσά και Αριδαία.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Πέλλα υπήρξε πυκνοκατοικημένη ήδη από τους Προϊστορικούς Χρόνους. Τον 7ο π. Χ. αι. αποικήθηκε από Αργεάδες Μακεδόνες. Από τις σημαντικότερες πόλεις της ήταν η Πέλλα και η Έδεσσα. Η Πέλλα ήταν η πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου. Από εδώ ξεκίνησε ο Μ. Αλέξανδρος για τη νικηφόρα πορεία του προς την ανατολή. Το 168 π. Χ. κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Την περίοδο αυτή γνώρισε εξαιρετική ακμή, κυρίως χάρη στην Εγνατία Οδό. Στους βυζαντινούς χρόνους δοκιμάστηκε από βαρβαρικές επιδρομές. Τον 14ο αι. υπουδουλώθηκε στους Τούρκους από τους οποίους ελευθερώθηκε το 1912. Από το 1904 έως το 1908 δοκιμάστηκε από σκληρές συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr