Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ
map.jpg (157665 bytes)
Ο Ν. Πιερίας βρίσκεται στη Μακεδονία και καταλαμβάνει την παραλιακή ζώνη των Δ ακτών του Θερμαϊκού Κόλπου. Έχει έκταση 1.504 τ. χλμ. και πληθυσμό 116.820 κατοίκους. Συνορεύει Ν με το Ν. Λαρίσης, Δ με τους νομούς Κοζάνης και Ημαθίας και Β με το Ν. Ημαθίας, ενώ Α βρέχεται από τον Θερμαϊκό Κόλπο. Πρωτεύουσα του Ν. Πιερίας είναι η Κατερίνη.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το νότιο και δυτικό τμήμα της Πιερίας είναι ορεινά. Αντίθετα το παραλιακό είναι μια εκτεταμένη και πλούσια πεδιάδα, που καλύπτει το 40% του εδάφους του νομού.Όρη : Στα όρια της Πιερίας φτάνουν οι απολήξεις τριών οροσειρών : του Ολύμπου, του Τίταρου και των Πιερίων. Από τον Όλυμπο βρίσκοντια οι κορυφές Πάνθεον (2.917 μ.), Σκολιό (2.911 μ.), Φράγκου Αλώνι (2.684 μ.) και Μεταμόρφωση (1.578 μ.). Από τον Τίταρο βρίσκονται οι κορυφές Βουλγάρα (1.689 μ.), Καρδαράς (1.527 μ.) και Τίταρος (1.839 μ.). Τα Πιέρια εκτείνονται σ’ όλο το μήκος των δυτικών ορίων του νομού.Πεδιάδες : Η Πιερία έχει μια μεγάλη πεδιάδα κατά μήκος των ακτών του Θερμαϊκού. Είναι η πεδιάδα της Κατερίνης, που έχει έκταση 352 τ. χλμ.Ποταμοί : Τα κυριότερα ποτάμια της Πιερίας, που είναι μικρά σε μήκος, είναι : ο Αλιάκμονας, το Μαυρονέρι, η Ζηλιάνα, η Παλιορουμάνα, ο Ενιπεύς, ο Ίταμος, ο Γερακάρης και η Τοπινίτσα.Δάση : Τα όρη στα όρια του Ν. Πιερίας είναι κατάφυτα από δάση. Τα κυριότερα δασικά δέντρα είναι : οι δρυς, οι οξυές, τα πεύκα και τα έλατα.Κλίμα : Το κλίμα της Πιερίας είναι ηπειρωτικό, με ψυχρό χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία της Πιερίας είναι κατ’ εξοχήν αγροτική. Η πρωτεύουσα Κατερίνη είναι ένα μεγάλο αγροτικό κέντρο. Το μεγαλύτερο μέρος από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις καταλαμβάνουν οι καλλιέργειες δημητριακών και καπνού. Ο πλούσιος κάμπος της Κατερίνης και οι πλαγιές των Πιερίων είναι κατάλληλες για την κτηνοτροφία, και ιδιαίτερα αυτή των μεγάλων ζώων. Η βιομηχανία είναι ανύπαρκτη, ενώ η αλιεία αποδίδει χάρη στον Θερμαϊκό, που είναι πλούσιος ψαρότοπος.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Πιερία, που εμφανίζεται κατοικημένη από την Εποχή του Χαλκού, έχει πλούσια μυθολογία. Στον Όλυμπο κατοικούσαν οι δώδεκα θεοί, ενώ στα απάτητα δάση της χαίρονταν τη φύση οι Μούσες. Κατά την αρχαιότητα ανήκε στο βασίλειο της Κάτω Μακεδονίας. Από τις σπουδαιότερες πόλεις της ήταν το Δίον, που αντιπροσώπευε για τους Μακεδόνες ότι η Ολυμπία για τους υπόλοιπους Έλληνες. Ακολούθησε την τύχη του μακεδονικού βασιλείου, αν και είχε μεγάλη επικοινωνία με τη νότια Ελλάδα. Το 1489 κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Στην Τουρκοκρατία ιδρύθηκε η σημερινή της πρωτεύουσα, η Κατερίνη. Απελευθερώθηκε το 1912, εποχή που δέχθηκε στο έδαφός της πρόσφυγες από τον Πόντο και τη νότια Ρωσία.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr