Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ
map.jpg (158462 bytes)
Ο Ν. Πρεβέζης καταλαμβάνει το ΝΔ τμήμα της Ηπείρου. Έχει έκταση 1.074 τ. χλμ. και πληθυσμό 58.910 κατοίκους. Συνορεύει Β με τους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, Α και Ν με το Ν. Aρτας, Ν και Δ βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος. Είναι ένας μικρός νομός της Ηπείρου, με πρωτεύουσα την Πρέβεζα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το 33,1% του εδάφους του νομού είναι πεδινό, το 21,9% ημιορεινό και το 45% ορεινό.Όρη : Τα κυριότερα όρη του Ν. Πρέβεζας είναι : τα Όρη της Πάργας, τα Όρη της Παραμυθιάς και του Σουλίου, τα Θεσπρωτικά Όρη και τα Βουνά του Ζαλόγγου.Πεδιάδες : Στο ΒΔ τμήμα του νομού σχηματίζεται η πεδιάδα του Αχέροντα, στα Ν η πεδιάδα της Πρέβεζας και ΝΑ η πεδιάδα της Φιλιππιάδας.Ποταμοί : Τον νομό διαρρέουν δύο από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ηπείρου : ο Αχέροντας που πηγάζει από τα όρη του Σουλίου και ο Λούρος που πηγάζει από τις ανατολικές πλαγιές του Τόμαρου.Δάση : Το 18,2% της συνολικής έκτασης του Ν. Πρεβέζης καλύπτεται από δάση.Κλίμα : Το κλίμα του νομού είναι κυρίως μεσογειακό. Μόνο στα Β γίνεται ηπειρωτικό, κυρίως εξ’ αιτίας του ορεινού του εδάφους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του Ν. Πρεβέζης είναι κυρίως αγροτική. Στις πεδινές εκτάσεις έγιναν μεγάλα αγγειοβελτιωτικά έργα και έτσι η γη είναι ευφορότατη και η αγροτική παραγωγή πλούσια. Φημίζεται για τις οπωροκηπευτικές του καλλιέργειες, ενώ στην Πρέβεζα και την Πάργα υπάρχουν μεγάλοι ελαιώνες. Καλλιεργούνται επίσης βαμβάκι, καλαμπόκι, ρύζι και εσπεριδοειδή. Στις ορεινές περιοχές ακμάζει η κτηνοτροφία μικρών ζώων. Η βιομηχανία είναι ανύπαρκτη, ενώ λειτουργούν μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Στο Ν. Πρεβέζης είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη η αλιεία, που διεξάγεται στο Ιόνιο Πέλαγος, στους ποταμούς και στον Αμβρακικό Κόλπο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Πρέβεζα πρωτοκατοικήθηκε την Παλαιολιθική Εποχή από κατοίκους της νότιας Ελλάδας. Έγινε πολύ γνωστή χάρη στο νεκρομαντείο της πόλης Εφύρα και στην Αχερουσία λίμνη, την οποία θεωρούσαν οι αρχαίοι ότι ήταν μια από τις πύλες του Aδη για τον κάτω κόσμο. Σημαντικότερη πόλη της υπήρξε η Νικόπολη. Στη συνέχεια πέρασε στην κυριαρχία των Ρωμαίων, οι οποίοι έδωσαν μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή. Στους βυζαντινούς χρόνους ήταν στο περιθώριο των εξελίξεων και υπέφερε από βαρβαρικές επιδρομές. Το 1204 πέρασε στην κυριαρχία των Φράγκων, ενώ το 1479 καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Κυρίαρχο ρόλο την περίοδο αυτή έπαιξε το Σούλι, το οποίο υπήρξε αυτόνομη περιοχή. Η περιοχή ελευθερώθηκε το 1913 και ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr