Ν.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
map.jpg (120157 bytes)
Ο Ν. Ρεθύμνου, ένας από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, βρίσκεται Δ από τον Ν. Ηρακλείου και Α από το Ν. Χανίων, Β βρέχεται από το Κρητικό Πέλαγος και Ν από το Λιβυκό Πέλαγος. Έχει έκταση 1.496 τ. χλμ. και πληθυσμό 69.258 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι το Ρέθυμνο. Διοικητικά διαιρείται σε τέσσερις επαρχίες : Αγίου Βασιλείου με πρωτεύουσα το Σπήλι, Αμαρίου με πρωτεύουσα το Αμάριο, Μυλοποτάμου με πρωτεύουσα το Πέραμα και Ρεθύμνης με πρωτεύουσα το Ρέθυμνο.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος του Ν. Ρεθύμνου είναι κυρίως ορεινό. Αναλυτικά η κατανομή του σε κατηγορίες έχει ως εξής : 16% πεδινό, 17% ημιορεινό και 67% ορεινό.Όρη : Στο Ρέθυμνο βρίσκεται ο κύριος όγκος της οροσειράς Ίδη. Καταλαμβάνει το Α και ΝΑ τμήμα του νομού και έχει ως ψηλότερη κορυφή τον Τίμιο Σταυρό (2.456 μ.). Στα Δ απολήγουν και οι ανατολικές υπώρειες της οροσειράς Λευκά Όρη των Χανίων.Πεδιάδες : Πεδιάδες με την κύρια έννοια του όρου δεν υπάρχουν στο Ρέθυμνο. Υπάρχουν μόνο μικρές παραλιακές πεδινές εκτάσεις, όπως των Περιβόλων και του Σταυρωμένου, καθώς και κοιλάδες, όπως του Μυλοποτάμου και του Αγίου Βασιλείου.Ποταμοί : Στο Ρέθυμνο υπάρχουν μικροί ποταμοί, με πολλούς παραποτάμους, που εκβάλλουν στο Κρητικό Πέλαγος. Οι κυριότεροι είναι : Μουσέλας, Πετρές, Πλατανές και Μυλοπόταμος.Ακτές : Οι ακτές του νομού δεν παρουσιάζουν κολπώσεις, όπως συμβαίνει με τους άλλους νομούς της Κρήτης. Στα νότια σχηματίζεται ο όρμος Πλάκα και ο κόλπος της Μεσαράς.Δάση : Τα δάση του νομού βρίσκονται στις νότιες υπώρειες της Ίδης και αποτελούνται από δρυς και χαρουπιές.Κλίμα : Το κλίμα του Ν. Ρεθύμνου είναι εύκρατο, με αρκετή υγρασία στα παραλιακά μέρη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του νομού είναι αγροτική και τουριστική. Κύριο προϊόν της περιοχής είναι το χαρούπι, που αποτελεί έναν πολύ μεγάλο παράγοντα εισοδήματος. Aλλοι οικονομικοί παράγοντες είναι η πλούσια κτηνοτροφία, τα σταφύλια, το κρασί, τα φρούτα, τα εσπεριδοειδή και τα φυστίκια. Η βιομηχανία δεν είναι αναπτυγμένη, ενώ το εμπόριο συγκεντρώνεται κυρίως στην πρωτεύουσα του νομού. Από τις υπάρχουσες βιοτεχνικές κυρίως επιχειρήσεις καταγράφονται ελαιουργίες, σαπωνοποιεία, βυρσοδεψίες και επιχειρήσεις επεξεργασίας ειδών διατροφής.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr