Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ
map.jpg (130464 bytes)
Ο Ν. Ροδόπης βρίσκεται στο κέντρο της Θράκης. Συνορεύει Δ με το Ν. Ξάνθης, Β με τη Βουλγαρία, Α με το Ν. Έβρου, ενώ Ν βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος. Έχει έκταση 2.543 τ. χλμ. και πληθυσμό 103.295 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Κομοτηνή. Διοικητικά διαιρείται σε δύο επαρχίες : Κομοτηνής με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη και Σαπών με πρωτεύουσα τις Σάπες.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος στο βόρειο τμήμα του νομού είναι ορεινό και ημιορεινό, ενώ το νότιο πεδινό. Αναλυτικά η κατανομή του εδάφους έχει ως εξής: 35,6% πεδινό, 31,7% ημιορεινό και 32,7% ορεινό.Όρη : Τα σπουδαιότερα βουνά της Ροδόπης είναι : το Παπίκιο (1.483 μ.), το Μεγάλο Λιβάδι (1.267 μ.), τα όρη Σάπκα (1.044 μ.) και η Καλλιθέα (944 μ.).Πεδιάδες : Το νότιο τμήμα του νομού είναι μια μεγάλη πεδιάδα, η πεδιάδα της Κομοτηνής, που θεωρείται από τις ευφορότερες στη χώρα.Ποταμοί : Ο Ν. Ροδόπης δεν έχει μεγάλους ποταμούς, αλλά μικρά ποτάμια : το Φιλιουρί, τον Κόμψατο, το Ακμάρ και το Μπόσπο.Ακτές : Οι ακτές της Ροδόπης στο δυτικό τμήμα της είναι πολυσχιδείς, με εσοχές, μικρές λιμνοθάλασσες και έλη. Στα ανατολικά δεν παρουσιάζουν κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.Δάση : Οι ορεινοί όγκοι της Ροδόπης είναι κατάφυτοι από οξυές και δρυς.Κλίμα : Στα παράλια του νομού το κλίμα είναι εύκρατο, ενώ στο εσωτερικό ηπειρωτικό, με βαρύ χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του νομού Ροδόπης είναι κυρίως αγροτική. Την πρώτη θέση στη γεωργική παραγωγή έχει η σιτοπαραγωγή. Ο καπνός είναι το δεύτερο είδος καλλιέργειας στο νομό. Αξιόλογη είναι και η ανάπτυξη της αμπελουργίας. Σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο είναι και η κτηνοτροφία, κυρίως η αγελαδοτροφία. Η βιομηχανία εκφράζεται εδώ με επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, όπως αλευροβιομηχανίες και βιομηχανίες ζυμαρικών. Σημαντική είναι και η συμβολή της αλιείας στην οικονομία του νομού.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Λίγα είναι γνωστά για την ιστορία της Ροδόπης κατά την αρχαιότητα. Από τα ευρήματα των ανασκαφών φαίνεται να είχε κατοικηθεί από την 3η χιλ. π. Χ. Τον 12ο αι. π. Χ. εγκαταστάθηκαν στην περιοχή θρακικά φύλα, που ίδρυσαν αρκετούς οικισμούς. Τον 7ο αι. π. Χ. ιδρύθηκε η σημαντικότερη αρχαία πόλη της, η Μαρώνεια. Τον 6ο π. Χ. αι. κατακτήθηκε από τους Πέρσες, από τους οποίους ελευθερώθηκε τον 5ο αι. π. Χ. Στην μεγαλύτερη ακμή της η Ροδόπη έφτασε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, χάρη στην Εγνατία Οδό. Στους βυζαντινούς χρόνους ήταν στο περιθώριο των εξελίξεων και γνώρισε πολλές πειρατικές επιδρομές. Το 1361 υποδουλώθηκε στους Τούρκους, από τους οποίους ελευθερώθηκε το 1920.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr