Ν.ΣΑΜΟΥ
map.jpg (67967 bytes)
Ο Ν. Σάμου αποτελείται από τα νησιά Σάμο και Ικαρία, τη συστάδα των Φούρνων (Φούρνοι, Φύμαινα, Aγιος Μηνάς, Κίσιρα, Αλατονήσι, Ανθρωποφάς, Μακρονήσι, Διασπόρι, Στρογγυλό κ.ά.) και τη νησίδα Σαμιοπούλα. Όλα τα νησιά βρίσκονται στο Α. Αιγαίο και βρέχονται από το Ικάριο Πέλαγος. Ο νομός έχει έκταση 778 τ. χλμ. και πληθυσμό 41.580 κατοίκους. Πρωτεύουσα είναι η Σάμος. Διοικητικά διαιρείται σε δύο επαρχίες : Ικαρίας με πρωτεύουσα τον Aγιο Κήρυκο και Σάμου με πρωτεύουσα το Βαθύ.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος του νομού είναι ορεινό. Η κατανομή του σε κατηγορίες έχει ως εξής : 14% ημιορεινό, 81% ορεινό και 5% πεδινό.Όρη : Στη Σάμο υπάρχει το όρος Κερκετεύς (1.570 μ.) που έχει απότομες πλαγιές και χαράδρες και θεωρείται απρόσιτο. Aλλο βουνό του νησιού είναι η Aμπελος με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (1.160 μ.). Στην Ικαρία εκτείνεται η οροσειρά Αιθέρας, με ψηλότερη κορυφή το Φάρδυ (1.041 μ.).Πεδιάδες : Τα πιο πεδινά μέρη της Σάμου βρίσκονται στα ανατολικά παράλιά της και βόρεια, στην περιοχή του Καρλοβασιού. Στην Ικαρία πεδινό μέρος υπάρχει στο βόρειο τμήμα της.Ποταμοί : Σ’ ολόκληρο το νομό υπάρχουν χείμαρροι και ρυάκια, που έχουν άφθονα νερά.Ιαματικές Πηγές : Στα νότια και τα ανατολικά της Ικαρίας υπάρχουν πέντε ιαματικές πηγές. Οι πηγές αυτές συστήνονται για ρευματισμούς, αρθριτικά και παθήσεις του νευρικού συστήματος. Και στις πέντε πηγές λειτουργούν σύγχρονες λουτρικές εγκαταστάσεις.Ακτές : Η Σάμος μοιάζει να είναι χερσόνησος της Μ. Ασίας, γιατί χωρίζεται απ’ αυτήν μ’ ένα στενό πέρασμα πλάτους ενός μιλίου. Οι ακτές της παρουσιάζουν πολλές κολπώσεις. Το συνολικό μήκος τους είναι 159,3 χλμ. Η Ικαρία δεν παρουσιάζει κολπώσεις και είναι στενόμακρη. Το συνολικό μήκος ακτών της είναι 101,9 χλμ.Κλίμα : Το κλίμα στο Ν. Σάμου είναι εύκρατο, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Η περιοχή δε δέχεται λίγες βροχές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του νομού είναι αγροτική. Η Σάμος φημίζεται για τα κρασιά της και ιδιαίτερα για το “μοσχάτο” της. Τα αμπέλια και οι ελιές καλύπτουν σχεδόν το μισό της καλλιεργήσιμης έκτασης. Καλλιεργούνται επίσης βιομηχανικά φυτά και κυρίως καπνός. Η κτηνοτροφία δεν παρουσιάζεται αναπτυγμένη. Σοβαρός οικονομικός παράγοντας είναι και η αλιεία, καθώς η περιοχή έχει άφθονα ψάρια. Η βιομηχανία στηρίζεται σε επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και μ’ ένα σημαντικό αριθμό βυρσοδεψειών.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Όπως μαρτυρούν τα λείψανα προϊστορικών οικισμών το νησί κατοικείται από την 3η χιλ. π. Χ. Ως πρώτοι κάτοικοι αναφέρονται οι Κάρες και οι Λέλεγες. Στην εποχή των αποικισμών κατακτήθηκε από τους Ίωνες. Στα χρόνια που ακολούθησαν γνώρισε μεγάλη ακμή, ιδιαίτερα στην εποχή του τύραννου Πολυκράτη τον 5ο π. Χ. αι. Μετά το θάνατο του Πολυκράτη άρχισε η παρακμή και η Σάμος υποτάχθηκε στους Πέρσες. Το 479 π. Χ. απελευθερώθηκε και προσχώρησε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Μετο τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου κατακτήθηκε από τους Σπαρτιάτες. Στους βυζαντινούς χρόνους δοκιμάστηκε από πολλές πειρατικές επιδρομές. Το 1453 καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Η απελευθέρωσή της και η ένωσή της με την Ελλάδα έγινε το 1912.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr