Ν.ΣΕΡΡΩΝ
map.jpg (197680 bytes)
Ο Ν. Σερρών βρίσκεται στο Δ τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας. Συνορεύει Δ με τους νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, ΝΔ με το Ν. Θεσσαλονίκης, Ν βρέχεται από τον Στρυμονικό Κόλπο, ΝΑ συνορεύει με το Ν. Καβάλας, Α με το Ν. Δράμας και Β με τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία. Έχει έκταση 3.987 τ. χλμ. και πληθυσμό 191.890 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι οι Σέρρες. Διοικητικά διαιρείται σε τέσσερις επαρχίες : Βισαλτίας με πρωτεύουσα τη Νιγρίτα, Σερρών με πρωτεύουσα τις Σέρρες, Σιντικής με πρωτεύουσα το Σιδηρόκαστρο και Φυλλίδος με πρωτεύουσα τη Νέα Ζίχνη.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους του Ν. Σερρών είναι πεδινό. Ορεινά είναι τα τμήματα των ορίων του νομού με τους γειτονικούς του νομούς. Αναλυτικά η κατανομή του εδάφους σε κατηγορίες έχει ως εξής : 46,9% πεδινό, 33,8% ημιορεινό και 19,3% ορεινό.Όρη : Στα δυτικά σύνορα του Ν. Σερρών εκτείνεται μια μεγάλη οροσειρά, που περιλαμβάνει τις μικρότερες οροσειρές Κερκίνη (1.883 μ.), Δύσωρο, Μαυροβούνι, Βερτίσκο και Κερδύλια. Στα ανατολικά σύνορα του νομού εκτείνεται μια άλλη οροσειρά, που αποτελείται από τις μικρότερες οροσειρές Όρβηλο (2.212 μ.), Aγκιστρο (1.294 μ.), Βροντούς (1.849 μ.), Μενοίκιο (1.963 μ.) και Παγγαίο (1.956 μ.).Πεδιάδες : Στο Ν. Σερρών υπάρχει μια μεγάλη πεδιάδα, αυτή του Στρυμόνα. Χωρίζεται δε σε τρεις μικρότερες : την πεδιάδα Σιδηροκάστρου, των Σερρών και της Νέας Ζίχνης.Ποταμοί : Οι κυριότεροι ποταμοί του Ν. Σερρών είναι ο Στρυμόνας, ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, ο Μπούτκοβας που είναι παραπόταμος του Στρυμόνα, ο Αγγίτης επίσης παραπόταμος του Στρυμόνα, ο Εξάβης, ο Κοπατσίνα και ο Ξηροπόταμος.Λίμνες : Στο Β τμήμα της πεδιάδας του Στρυμόνα βρίσκεται η μικρή λίμνη του Μπούτκοβου, που έχει αποξηρανθεί στο μεγαλύτερο μέρος της.Δάση : Οι οροσειρές του Ν. Σερρών είναι κατάφυτες με δάση από δρυς και οξυές. Η ξυλεία από τα δάση αυτά θεωρείται από τις καλύτερες.Κλίμα : Στα παράλια μέρη του νομού το κλίμα είναι ήπιο μεσογειακό. Στο εσωτερικό γίνεται ηπειρωτικό, ενώ στην πεδιάδα είναι κάπως υγρό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του Ν. Σερρών είναι κατ’ εξοχήν αγροτική. Η εύφορη πεδιάδα του καλλιεργείται με καπνό, βαμβάκι, ρύζι, όσπρια και δημητριακά. Αναπτυγμένη είναι επίσης και η κτηνοτροφία, κυρίως αυτή των γαλακτοφόρων ζώων. Το υπέδαφος του νομού είναι πλούσιο, γι’ αυτό λειτουργούν μικρές εξορυκτικές μονάδες. Το σημαντικότερο από τα ορυκτά είναι ο λιγνίτης, που βρίσκεται στην περιοχή Σερρών και Παγγαίου. Υπάρχουν ακόμη κοιτάσματα χρωμίτη στη Νιγρίτα και μαγγανίου στα σύνορα με το Ν. Δράμας.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr