Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
map.jpeg (99945 bytes)
Ιστορική περιοχή στα ΒΔ της Ηπείρου. Το όνομά της προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους της, τους Θεσπρωτούς, που εμφανίστηκαν στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. Ως πρώτος βασιλιάς της αναφέρεται στην Οδύσσεια ο Φείδων. Ανέπτυξε αξιόλογο πολιτισμό, δείγματα του οποίου ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές που έγιναν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τις σημαντικότερες πόλεις της ήταν η Αμβρακία, η Ελαία, η Ελάτεια, η Εφύρα, η Κασσώπη, η Πανδοσία, η Τορώνη και το Χειμέριο.Θεσπρωτία 

Ο Ν. Θεσπρωτίας βρίσκεται στην Ήπειρο, της οποίας καλύπτει το ΒΔ τμήμα. Συνορεύει Β με την Αλβανία, Α με το Ν. Ιωαννίνων και Ν με το Ν. Πρεβέζης, ενώ Δ βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος. Έχει έκταση 1.515 τ. χλμ. και πληθυσμό 44.200 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Ηγουμενίτσα. Χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες: Θυάμιδος με πρωτεύουσα την Ηγουμενίτσα, Μαργαριτίου με πρωτεύουσα το Μαργαρίτι, Σουλίου με πρωτεύουσα την Παραμυθιά και Φιλιατών με πρωτεύουσα τους Φιλιάτες.Θεσπρωτία 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος του Ν. Θεσπρωτίας είναι ορεινό. Από τα 1.515 τ. χλμ. τα 8 τ. χλμ. είναι πεδινά, τα 374 τ. χλμ. ημιορεινά και τα 1.61 τ. χλμ. ορεινά.Όρη : Τα όρη του Ν. Θεσπρωτίας ανήκουν στην οροσειρά της Πίνδου. Από τα σημαντικότερα βουνά είναι: τα όρη Τσαμαντά (1.806 μ.), η Χιονίστρα (1.644 μ.), τα όρη του Σουλίου (1.615 μ.), τα όρη της Παραμυθιάς (1.658 μ.), τα όρη της Πάργας (927 μ.), τα όρη των Φιλιατών (1.064 μ.), η Μεγάλη Ράχη (861 μ.), η Κεραμίτσα (1.020 μ.) και Φαρμακοβούνι (1.240 μ.).Πεδιάδες : Το έδαφος του Ν. Θεσπρωτίας είναι κυρίως ορεινό. Ανάμεσα στα βουνά σχηματίζονται μικρές πεδινές εκτάσεις. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η πεδιάδα της Ηγουμενίτσας, στις εκβολές του ποταμού Καλαμά. Μικρές πεδιάδες σχηματίζονται Δ από τα όρη της Πάργας και Α από τα όρη της Παραμυθιάς.Ποταμοί : Οι σημαντικότεροι ποταμοί του Ν. Θεσπρωτίας είναι : ο Καλαμάς (ή Θύαμις) που πηγάζει στο νομό Ιωαννίνων, ο Αχέροντας που πηγάζει από τον Τόμαρο και ο Βουβός.Ακτές : Οι ακτές του Ν. Θεσπρωτίας είναι γενικά απότομες και ανώμαλες. Σε ορισμένα σημεία υπάρχουν μικρά ακρογιάλια, που σχηματίζουν ασφαλή λιμάνια και όρμους.Κλίμα : Το κλίμα του Ν. Θεσπρωτίας παρουσιάζει ποικιλία εξ’ αιτίας της πολυμορφίας του εδάφους. Στα παράλια τμήματα είναι εύκρατο, στο εσωτερικό ηπειρωτικό και στα ορεινά ψυχρό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του Ν. Θεσπρωτίας βασίζεται στην κτηνοτροφία και την υλοτομία. Η γεωργία δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, καθώς η καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι λίγες. Η κτηνοτροφία είναι νομαδική, με βοοειδή και αιγοπρόβατα. Η υλοτομία είναι αρκετά αναπτυγμένη. Οι μεγάλες ορεινές εκτάσεις είναι πλούσιες σε δέντρα, γεγονός που αποτελεί καλή οικονομική πηγή για τους κατοίκους. Γενικά ο Ν. Θεσπρωτίας είναι πολύ φτωχός και έχει το πιο χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα της Ελλάδας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Θεσπρωτία πρωτοκατοικήθηκε την Προϊστορική Εποχή. Το 1400 π.Χ. έφτασαν στην περιοχή Μυκηναίοι, κατόπιν Ηλείοι τον 8ο αι. π.Χ. και Κερκυραίοι τον 7ο αι. π.Χ. Οι Θεσπρωτοί έγιναν σύμμαχοι των Κορινθίων, των Αθηναίων και στη συνέχεια του Κοινού των Ηπειρωτών. Δέχθηκε πολλές πειρατικές επιδρομές και αποτέλεσε τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Γνωστοί είναι οι αγώνες των Σουλιωτών για την ελευθερία τους, αγώνες που έχουν υμνηθεί μέσα από την λαϊκή παράδοση. Ο νομός απελευθερώθηκε το 1913 και ενώθηκε με το ελληνικό κράτος.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr