Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ
map.jpg (176254 bytes)
Ο Ν. Τρικάλων καταλαμβάνει το ΒΔ τμήμα της Θεσσαλίας. Έχει έκταση 3.338 τ. χλμ. και πληθυσμό 137.819 κατοίκους. Είναι ο δεύτερος σε έκταση νομός της Θεσσαλίας, μετά το νομό Λαρίσης. Συνορεύει Δ με το Ν.΄Αρτας και το Ν. Ιωαννίνων, Β με το Ν. Κοζάνης, ΒΑ και Α με το Ν. Λαρίσης και Ν με το Ν. Καρδίτσης. Πρωτεύουσα του Ν. Τρικάλων είναι τα Τρίκαλα. Διοικητικά ο νομός διαιρείται σε δύο επαρχίες: Τρικάλων με πρωτεύουσα τα Τρίκαλα και Καλαμπάκας με πρωτεύουσα την Καλαμπάκα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το 16,8% του εδάφους του Ν. Τρικάλων είναι πεδινό, το 71,9% ορεινό και το 11,3% ημιορεινό.Όρη : Τα κυριότερα όρη του Ν. Τρικάλων είναι : τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά (2.429 μ.), ο Λάκμος ή Περιστέρι (2.295 μ.), η οροσειρά της Ν. Πίνδου (2.148 μ.), ο Κόζιακας (1.901 μ.), τα Χάσια (1.554 μ.) και τα όρη του Ζάρκου.Πεδιάδες : Το τμήμα του Ν. Τρικάλων, που βρίσκεται στο κέντρο, στα Α και στα Ν είναι πεδινό. Η πεδιάδα των Τρικάλων-καρδίτσης αποτελεί μέρος της μεγάλης πεδιάδας της Θεσσαλίας.Ποταμοί : Από τους πολλούς ορεινούς όγκους του Ν. Τρικάλων πηγάζουν δύο μεγάλοι ποταμοί : ο Αχελώος και ο Πηνειός. Παραπόταμοι του Αχελώου είναι ο Καμναϊτικος και το Βαθύρρεμα. Παραπόταμοι του Πηνειού είναι ο Ληθαίος ή Τρικαλιώτικος, ο Κουμέρκης και ο Ντολερίτης. Aλλοι μικροί ποταμοί είναι ο Μαλακασιώτικος και το Μουργκάνι.Δάση : Ο Ν. Τρικάλων είναι πλούσιος σε δάση, με ποσοστό δασοκάλυψης που φτάνει στα 34% του συνόλου του εδάφους. Τα κυριότερα δασικά δέντρα είναι η οξυά, η δρυς, το έλατο και ο πεύκος. Η ξυλεία που δίνουν θεωρείται από τις πιο καλές της χώρας.Κλίμα : Το κλίμα του Ν. Τρικάλων είναι ηπειρωτικό. Ο χειμώνας είναι πολύ ψυχρός, με πολλά χιόνια στα ορεινά και το καλοκαίρι πολύ θερμό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του Ν. Τρικάλων είναι κυρίως αγροτική. Στα πεδινά μέρη καλλιεργούνται δημητριακά και λαχανικά σε σύγχρονα αγροτικά μέσα. Ανεπτυγμένη είναι και η εκτροφή, ιδιαίτερα βοοειδών, που έχει δημιουργήσει αντίστοιχες βιομηχανίες γάλακτος. Ο δασικός πλούτος αποτελεί μία άλλη σημαντική οικονομική πηγή για το νομό.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr