Ν.ΞΑΝΘΗΣ
map.jpg (151909 bytes)
Ο Ν. Ξάνθης βρίσκεται στη Θράκη. Καταλαμβάνει το δυτικό άκρο της. Έχει έκταση 1.793 τ. χλμ. και πληθυσμό 90.450 κατοίκους. Συνορεύει Β με τη Βουλγαρία, Α με το Ν. Ροδόπης, Δ με τους Ν. Δράμας και Καβάλας, ενώ Ν βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Ξάνθη.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος στο βόρειο τμήμα του νομού είναι ημιορεινό και ορεινό, ενώ στο νότιο πεδινό. Αναλυτικά η κατανομή του έχει ως εξής : 28,9% πεδινό, 9,2% ημιορεινό και 61,9% ορεινό.Όρη : Στο Ν. Ξάνθης εκτείνονται οι απολήξεις του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Ψηλότερη κορυφή είναι το Γυφτόκαστρο (1.827 μ.). Aλλες κορυφές είναι : το Χαϊντού (1.525 μ.), το Αχλάτ-Τσαλ (1.400 μ.) και η Καμέρτζη (1.070 μ.).Πεδιάδες : Στο νότιο τμήμα του νομού σχηματίζεται η εύφορη πεδιάδα της Ξάνθης, που έχει έκταση περίπου 400 τ. χλμ.Ποταμοί : Το δυτικό τμήμα του νομού διαρρέει ο Νέστος, που πηγάζει από τη Βουλγαρία. Εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, απέναντι από τη Θάσο. Στις εκβολές του σχηματίζει Δέλτα πλάτους δύο περίπου χιλιομέτρων.Λίμνες : Στα ΝΑ του νομού βρίσκεται η λίμνη Βιστονίδα, που είναι πλούσια σε ψάρια.Ακτές : Οι ακτές του Ν. Ξάνθης παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά : τα ακρωτήρια Καρασού και Μπαλούστρα, τον κόλπο του Πόρτο Λάγο και το Δέλτα του ποταμού Νέστου.Δάση : Το βόρειο τμήμα του νομού, εκεί που βρίσκονται οι ορεινοί του όγκοι, καλύπτεται με πυκνά δάση από δρυς και οξυές. Από τα δάση αυτά εξάγεται περίφημη ξυλεία.Κλίμα : Στα παράλια του νομού το κλίμα είναι εύκρατο, ενώ στο εσωτερικό ηπειρωτικό, με έντονα καιρικά φαινόμενα το χειμώνα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του Ν. Ξάνθης είναι κατ’ εξοχήν αγροτική. Κύρια θέση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν τα δημητριακά, ο καπνός και τα κτηνοτροφικά φυτά. Η δεντροκαλλιέργεια στην Ξάνθη είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η κτηνοτροφία παρουσιάζει μικρή κίνηση και συνίσταται κυρίως σε πουλερικά και μικρά ζώα. Η αλιεία αντίθετα παρουσιάζεται αρκετά αναπτυγμένη. Ο όρμος του Πόρτο Λάγο, η λίμνη Βιστονίδα και το Δέλτα του Νέστου, αποδίδουν μεγάλη ετήσια παραγωγή. Η βιομηχανία του νομού συνίσταται σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, ειδών διατροφής και καπνού.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr