Ν.ΖΑΚΥΝΘΟΥ
map.jpg (32707 bytes)
Ο Ν. Ζακύνθου αποτελείται εξ’ ολοκλήρου σχεδόν από το ομώνυμο νησί, στα νότια του Ιονίου Πελάγους. Στο νομό υπάγονται και οι νησίδες Πελούζα, Μαραθονήσι, Κερί και Στροφάδες. Ο Ν. Ζακύνθου έχει έκταση 406 τ. χλμ. και πληθυσμό 32.557 κατοίκους. Πρωτεύουσα είναι η Ζάκυνθος.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος της Ζακύνθου είναι στη μεγαλύτερή του έκταση πεδινό και ημιορεινό. Αναλυτικά η κατανομή του σε κατηγορίες έχει ως εξής : 43% πεδινό, 55% ημιορεινό και 2% ορεινό.Όρη : Στα δυτικά του νησιού εκτείνεται το όρος Βραχίωνας (756 μ.) και στα νοτιοανατολικά το όρος Σκοπός (429 μ.).Πεδιάδες : Στα ανατολικά του νησιού σχηματίζεται μια μεγάλη και εύφορη πεδιάδα, που διαιρείται σε δύο λεκανοπέδια: το βόρειο που ονομάζεται Κάμπος Πηγαδακίων και στο νότιο που ονομάζεται Κάμπος.Ποταμοί : Η Ζάκυνθος έχει λίγους χειμάρρους και ρέματα και άφθονα πηγαία νερά και πηγάδια.Ακτές : Οι ακτές της Ζακύνθου έχουν αρκετές κολπώσεις. Οι κυριότεροι όρμοι είναι : Aγιος Νικόλαος, Αλυκές, ο όρμος Ζακύνθουθ, Λαγανά και Έξω Χώρας. Τα κυριώτερα ακρωτήρια είναι : Σκινάρι, Καμηλαύκα, Καταστάρι, Τοδαρίτης, Κρυονέρι, Δοβία, Κολογκέλα, Γέρακας, Μαραθιά, Κερί, Αγαλλάς και Πλυνομάρι.Κλίμα : Το κλίμα του νομού είναι εύκρατο και υγιεινό. Κύριο χαρακτηριστικό είναι οι πολλές βροχοπτώσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία της Ζακύνθου στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή. Το 1/3 της καλλιεργήσιμης έκτασης καταλαμβάνει η ελαιοκαλλιέργεια και ακολουθούν τα δημητριακά, τα αμπέλια, οι σταφίδες, τα κτηνοτροφικά φυτά, τα λαχανικά και οι πατάτες. Η κτηνοτροφία είναι αναπτυγμένη σε μικρά ζώα, ενώ πολλοί κάτοικοι ασχολούνται και με την αλιεία. Η βιομηχανία του νομού είναι συνδεδεμένη με την αγροτική παραγωγή. Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους είναι τα ελαιουργεία και οι σαπωνοποιίες. Το εμπόριο συγκεντρώνεται στην πόλη της Ζακύνθου, το λιμάνι της οποίας αποτελεί το εξαγωγικό και εισαγωγικό κέντρο του νομού.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr