ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Νησιωτικό κράτος της Ωκεανίας.ΕΚΤΑΣΗ: 270.534 τ.χλμ.ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ : 3,435,000 κατ.ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Ουέλινγκτον.ΓΛΩΣΣΑ : Αγγλικά  ΘΡΗΣΚΕΙΑ : Προτεσταντισμός ΝΟΜΙΣΜΑ: Δολάριο νέας Ζηλανδίας.ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ: Είναι αρχιπέλαγος που περιβάλλεται από τον νότιο Ειρηνικό ωκεανό.ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Ανεξάρτητο κράτος στα πλαίσια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Κοινοβουλευτική δημοκρατία.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

 Το αρχιπέλαγος της Νέας Ζηλανδίας αποτελείται από δύο κύρια νησιά, που χωρίζονται μεταξύ τους με την δίοδο του Κουκ, καθώς και από άλλα μικρότερα. Το Νότιο νησί είναι ορεινό, με πολλές βουνοκορφές και κρατήρες ηφαίστειων, λίμνες και θερμοπίδακες. Οι ακτές έχουν πολλές προσχωματικές κοιλάδες. Το Βόρειο νησί έχει σχήμα τραπεζοειδές, με ακτές βαθιά σκαμμένες από την θάλασσα, σχηματίζοντας μικρούς όρμους και κολπίσκους. Διασχίζεται από την ορεινή σειρά των Νότιων Aλπεων. Το κλίμα επηρεάζεται από τους δυτικούς ανέμους. Τα ποτάμια είναι μικρά σε μήκος αλλά πλούσια σε νερά, δίνοντας έτσι την δυνατότητα για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από δάση. Ο πληθυσμός αποτελείται κυρίως από ιθαγενείς Μαόρι, καθώς και από Aγγλους και Σκοτσέζους αποίκους, που πρωτοεμφανίστηκαν στο νησί στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Το Ώκλαντ, στο Βόρειο νησί είναι η μεγαλύτερη πόλη. Το Ουέλινγκτον βρίσκεται στο Νότιο νησί. Το υψηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων οφείλεται στην μηχανοποιημένη γεωργία, στην κτηνοτροφία (53 εκτ. πρόβατα και 8 εκτ. βοοειδή) και στην επεξεργασία των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Νέα Ζηλανδία ανακαλύφθηκε από τον Τάσμαν (1642-1643) και εξερευνήθηκε από τον Κούκ (1769-1772). Το 1841 έγινε αγγλική αποικία. Πήρε μέρος και στους δύο παγκόσμιους πολέμους στο πλευρό της Αγγλίας. Το 1931 έγινε αυτόνομο κράτος στο πλαίσιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Αργότερα υποστήριξε την πολιτική των Η.Π.Α. στην Ν.Α. Ασία και στον πόλεμο του Βιετνάμ. Το 1992, το μονοεδρικό εκλογικό σύστημα έγινε αναλογικό και οι εκλογές του 1993 άφησαν αναλλοίωτο το εθνικό πολιτικό πλαίσιο.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr